ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

31 • 03 • 2017

Zvejniekam punktu rekords nobraucienā Norvēģijā, pārējiem otrie punkti milzu slalomā Somijā

Narvikā notiekošo Norvēģijas čempionātu kalnu slēpošanā veiksmīgi uzsācis Latvijas izlases līderis Kristaps Zvejnieks, kurš Alpu kombinācijā (nobrauciens+slaloms) ieguva trešos labākos punktus karjerā (45,92 FIS punkti), bet Alpu kombinācijā ietilpstošajā nobraucienā mārupietis sasniedza karjeras labākos punktus šajā ātrumdisciplīnā – 54,06 FIS punkti. Kristapa brālim Dāvim Zvejniekam Narvikā Alpu kombinācijā iegūtie 140 FIS punkti būs jauns labākais rezultāts. Tikmēr trīs Latvijas izlases sievietes – Agnese Āboltiņa, Evelīna, Gasūna un Žanete Gedra – Somijas čempionātā Pihē milzu slalomā ieguva savus otros labākos punktus karjerā, bet turpat startējušajam un 40,03 FIS punktus ieguvušajam Žakam Gedram līdz milzu slaloma otrā labākā rezultāta uzrādīšanai karjerā pietrūka puspunkta.

Pabeiguši dalību Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotajā noslēdzošajā trešajā posmā kalnu slēpošanā, kas tika aizvadīts Somijas ziemeļu ciematā Pihē, vairāki Latvijas izlases dalībnieki burtiski ar vienas dienas pārtraukumu metās jau jaunās cīņās ar cerībām uz punktu uzlabošanu, piedaloties Ziemeļvalstu nacionālajos čempionātos. Latvijas sieviešu izlase, kā arī vīriešu izlase bez brāļiem Zvejniekiem, bet ar vēl dažiem pirmo gadu juniorus startējošajiem mūsu kalnu slēpotājiem palika turpat mums labi zināmajā Pihē, kur šo otrdien ar milzu slalomu sākās Somijas čempionāts un FIS sacensības, kurās piedalījās lielākā daļa no tiem, kas startēja nedēļu iepriekš Baltijas kausa posmā. Tikmēr Kristaps un Dāvis Zvejnieks gandrīz pa horizontālu līniju šķērsoja Zviedriju, lai dotos uz Norvēģijas ziemeļu pilsētu Narviku, kur šogad tiek aizvadīts Norvēģijas čempionāts, bet Miks Zvejnieks izvēlējās savu iecienīto Čehijas kalnu slēpošanas ciematu Spindleruv Mlin, kur no 1.aprīļa sāksies čehu čempionāts.

Norvēģijas čempionātam i noteikta ļoti līdzīga programma kā pasaules čempionātā, kur viss sākas ar oficiālajiem nobrauciena treniņiem, bet beidzas ar slalomu. Pirmā disciplīna Narvikā bija Alpu kombinācija, kas sākās ar nobraucienu, kas bija atsevišķas FIS sacensības. Kristapam 46 dalībnieku vidū izdevās uzrādīt 18.laiku (+2,38 s) un pirmo reizi karjerā šajā ātrumdisciplīnā iegūt zem sešdesmit punktiem – 54,06 FIS punkti. Dāvis bija piecas sekundes lēnāks par brāli un nopelnīja 145 FIS punktus. Ātrāko laiku uzrādīja pasaules rangā 85.vietā esošais un pasaules kausa posmā februārī 21.vietu ieguvušais Stians Saugestads, kamēr pasaules kausa posmu uzvarētājs un medaļnieks ātrumdisciplīnās Aleksandrs Kilde palika tikai sestais.

Ar sesto laiku slalomā (+0,91 s) 25 gadus vecais Kristaps pakāpās uz 13.vietu Alpu kombinācijā, ierindojoties tieši aiz 16 gadus vecā norvēģu talanta Atles Makgrata, bet uzvarētājam, pirms trim mēnešiem pasaules kausa posmā milzu slalomā 26.vietu ieguvušajam Rasmusam Vindigstadam piekāpjoties par 1,74 sekundēm, kas deva 45 FIS punktus, par deviņiem atpaliekot no sava labākā rezultāta. Arī Alpu kombinācijā Zvejniekam bija labas iespējas tikt pie punktu rekorda, taču rezultātu ietekmēja ne no paša Kristapa atkarīgie apstākļi, proti, spēcīgo norvēģu reālajam varējumam neatbilstošais FIS punktu reitings. Vindigstadam tas ir 42 FIS punkti, bet slalomā labāko laiku uzrādījušajam un uz trešo vietu pakāpušajam Sebastianam Sulevogam, kurš šo sezonu slalomā beidza ar 18.vieu PK kopvērtējumā, Alpu kombinācijas reitings ir vien 60 FIS punkti, jo pēdējās finišētās sacensības šajā disciplīnā viņam ir 2015.gadā (vienīgi PK kopvērtējumā 7.vietu ieguvušajam Norvēģijas vicečempionam Alpu kombinācijā Kildem reitings ir gana iespaidīgs 0,76 FIS punkti – aut.piez.) Līdz ar to arī uzvarētājs saņēma vien 28 FIS punktus, lai gan reālais atspoguļojums būtu ap 10 FIS punktiem, kas krietni uzlabotu arī mūsu labākā kalnu slēpotāja rezultātu šajā vispusīgajā disciplīnā. Toties iegūtie 140 FIS punkti ir labākais rezultāts Dāvim, kurš pakāpās no 40.vietas uz trīsdesmito (+11,2 s).

Vakar supergigantā K.Zvejniekam neizdevās tik labi nostartēt, neuzrādot rezultātu starp saviem pieciem labākajiem šajā disciplīnā (59 FIS punkti) un par vairāk nekā 30 FIS punktiem atpaliekot no sava labākā rezultāta, kas uzrādīts februārī Universiādē Kazahstānā, kas vēlāk palīdzēja uzvarēt kombinācijas ietvaros. Šodien dalībnieki sacenšas nobraucienā, bet rīt un parīt ir paredzēts milzu slaloms un slaloms.

Somijas čempionātā mūsējiem labāk izdevās nostartēt otrajā dienā, kad četri Latvijas pārstāvji uzrādīja vienus no labākajiem punktiem karjerā šajā disciplīnā. Sievietēm no pāri par 40 dalībniecēm vislabāk atkal nostartēja Agnese Āboltiņa (pirmajā dienā augstāk gan tika Evelīna Gasūna – aut.piez.), kur ar 9.vietu (+2,95 s) bija vienīgā no mūsējām, kas abās dienās iekļuva desmitniekā, nopelnot 39,92 FIS punktus, kas ir labākie šajā sezonā un par 1,9 atpaliek no pirms pusotra gada sasniegtā labākā rezultātā. Lai arī Evelīna ierindojās divas pozīcijas zemāk 11.vietā, tomēr Agnesei viņa zaudēja pusotru sekundi, kas deva 52,37 FIS punktus, un līdzīgi kā Agnesei tikai pusotra punktu pietrūka līdz labākajam sasniegam milzu slalomā. Pussekundi lēnāk par Evelīnu abus braucienus veica Žanete Gedra, kas ieņēma 13.vietu un nopelnīja 57 FIS punktus, no labākā rezultāta atpaliekot vairāk nekā pārējās divas izlases meitenes, jo Žanetes labākais rezultāts milzu slalomā ir 50,57 FIS punkti. Uzvaru šoreiz izcīnīja Nea Luko, 0,18 sekundes aiz sevis atstājot pasaules junioru vicečempioni Rīku Honkanenu.

Vīriešiem Žaks Gedra arī labāk nostartēja otrajā dienā, kad pāri par 90 dalībnieku konkurencē izdevās iekļūt divdesmitniekā, ierindojoties 19.vietā (+2,89 s) un nopelnot 40 FIS punktus. Žaks pēc pirmā brauciena bija 26., bet ar 11.laiku otrajā braucienā pakāpās septiņas pozīcijas augstāk. Viņa labākais rezultāts, kas sasniegts pirms mēneša pasaules čempionāta kvalifikācijas sacensībās, ir tikai par punktu labāks, un to varēja mierīgi uzlabot par vairākiem punktiem, ja vien arī pirmo braucienu sanāktu veikt tik pat labi. Nevar nepieminēt atšķirīgo no distanču slēpošanas un savā ziņā īpatnējo FIS punktu piešķiršanas sistēmu, jo pirmajās divās vietās ierindojās abi pasaules rangā piecdesmitniekā atrodošies somi Samu Torsti un Emili Pirinens, kuru reitingi ir attiecīgi 6,60 un 7,90 FIS punkti, bet uzvarētājs Torsti ieguva vien 15,6 FIS punktus (tai pat laikā citās FIS sacensībās uzvarētājs iegūst tik labus punktus, kādi nav nevienam no sacensību dalībniekiem – aut.piez.). Ne tik labas sacensības sanāca Elvim Opmanim, kuram toties gandarījumu sagādāja marta sākumā Austrijā supergigantā iegūtie 69 FIS punkti, kas ir labākais rādītājs no visām disciplīnām kopā.

Nākamās divas dienas Somijas čempionāta dalībnieki sacentīsies slalomā turpat netālu no Pihes atrodošajā Sallā.

Autors: Ivars Bācis

Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv