ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

23 • 10 • 2017

Brāļu spēks

Miks Zvejnieks jauno kalnu slēpošanas sezonu uzsāks kā Eiropas čempions, viņa vecākais brālis un mūsu vīriešu izlases līderis Kristaps ­— kā pirmo Pasaules spēļu uzvarētājs. Tajās labāko sešniekā izdevās iekļūt arī jaunākajam brālim Dāvim. Runa gan ir par viņu pamatsporta veidam ļoti radniecīgo skrituļslalomu, kas pagarina ziemu.

Iespējams, Zvejnieku ģimenes panākumi aizvadītajā vasarā būtu vēl lielāki, ja skrituļslalomistu sacensībām aktīvāk pievērstos Kristaps, kuram vispirms bija jāatrisina ziemas sezonas radītās veselības problēmas. Turklāt var uzskatīt, ka viņš šajā sporta veidā jau visu izdarījis — kļuvis par Eiropas un trīskārtēju pasaules čempionu, kā arī izcīnījis divus Pasaules kausus. Viņam vēl nebija tikai vienas uzvaras — tās, kuru pirmo reizi varēja izcīnīt tikai šāgada septembrī Ķīnas pilsētā Naņdzjinā pirmajās Pasaules rollersporta spēlēs, kurās piedalījās 60 valstu atlēti. Latviju vēl pārstāvēja arī skrituļhokejistu komanda, kas, starp citu, pirmo reizi vēsturē ar 4:3 pārspēja ASV izlasi, guva uzvaru arī pār Kolumbiju (5:4) un ierindojās sestajā vietā.

VIENATNĒ, BET VAIRĀK NEKĀ VIENS

Naņdzjina arī bija Kristapa Zvejnieka vienīgais aizvadītās vasaras sporta mērķis. Lai gan spēļu atklāšanas ceremonijā Latvijas karogu nesa Miks, kas ar uzvaru Eiropas čempionātā un vietām labāko sešniekā PK izcīņas posmos bija kļuvis par mūsu komandas līderi, Kristaps slalomā, uzvarot abos braucienos, atgādināja, kurš te ir vecākais brālis. Miks izcīnīja visneērtāko — ceturto — vietu tūlīt aiz vāciešiem, iepriekšēja gada Pasaules kausa ieguvēja Marko Valca un šāgada PK izcīņaslīdera Svena Ortela. Savukārt milzu slalomā, lietum līstot, Kristaps jau pirmajā braucienā uz kājām nenostāvēja. Toties bronzas medaļu izcīnīja Miks un piektais finišēja Dāvis. Kombinācijā (pa vienam braucienam slalomā un milzu slalomā) vēl vienu iespēju kāpt uz Pasaules spēļu goda pjedestāla trešā pakāpiena ieguva Miks, šoreiz viņam blakus ceturtajā pozīcijā nostājās Kristaps, bet Dāvis finišēja septītais.

Vēl pēc dažām nedēļām visi trīs Zvejnieki jau centās atgūt sniega izjūtas īsā treniņnometnē uz ledāja Austrijas Alpos. Vai skrituļslaloms palīdz tām vasarā neizzust? “Noteikti,” pēc atgriešanās apgalvo Miks. “Kāpjot uz slēpēm, liekas, ka es jau visu vasaru esmu to darījis. Mentālās sajūtas tās pašas.”

Vārtu veikšana ar skrituļslidām tomēr ir atšķirīga. Vai tā nebojā slēpošanas tehniku? “Tik ļoti ar skrituļslalomu nemaz neaizraujamies, vasarā tas ir tikai viens no treniņu veidiem. Starp citu, ziemā ar slēpēm grieziena tehnika ir krietni sarežģītāka,” turpina Miks. “Ļoti daudzi pasaules elites kalnu slēpotāji vasaras treniņos nodarbojas ar skrituļslalomu, bet nepiedalās sacensībās.”

Latviešu sīvākie konkurenti skrituļslaloma elitē var tikai apskaust Kristapu Zvejnieku par viņa sasniegumiem ziemā ar slēpēm — ielaušanos pasaules slalomistu ranga pirmajā simtniekā vai šogad gūto uzvaru pasaules universiādē. Turklāt viņiem nākas izjust visu triju brāļu spēku. Kad pērn pasaules čempionātā paralēlajā slalomā mazliet negaidīti uzvarēja septiņpadsmitgadīgais Dāvis, finālā pārspētais titulētais vācietis Marko Valcs jutās pagalam satriekts: “Tiklīdz viens Zvejnieks sakauts, tā tūlīt uzrodas nākamais!” Šogad Eiropas čempionāta finālā viņu pārspēja... Miks. Viņš uzskata, ka Pasaules spēlēs izcīnīt trešo vietu milzu slalomā izdevies tikai tāpēc, ka abi ar Dāvi cīnījušies par šo medaļu. “Pirmajā trasē Dāvis bija Mikam mazliet priekšā, viņi saprata, ka abi cīnās par pjedestālu, un tas vienmēr ir vairāk nekā viens,” skaidro brāļu māte un pirmā trenere Jana Zvejniece. “Kombinācijā līdzīga situācija Mikam bija ar Kristapu, turpat atradās arī Dāvis. Un psiholoģiski tas jau ir cits līmenis. Kaut arī uz starta tu stājies viens, īstenībā neesi vairs viens.”

KUR IEMĀCA MĀCĪTIES

Zvejnieki ir vieni no retajiem, kas cenšas augstvērtīgi cīnīties abās frontēs, lai gan arī viņiem ziema ir galvenais sacensību periods. Turklāt vasaras sezonu pilnvērtīgi iesākt ir grūti, jo PK izcīņas pirmie posmi skrituļslalomā sākas pavasarī, kad brāļiem ir karstākais mācību laiks. Kristaps, ieguvis sporta zinātņu bakalaura grādu, LSPA maģistrantūrā apgūst sporta psiholoģiju. Miks biznesa augstskolas Turība ceturtajā kursā studē tiesību zinātnes un priecājas par Latvijas Sporta federāciju padomes piešķirto stipendiju: “Tā motivē gan sportot, gan ievērot mācību grafiku.” Savukārt Dāvis pēc pavasarī pabeigtās Mārupes vidusskolas kā pasaules čempions skrituļslalomā, izmantojot RTU augsto sasniegumu sportistiem piedāvāto programmu, kļuvis par šīs augstskolas studentu un sāk apgūt transporta sistēmu inženieriju.

Kā izdodas studijas savienot ar sportu, kas prasa ilgu prombūtni? “Mierīgi, tu taču pats esi izvēlējies studēt,” situāciju raksturo Miks, kas zina, ko saka, jo bez aizķeršanās nokļuvis jau ceturtajā kursā. “Mārupes vidusskolā iemāca mācīties — tas ir pats galvenais,” uzsver brāļu māte.

IEDZĪT, LAI APSTEIGTU

Kristaps (17,34 FIS punkti slalomā) savos 25 gados gatavojas jau savām trešajām olimpiskajām spēlēm, kurās vajadzētu iespēt ko vairāk par līdz šim gūto augstāko 37. vietu Vankūverā. Mikam (22 gadi) slalomā ir 26,38 punkti. “Man vēl ir daudz, ko darīt, FIS sacensībās,” viņš atzīst. “Bet, ja kvalificēšos Phjončhanai, ideāli — labāk nevar būt.” Dāvis labi apzinās, ka viņam jādomā par aiznākamajām spēlēm. “Beidzot esmu dabūjis pilnīgi jaunus Fischer sacīkšu zābakus!” viņš priecājas. “Visu laiku man bija jābrauc ar Kristapa lietotajiem, tagad pilnīgi cita sajūta!”

Tagad brāļiem darbs uz slēpēm turpinās Itālijā — starptautiskajā World Racing Academy komandā, kuras sastāvā Kristaps trenējas jau ceturto sezonu un kas vieno gan sportistus no valstīm, kurām nav savu spēcīgu nacionālo izlašu, gan arī pat, piemēram, šveiciešus un austriešus, kas pēc traumām vai citiem apstākļiem gatavojas atgriezties savu valstu komandās. Šādi pieejami ne tikai kvalificētu treneru padomi, bet arī spēcīgi sparingpartneri, bez kuriem izaugsme nav iespējama. Arī sacensībās vairs neesi vientuļš vilks. Bet... Lai šādā komandā iekļūtu, nepietiek tikai ar naudu, nepieciešams, lai FIS punktu būtu mazāk par 30. Dāvim šai ziņā darbiņš vēl priekšā. Bet viņš jau pieradis vecākajiem brāļiem dzīties pakaļ un tagad jau reizi pa reizei arī apsteigt.

Starp citu, trim brāļiem kalnu slēpošanas trasēs jau naski seko ceturtais Zvejnieks — divpadsmitgadīgais Jurģis.

Autors: Dainis Caune
Avots: SPORTO.LV

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv