ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

28 • 11 • 2016

Ž.Gedra trijniekā FIS ENL milzu slalomā Zviedrijā

Latvijas kalnu slēpotājs Žaks Gedra 100 dalībnieku konkurencē iekļuvis trijniekā un izcīnījis trešo vietu Zviedrijas ciematā Kobdalisā notikušajās FIS Entry league (ENL) sacensībās milzu slalomā, kamēr Liene Bondare no 90 kalnu slēpotājām sieviešu konkurencē ieņēma sesto vietu. Tikmēr citā Zviedrijas ciematā Funesdālenā Lelde Gasūna daudz spēcīgāka sastāva FIS sacensībās milzu slalomā no 104 kalnu slēpotājām ieguva 10.vietu.

Daži no Latvijas kalnu slēpošanas izlases pagājušās nedēļas nogalē turpināja intensīvo sacensību grafiku, nostartējot 8 reizes desmit dienu laikā. Žaks Gedra un Liene Bondare pēc Kirunas, kas atrodas pašos Zviedrijas ziemeļos, tikai nedaudz pabrauca tuvāk šīs Skandināvijas valsts vidienei, piesakoties citām FIS sacensībām, kas norisinājās Kobdalisā un kur dalībniekiem bija jāsacenšas milzu slalomā. Arī Lelde Gasūna gribēja izmēģināt spēkus šajā disciplīnā, taču viņai nācās veikt krietni lielāku gabalu, jo no Kirunas pārbrauca uz Funesdālenu, kas atrodas Zviedrijas vidienē. Līdz ar to mūsējiem sanāca disciplīnu mainošs grafiks – slaloms un milzu slaloms Somijā, kā arī slaloms un milzu slaloms Zviedrijā.

Kobdalisā sacensībām bija nedaudz zemāks statuss – FIS ENL, un tajās ar dažiem izņēmumiem sacentās pamatā juniori, kas dzimuši 1996.-2000.g. Līdz ar to Liene Bondare bija viena no vecākajām, bet Žaks Gedra pa vidu. Pēc aprēķina sistēmas labākie varēja saņemt 50-55 FIS punktu robežās, līdz ar to cerības, bet pavisam nelielas, uz savu punktu uzlabošanu saglabāja Liene. Pēc reitinga cēsnieks bija trešais labākais, bet rīdziniece tūlīt aiz piecinieka. Un abi arī nostartēja atbilstoši savam reitingam. Pirmajā dienā Žaks izstājās pirmajā braucienā, bet otrajā dienā viņš pēc pirmās trases atradās 6.vietā (+0,66 s). Otrajā braucienā 18 gadus vecais cēsnieks parādīja savu meistarību un nobrauca visātrāk par visiem, pakāpjoties kopvērtējumā uz trešo vietu (+0,57 s) un nopelnot 57,57 FIS punktus. Uzvarēja pasaules rangā 777.vietā esošais beļģis, kurš kopā ar mūsējo un kolumbieti bija vienīgie tūkstošniekā esošie no dalībnieku vidus.  Arī Liene labāk nostartēja otrajā dienā, kad ierindojās 6.vietā (+0,88 s) un nopelnīja 67,61 FIS punktu, pussekundei pietrūkstot līdz trijniekam, kaut arī pēc pirmā brauciena viņa bija ceturtā un tikai 0,16 sekundes aiz trijnieka, taču arī tas neļautu sasniegt  savu labākos punktus. Uzvarēja 1999.gadā dzimusī un pasaules rangā ārpus tūkstošnieka atrodoša zviedriete Susanna Jakobsena.

Funesdālenā Lelde nostartēja tikai vienu dienu, ieņemot 10.vietu (0,2 sekundes aiz Agneses Āboltiņas ierastās konkurentes Kajsas Lies – aut.piez.) un nopelnot 44 FIS punktus, kas par 26 atpaliek no viņas labākā rādītāja šajā disciplīnā. Funesdālenas milzu slaloms bija pulcējis ļoti spēcīgu sastāvu, jo sešas dalībnieces bija no pasaules ranga simtnieka, bet vēl sešas un Lelde bija no otrā simta. Ātrākos laikus abos braucienos uzrādīja galvenā favorīte un pasaules rangā 31.vietā esošā norvēģiete Kristīne Haugena, kas par pussekundi apsteidza savu tautieti un vārda māsu Rīsu-Johansenu. Interesanti, ka abas norvēģietes pēdējos pāris gadus dzīvo un startē Ziemeļamerikā, un starti Funesdālenā bija atgriešanās Eiropā pēc 4 gadu pārtraukuma. Trijnieku noslēdza pasaules junioru čempionāta 6.vietas ieguvēja slalomā Kristīna Līsdāla (visām trijniekā iekļuvušajām norvēģietēm viens vārds, turklāt šādi sauc arī citu laba līmeņa norvēģieti Nurmarku, kas piedalījās Baltijas kausa 3.posmā Pihē –aut.piez.). Piekto vietu ieņēma tikai trešo sezonu FIS sacensībās uzsākusī Meta Hrovata, kura 18 gadu vecumā pamanījusies iekļūt pasaules ranga simtniekā gan slalomā, gan milzu slalomā.

Ivars Bācis

2 Komentāri


28 • 11 • 2016 / 22:48
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv