ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

14 • 11 • 2017

Jārāpjas pērnajās virsotnēs

Divi kalnu slēpotāji no Latvijas droši par startu Phjončhanā, pārējiem jācīnās un jācer.

Jācenšas pašiem uzrādīt maksimāli labākos rezultātus līdz 21. janvārim un jācer, ka kalnu slēpošanas vadošās valstis uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm nesūtīs maksimālo dalībnieku skaitu. Šādā situācijā olimpiskās sezonas ievadā ir virkne mūsu kalnu slēpotāju, kuri par olimpisko ceļazīmi nav droši. Mērķtiecīgi sezonas svarīgākajiem startiem var gatavoties tikai Kristaps Zvejnieks un Lelde Gasūna.

«Olimpiskā atlases kārtība ir ļoti sarežģīta un atkarīga no daudziem faktoriem. Arī mēs paši neko droši prognozēt nevaram par papildu vietām Phjončhanā. Par divām esam droši, bet par pārējiem mūsu sportistiem iespējami visdažādākie scenāriji,» Dienai saka Latvijas izlases galvenais treneris Dinārs Doršs. Īsumā ir tā, ka kalnu slēpotājiem Phjončhanas olimpiskajā ciematā ir atvēlētas kopumā 320 vietas abiem dzimumiem kopā. Nav teikts, ka abiem dzimumiem tiks iedalīts vienāds dalībnieku skaits, bet provizoriski būtu jātiecas uz iekļūšanu labāko 160 pulkā pasaules rangā, lai par olimpisko startu varētu būt pārliecināts. Praksē gan, visticamāk, pietiktu arī ar zemāku vietu rangā, jo priekšā būs daudzi vienas valsts pārstāvji, lai gan neviena nacionālā federācija uz Phjončhanu nevarēs aizsūtīt vairāk par 21 kalnu slēpotāju. Turklāt Doršs uzsver, ka vairākām valstīm iekšējā atlases kārtība esot stingrāka. Tas nozīmē, ka uz Dienvidkoreju sūtīs tikai tos, kuri tiešām reāli varēs pretendēt uz godalgotām vietām. Tātad nebūt ne visas valstis tiešām izmantos 21 dalībnieka kvotu. Pasaules ranga labāko 160 tuvumā Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) publicētajā aktuālajā sarakstā ir tikai divi Latvijas sportisti. 

Lelde Gasūna ir tieši 160. vietā slalomā un 178. vietā milzu slalomā, bet Kristaps Zvejnieks ir 161. slalomā un 195. kombinētajā disciplīnā. Taču šo divu vietas rangā pētīt nevajadzētu, jo vismaz viena dalībnieka kvota katrā no dzimumiem Latvijai jau garantēta. Lai izcīnītu vēl viena dalībnieka kvotu nācijai, vecākajiem no Zvejniekiem un Gasūniem 22. janvāra rītā Pasaules kausa kopvērtējumā jābūt labāko trīsdesmit pulkā. Tik optimistiski noskaņots gan Doršs nav un atzīst, ka tas ir ļoti maz ticams scenārijs, ņemot vērā iepriekšējo gadu rezultātus.

Arī 22. janvāra rītā viss vēl nebūšot skaidrs, jo tad būs jāgaida, cik dalībnieku kvotas izmantos kalnu slēpošanas lielvalstis un kuri «aiz strīpas» ir mūsu sportisti. Pēc pašreizējās situācijas vērtējot, vistuvāk ielēkšanai lidmašīnā uz Phjončhanu ir Agnese Āboltiņa, kura ieņem 215. vietu rangā slalomā un 249. pozīciju supergigantā. Ar ievērojamiem rezultātu uzlabojumiem milzu slalomā reāla pretendente startam Dienvidkorejā varētu būt arī Liene Bondare (241. slalomā, 817. milzu slalomā), kura aizvadītajā nedēļas nogalē debitēja Pasaules kausa posmā. Uz otru vietu starp puišiem cer Žaks Gedra (433. slalomā, 595. milzu slalomā) un Miks Zvejnieks (336. un 1241.)

Latvijas Izlase Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Ceļazīmes nopelnījuši: Kristaps Zvejnieks, Lelde Gasūna Kandidāti: Miks Zvejnieks, Žaks Gedra, Agnese Āboltiņa, Liene Bondare, Žanete Gedra, Evelīna Gasūna.

Vienreiz Pasaules kausa kopvērtējuma pie punktiem tikušais kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks (att.) pec neveiksmīgas iepriekšējas sezonas piedzīvoja kritienu pasaules rangā. Šosezon viņš centīsies atgūt iekavēto.

Autors: Iļja Poļakovs, Diena (14.11.2017), foto: AFP/Scanpix

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv