ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 15°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

30 • 01 • 2017

Ž.Gedra un L.Gasūna uzvar Latvijas kausā milzu slalomā

Siguldā Latvijas kausa pirmajā posmā kalnu slēpošanā milzu slalomā uzvaras izcīnīja cēsnieks Žaks Gedra un siguldiete Lelde Gasūna. Žaks divu braucienu summā sīvā cīņā par 0,24 sekundēm apsteidza Miku Zvejnieku, bet Lelde, izstājoties pirmajā trasē otrajai labākajai pēc ranga Lienei Bondarei, otrās vietas ieguvēju, kādreizējo Latvijas izlases dalībnieci Katrīnu Krūmiņu, pārspēja ļoti pārliecinoši – par divām ar pusi sekundēm. Tikmēr Master grupā pirmo vietu ieguva Žaklīna Frickausa un lietuvietis Jurģis Januļionis, kas par nepilnu sekundi apsteidza otro vietu izcīnījušo labāko Latvijas pārstāvi Mārtiņu Knostenbergu, kuram pavisam nedaudz piekāpās Edgars Kupčs.

Nedēļas nogalē Olimpiskā centra jeb Pilsētas trasē Siguldā tika aizvadīts Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotais Latvijas kausa pirmais posms kalnu slēpošanā. Pirmajā sacensību dienā visu grupu dalībnieki sacentās milzu slalomā, veicot divus braucienus. Pirmie sacensības no rīta šoreiz uzsāka nevis jaunieši, bet gan pieaugušie, juniori (1996.-2000.g.) un Master grupas pārstāvji (1982.g. un vecāki). Šajās visās grupās, neskaitot jauniešus, kopā startēja pāri par piecdesmit kalnu slēpotājiem, pārstāvot piecas valstis – Latviju, Lietuvu, Baltkrieviju, Krieviju un Norvēģiju. Tiesa, abās elites grupās gan vīriešiem, gan sievietēm pirmajā dienā milzu slalomā sacentās tikai mūsu pašu kalnu slēpotāji.

SIGULDA-28janv2017-15.png
Žaks Gedra, Latvijas Kausa 2017 1.posms, Pilsēts trase (28.01.2019). Foto: Emīls Luško

Vīriešiem, izņemot pasaules rangā simtniekā slalomā esošo Kristapu Zvejnieku, kurš bija devies uz Universiādi  Almati, ierindā bija visi spēcīgākie Latvijas kalnu slēpotāji un izlases dalībnieki. Ierastie konkurenti – juniors Žaks Gedra (SK “Ziemeļpols”) un šajā sezonā pieaugušajā grupā pārgājušais Miks Zvejnieks (SK “Virsotne”) – sarūpēja ierasto dueli par uzvaru. Pēc pirmā brauciena, uzrādot laiku 21,44 sekundes, ar niecīgu 0,07 sekunžu pārsvaru vadībā izvirzījās Miks. Otrajā braucienā viņi abi arī līdzīgi cīnījās, par trešdaļu ātrākam esot jau Žakam, kurš tad arī svinēja uzvaru divu braucienu summā. Otrs ierastais duelis, kur līdzvērtīgi sacenšas otrs no brāļiem Zvejniekiem Dāvis ar Elvi Opmani (SK “Virsotne”), šoreiz bija tikai pirmajā braucienā, kad Dāvis aiz Elvja atradās tikai 0,19 sekundes. Taču otrajā braucienā Elvis vēlreiz uzrādīja trešo laiku, bet Dāvis bija par vairāk nekā pussekundi lēnāks, tādējādi, kopvērtējumā E.Opmanim izdevās izcīnīt diezgan stabilu trešo vietu (+1,39 s).  Tikmēr D.Zvejniekam, kurš bija trešais labākais juniors un otrajā braucienā uzrādīja sesto laiku, ceturto vietu beigās nācās dalīt ar bijušo izlases dalībnieku Robertu Brišku (SK “Pantera”), jo abiem divu braucienu summā bija identisks laiks – 44,29 sekundes (+2,19 s). Sešinieku noslēdza pagājušo sezonu traumas dēļ izlaidušais un šosezon pirmo gadu junioros startējušais Daniels Loss (International Ski team).

SIGULDA-28janv2017-6.png
Miks Zvejnieks, Latvijas Kausa 2017 1.posms, Pilsēts trase (28.01.2019). Foto: Emīls Luško

Sievietēm favorīte bija Lelde Gasūna (Internatioanl Ski team), taču viņai reālu konkurenci varēja sastādīt Liene Bondare (“Apex”). Tomēr viņu duelis nesanāca, jo jau pirmajā braucienā Liene pieļāva kļūdu un izstājās. No pārējām neviena nespēja izrādīt Leldei līdzvērtīgu konkurenci, tāpēc Gasūna vecākā, kura nebija pāris gadus startējusi Latvijas kausa vai Baltijas kausa posmos Latvijā, uzrādīja abos braucienos ātrākos laikus un svinēja pārliecinošu uzvaru. Kaut arī abās trasēs otra ātrākā bija pāris sezonas aktīvās sportiskās gaitas beigusī Katrīna Krūmiņa (SK “Kore”), tomēr viņai abos braucienos ļoti tuvu bija arī pēdējā gada laikā vairs aktīvi netrenējušā Ieva Meldere (“SK “Pantera”), kura kopsummā Katrīnai piekāpās par ceturtdaļsekundi. Labu sniegumu rādīja vasarā “Skibox” skrituļslidošanas sezonu izlaidusī Laima Kaufiņa, kurai ceturtā vieta (+3,31 s), bet trīs labāko junioru ārkārtīgi līdzīgajā cīņā par 5.vietu, visas trīs divu braucienu summā šķirot vien nieka 0,07 sekundēm, Agnese Sakoviča izrādījās pavisam nedaudz ātrāka par Luīzi Braueri (SSS/SK “Pantera) un Artu Irbi (SK “ASI Skibox”).

SIGULDA-28janv2017-10.png
Lelde Gasūna, Latvijas Kausa 2017 1.posms, Pilsēts trase (28.01.2019). Foto: Emīls Luško

Master grupā sievietēm, kur startēja piecas dalībnieces, ieskaitot arī Baltkrievijas pārstāvji, favorītei un līderei pēc pirmā brauciena Žaklīnai Frickausai (SK “Virsotne”) nedaudz panervozēt lika otrajā trasē ātrāko laiku uzrādījusī un ar katru sezonu nedaudz labāku sniegumu rādošā Denisa Druka-Jaunzeme (SK “ASI Skibox”). Žaklīna uzvarēja ar pussekundes pārsvaru. Tikmēr stabilu trešo vietu ieguva Una Leitāne (SK “Pantera”). Vīriešiem Master grupā, kurā bija viskuplākā valstu pārstāvniecība, uz startu izgāja trīs reizes vairāk klanu slēpotāju nekā sievietēm – 16 dalībnieki. Deviņiem Latvijas pārstāvjiem konkurenci sastādīja četri lietuvieši, viens krievs un norvēģis. Abos braucienus ātrākais bija Januļionis no Lietuvas, bet līdzīgajā duelī par otro vietu un labākā statusu Latvijas kalnu slēpotāju vidū Mārtiņš Knostenbergs (SK “ASI SKibox”) par 0,16 sekundēm apsteidza Edgaru Kupču, kas pēc pirmā brauciena bija otrais un trīs sekundes simtdaļas priekšā Mārtiņam. Trijniekam ļoti tuvu bija 4.vietas ieguvējs Kristaps Bergmanis (“SK “Kore”) un arī pēc vairākiem gadiem sacensību apritē atgriezušais, pirms trim gadu desmitiem labākais Latvijas kalnu slēpotājs Kaspars Korde (“Kore”), kuram piektā vieta. 

Ivars Bācis

Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv