ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

17 • 09 • 2012

Kalnu slēpošana – ne tikai sports, bet - "vitamīni dzīvei"

Labdien! Apskatot www.infoski.lv lapu, manī prieku radīja, ka tā kļūst ''DZĪVĀKA". Maz pamazītēm no "ziņojomu dēļa" veidojas arī par sociālu mediju. Mani iedvesmoja raksts par „Snow Feel” vasaras aktivitātēm. Var  un vajag ne tikai savrupi - savās lapās aktuālo turēt, bet likt vienkopus vairāk.
Un - kaut neesmu sporta funkcionāre, kā sportista mamma uzrakstīju savas pārdomas gan par ziemas sporta veida iespējām vasarā,
gan par to, kāpēc, manuprāt, kalnu slēpošana ir LIELISKA bērniem (neskatoties uz replikām: "Latvijā nav ne kalnu, ne ziemu." un vispār - šim "nemasveida" sportam naudas nav!)
Varbūt kādi vecāki, kas vēl lemj, - iedvesmosies un izvēlēsies savai atvasei nodarbības tieši uz KALNU slēpošanu.

Lai sportistiem  izdodas vēl vairāk sasniegt un infoski lapa kļūst apdzīvotāka :)

Ilmāra Tauriņa mamma
Ilze Tauriņa

Vasaras beigās mans dēls Ilmārs sašutis vaicāja: „ kad man būs brīvlaiks vārdu tiešajā nozīmē?!” Jā, vasara bija TIK nometnēm un interesantām lietām pilna, ka bezmērķīgi laiskoties un garlaikoties nebija kad. Paldies slēpošanas kluba „ Traverss V” pieredzējušajiem treneriem Uldim un Lailai Volgemutiem! Lai saglabātu/ iegūtu veselīgu sportisko formu, vasarā jaunajiem sportistiem tika organizētas 4-as nometnes.  Jau par senu tradīciju kļuvis pirms Jāņiem 2-u nedēļu nometne majestātiskā vietā - Īvandes muižā.  Ko tik tur nedara: brauc ar divriteņiem pa gleznainām ārēm,  orientējas mežos un draugos, organizē karnevālus,  diskotēkas,  glezno, „ tusē” :) .
Lieliski, ka neskatoties uz ekonomiskām svārstībām vecāku kontos, bērnu ir pārdesmit un ir iespēja spēlēt komandu spēles: futbolu, basketbolu, florbolu u.c.   Bet lai pie izklaidējošām spēlēm tiktu , nākas riktīgi pasvīst lēkājot uz kastēm, skrienot krosiņus stadionā , staipoties pa paklājiņiem, ložņājot pa vingrošanas sienām u.t.t. Sajūta tāda, ka ĪVANDE Traversiešiem uz mūžu paliks sirdīs.

Tr2012-1.jpg

Nākošā nometne, dzirdot un respektējot bērnus un jauniešus - Ozolniekos. Ūdensslēpes, veiks, un visi citi ūdensrīki karstākajās vasaras dienās: kas, nu kas var būt labāks par šo???

Tr2012-2.jpg

Bet atkal – treneru vairāk kā 20 gados iegūtais un slīpētais  viedums savieno izklaidi ( jā, jā,- ūdenssports ir sports, bet pamatdarbs ir ārpus ūdeņa) un – „ sausos” treniņus.  Protams, ka varētu negribēties svīdināties, bet - trenere, psiholoģiski gudri saplāno dienu pēc hamburgermetodes: patīkamākais - ūdensprieki, darbs:  skrituļslidošana,un „sausie „ fiziskie treniņi””,  dienu noslēdzot ar sporta spēlēm un rotaļām.

Tā patika, ka bija jāorganizē vēl viena nometne Ozolniekos.

Bet kā gan kalnu slēpotāji  bez sniega?! Kopš Lietuvā ir sniega halle ar kalnu,  bērni brauc slēpot arī vasarā .

Tr2012-3.jpg

Šovasar jau 2 X bērni trenējās Lietuvā. Un – ir labi un jautri! Septembra beigās brauks atkal.

Tr2012-4.jpg

Tā kā vasaras treniņos brūnajām kājelēm muskuļi uzbriedināti , tad pelnīti var gaidīt  „ saldo ēdienu”  : rudens brīvlaikā – uz ALPIEM! Pa īstam izgaršot slēpošanas prieku!

Ja man būtu otrreiz iespēja nonākt 2006.gada septembrī , kad atļāvu dēlam izvēlēties sporta veidu un akceptēju viņa izvēli, darītu tāpat! Ir vismaz 5-as lietas, kas man patīk un ko uzskatu par vērtībām:

1. Treneri centrā liek bērnu daudzpusīgu attīstību. Nevis vecāku vai savas ambīcijas. Tas izpaužas tā, ka ĻOTI seko līdzi veselībai, lai nav par lielu slodze, lai izguļas augšanas periodā,  neiebilst, ka trenējas arī citos sporta veidos (Ilmārs, piemēram, - arī vindsērfingā), atbalsta  kolēģu organizētās sacensības (uz SKI-BOX  mačiem no savas nometnes veda bērnus pat 400 km, lai piedalās).

2. Komandā iemāca lielisku komunikāciju gan starp vecumiem, gan dzimumiem.
Ja klubs ir liels, daudzsakitlīgs, tad ir mazajiem jāpalīdz, ar viņiem jārēķinās, jāiemācās respektēt vienam otru. Nevar  nepamanīt, ka tiem puišiem un meitenēm , kas nometnēs mēnešiem sadzīvojuši  un darbojušies blakus, „īpašajā vecumā” un vēlāk nav saskarsmju  promlēmu. Pamatīga un patiesa  „sociālā audzināšana „ praksē, ne tikai teorijā.

3. Veselība
Tā ir lieliska norūdīšanās: treniņi ir ārpus telpām. Pavasarī un rudenī Mežaparkā, ziemā – Siguldā , vasarā - skaistās vietās Latvijā. Un ko dara skābeklis organismam - to taču mēs, pieaugušie zinām. Arī tas, ka katru gadu treneri noorganizē padziļinātu medicīnisko izmeklēšanu LV Sporta dispanserī, kur profesionāli sporta ārtsi dod slodzi un tad mēra un vērtē bērnus, iesaka rīcības plānu treneriem un vecākiem, ir SUPERĪGI! Paldies par šo iespēju arī Slēpošanas savienības valdei!

4. Dzīvesveids uz mūžu.
Neatkarīgi no tā, kur un ko darīs mūsu bērni, kad būs pieauguši, esmu pilnīgi pārliecināta, ka  viņi ik pa laikam satiksies, lai kopā uzslēpotu Tatros,  Alpos, vai tepat LV kalniņos.  Un - baudīs slēpošanu. Viņiem nebūs jādomā - sarkanā, melnā trase, vai spēšu - viņi pārvalda slēpes un baudīs procesu.
Jau tagad redzams, ka kalnu slēpotāji- bērni ir ļoti draudzīgi. Neatkarīgi no tā, kurā klubā slēpo, kurā skolā mācās, kopā svin jubilejas, ar dažādām sportiskām lietām, viņi māk pašorganizēties aktivitātēm,  Vienalga, uz kuru klubu vecāki vai treneri pārceļ bērnu, viņi tik un tā  draudzējas un tiekas. (Dažreiz es nesaprotu- vai tad vecāki neredz, ka bērns ir daļa no kolektīva? Kāpēc dažus   pārceļ kā lego klucīšus no klubiņa klubiņā??? Skolas tā nemaina, jo saprot, ko nozīmē iejušanās jaunā klasē…)

5. Man nav problēmu ar bērna vadāšanu.
Tas ir lieliski: treneri paši bērnus aizved uz Siguldu, atved, - man nav galva jālauza.




23 Komentāri

Paldies par rakstu! 100 % piekrītu: kalnu slēpošana ir lielsks brīvā laika pavadīšanas veids ziemā. Izrādās- bērniem arī vasarā nav garlaicīgi.
17 • 09 • 2012 / 12:27
Paldies, Ilze, par vasaras pārskatu! Arī es 100% piekrītu par visām iespējām, ko dod kalnu slēpošana, treneri un visa jaukā kopā būšana kā ziemā, tā vasarā.
Lelde
18 • 09 • 2012 / 21:51
Paldies, Ilzei! Tas ko mēs gadiem mēģinām cilvēkiem pastāstīt caur savām aktivitātēm, pasākumiem un darbu, veidojot mūsu un jūsu tēlu, Ilzei izdodas izdarīt ar vienu rakstu. Domāju, ka Jums Ilze jānāk strādāt LSS :). Paldies! Dinārs Doršs.
Dinārs
18 • 09 • 2012 / 22:24
Paldies par jaukiem vārdiem!
Tā kā esmu pusaudžu klases valdē un redzu un zinu problēmas, kas rodas no dīkdienības u.c., gribas IZKLIEGT tā, lai sadzird Latvijas vecāki:
ievirziet un nebremzējiet mazos, biklos bērnus, kamēr viņi ļaujas, sporta virzienā. Tas atmaksājas jau pusaudžu gados un arī pēc tam! Zinu to teorētiski un redzu praktiski n-tos piemēros.
19 • 09 • 2012 / 12:39
Jā! Jā! Jā! Tas viss tieši tā arī bija, ir un būs! Bet Tev, Ilze, ir žurnālistes dotības! Raksti vēl!
19 • 09 • 2012 / 14:03
Paldies, ja būtu žurnālistes dotības, rakstītu ... " ievā", " mans mazais", " sporta žurnālos", e-klasē un viskaut kur,- lai tikai vecāki sūta bērnus slēpot!
19 • 09 • 2012 / 14:23
Laimīgie bērni, kuri izbauda slēpošanas priekus pa sniegu arī vasarā, kādreiz vasarās slēpoja jūras kāpās pa smiltīm, Uldis noteikti to atcerās. Ja slēpošana patīk, tad arī noteikti uzlādē dzīves enerģijas baterijas. Par visiem 100 % piekrītu slēpošana tas ir dzīvesveids uz mūžu un jo jaunāki paliekam, jo vairāk. Prieks par Lailas un Ulda darbu. Ilze Tev kā vienmēr sanāca labi !!!
Dina
19 • 09 • 2012 / 19:58
un lai nodarbotos ar sho sportu ar kadam izmaksam ir jarekinas?
19 • 09 • 2012 / 22:41
ar lielām izmaksām jārēķinās. Diemžēl visiem šis sporta veids nav pieejams.

20 • 09 • 2012 / 09:10
Jā, dārgs sports. Bet ja var atlicināt tam naudu, reāli forši! Es kādreiz trenējos, tagad ar Draugiem katru gadu braucu uz Alpiem un ir, kā Ilze raksta: kaifoju. Nav jāraustās ne no melnās trases, ne extremam vietam. Šitādus rakstiņus vajag Tvnet u.c. Publicēt, kur vairāk lasa.
Jānis
20 • 09 • 2012 / 11:13
Ar izmaksām patiešām ir jārēķinās. Tās ir augstas. Tāpat kā hokejam, sarīkojumu dejām, daiļslidošanai, ūdenssportiem , bet par auto/ motosportiem- protams, letāk. " iztikas minimums" ir slēpošanas tērps- likra un dažādi sargi, ķivere, nūjas, zābaki- to var droši pirkt lietotas, jo bērni izaug. Slēpes arī var gadīties , ka dabū mazlietotas labā stāvoklī. Tomēr , ja grib mačoties, tās labāk jaunas. Citādi - ja bērns labi satrenējies zaudē dēļ inventāra,- var zust prieks.
Tāpat par nometnēm: var jau izvēlēties, vai braukt uz Alpiem, vai Lietuvu vai - braukt tikai uz treniņiem Siguldā. Ir bērni, kas trenējas, piedalās visās nometnēs, bet negrib sacensības. Ok. Nav problēmu. Iegūst labas prasmes, draugus, norūdās. ( Te gan jāpadomā par klubu, terneru, vecāku un bērna ambīcijām). Es parēķināju, ka minimālākais , ar ko pietiktu bez ambīcijām- "jaunākais, labākais, dārgākais", ir 700 Ls/gadā : ~ 300 par inventāru( mazlietotas lietas), ~ 210 par treniņiem, ~80 ceļš no Rīgas uz Siguldu ziemā, ~ 80 pacēlājs ziemā. Bet ja ir varēšana un gribēšana,- iztērēt var DAUDZ! Toties iegūst arī DAUDZ, DAUDZ, DAUDZ! Galvenais- fundamentālas lietas uz mūžu: vaļasprieks, mērķtiecība, draugi, veselība, labas sekmes skolā ( jā, jā- tas ir likumsakarīgi ) u.t.t. Konkrētāk var uzzināt pie vecākiem un treneriem .
20 • 09 • 2012 / 11:37
Ja visu pērk jaunu, un katru gadu, un piedalās visās iespējamās nometnēs LV un Somijā un Austrijā un ....vēl skituļslidas u.c., tad ,protams, izmaksas var būt arī 4000-5000 gadā. Bet tas nebūt nav obligāti. Vienmēr var izvēlēties, salāgojot vēlmes ar iespējām.
20 • 09 • 2012 / 11:43
Sirds lieta uz mūžu - tas tiesa!
20 • 09 • 2012 / 15:02
Piekrītu Mārtiņam! Uz mūžu! Sportists neesmu, bet esmu "atkarīgs"
No kalniem.
Kārlis
20 • 09 • 2012 / 21:17
Super raksts - uzrakstīts no sirds! Prieks par visiem vecākiem, kuri ir sapratuši to būtību un filozofiju!
20 • 09 • 2012 / 22:28
es tomer uzskatu ka shis fundumentalas lietas var iegut ari ar mazakam izmaksam + ir daudzi sportaveidi kas trene kardio izturibu krietni vairak neka sleposana
20 • 09 • 2012 / 22:31
Pilnīgi piekrītu mammai .
Ilmārs
21 • 09 • 2012 / 08:20
Zinu, ka " ir daudzi sportaveidi kas trene kardio izturibu krietni vairak neka sleposana", bet tas kaifs, kas ir augstu kalnos super ainav'as vai tepat prieku gustot auksta ziemas dienaa,- nav iegustams citadi ka slepojot. nekadi nenoniecinot citas iespejas- slepotajs.
fans
21 • 09 • 2012 / 08:27
es varbut skitisu piekasigs, bet musdienu ekonomiskaja situacija atlauties teret vismaz 700 ls gada par berna treniniem var maz cilveku.Es butu ieinteresetaks lasit rakstu par kautko ko es varetu atlauties
21 • 09 • 2012 / 10:50
Sportist- nu lūdzu lasi, ko vēlies! Nav tak spiesta lieta. Viena mamma padalījās ar savām domām- gribi lasi, negribi nē.
Infoski lapā sadaļā " kalnu slēpošana" visdrīzāk būs par kalnu slēpošanu :-)
Lēta tā nav.
Ja ir priekšlikums- ieteikums citiem- lūdzu raksti.
kalnietis
21 • 09 • 2012 / 12:04
Pilnīgi piekrītu mammai .
Ilmārs
21 • 09 • 2012 / 18:03
Pilnīgi piekrītu mammai .
Ilmārs
21 • 09 • 2012 / 18:03
Pilnīgi piekrītu mammai .
Ilmārs
21 • 09 • 2012 / 18:05
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv