ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

29 • 03 • 2017

Visām Baltijas valstīm uzvaras Baltijas kausa kopvērtējumā jauniešiem

Saistītā informācija

Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotajā Baltijas kausā kalnu slēpošanā, kura ietvaros arī šosezon norisinājās trīs posmi dažādās valstīs, kopvērtējumā jauniešu grupās uzvaras izcīnīja visu triju Baltijas valstu pārstāvji, bet pavisam tuvu vienai pirmajai vietai bija arī Krievijas kalnu slēpotājs.  No kopumā sešām jauniešu grupām Latvijas jaunie kalnu slēpotāji nopelnīja četras kopvērtējuma uzvaras, bet pa vienam kopvērtējuma titulam aizceļoja uz Igauniju un Lietuvu. Tikmēr Master grupā abiem dzimumiem uzvarētāju godā tika mūsu kalnu slēpotāji. 

Šīs sezonas trijos posmos – novembra sākumā Lietuvā “Snow arenā”, februāra beigās Siguldā Pilsētas trasē un marta vidū Somijā Pihē – jauniešu grupas kalnu slēpotājiem bija astoņi starti, iekļaujot visas četras disciplīnas. Pirmajā posmā Lietuvā viņi sacentās tikai slalomā, otrajā posmā pie mums Siguldā tika aizvadīts slaloms un milzu slaloms, bet Somijā, kur kalna augstums un reljefs ļauj, papildus ierastajiem slalomam un milzu slalomam jaunieši sacentās tradicionālajā supergigantā un Alpu kombinācijā. Punktu skaitīšana par katru disciplīnu bija tādi pati kā pasaules kausa posmos. No astoņiem startiem kopējā ieskaitē gāja visi astoņi, līdz ar to priekšroku dodot tiem, kas piedalījās visos trīs posmos. Taču bez Latvijas kalnu slēpotājiem tādi bija arī daži igauņi, lietuvieši un krievi. Divās jaunākajās jauniešu grupās U12 un U14 gan meitenēm, gan puišiem uzvaras laurus plūca mūsējie, bet vecākajā U16 grupā pirmo vietu ieguva mūsu kaimiņi, un, kaut arī punktu atšķirībā to gluži neatspoguļo, tomēr latvieši bija ļoti tuvu uzvarai arī pašās vecākajās jauniešu grupās. 

U16 grupā pēc sezonas sestā starta, kas bija Alpu kombinācija Pihē, kopvērtējuma vadībā ar piecu punktu pārsvaru pār igauni Karlu Sebastianu Dremļugu atradās Lauris Opmanis, taču priekšpēdējā disciplīnā slalomā Lauris izstājās, bet igaunis uzvarēja, līdz ar to pirms pēdējā starta milzu slaloma uzvarēt kopvērtējumā mūsējam kalnu slēpotājam bija minimālas, proti, ja nu vienīgi igaunis izstājas un pats uzvar. Taču tā nenotika, jo milzu slalomā Pihē pārliecinoši uzvarēja Dremļuga, kāpjot uz pirmā vai otrā pjedestāla pakāpiena visos četros startos Somijā un līdz ar to izcīnot uzvaru kopvērtējumā, bet Laurim, kurš līdz septītajam startam visu laiku pamīšus mainījās ar igauni – vienreiz viens priekšā, otrreiz otrs, sezonas noslēgumā otrā vieta. Trijnieku noslēdza krievs Vasilijs Paļejevs, kurš Baltijas kausā piedalījās tikai noslēdzošajā posmā un tāpat kā Dremļuga visos četros startos Pihē iekļuva trijniekā. Uz pjedestāla kopvērtējumā varēja kāpt arī 4.vietā ierindojušais Edgars Žurevskis, taču izstāšanās kombinācijā un slalomā pēdējā posmā viņam to liedza. Ar divām uzvarām slalomā pirmajā posmā Lietuvā Denisam Koževņikovam no Krievijas pietika piektajai, bet Mārcis Beitāns ar izstāšanos pēdējos trīs startos Somijā izkrita no sešinieka, palaižot priekšā komandas biedru Ričardu Guļevski.

Meitenēm U16 grupā cīņā par uzvaru starp Betiju Burkovsku un Smilti Bieļiunaiti sanāca diezgan dramatisks nobeigums. Pēc Alpu kombinācijas ar 50 punktiem vadībā atradās Betija, bet pēc diskvalifikācijas slalomā, kur uzvarēja Bieļiunaite, ar piecdesmit punktiem vadībā jau izvirzījās lietuviete. Tā kā dienvidu kaimiņiene ir spēcīgi īpaši slalomā, tad pirms pēdējā starta milzu slaloma Žaklīnas Frickausas meitai bija vieglāks uzdevums nekā Opmanim, proti, iegūt pirmo vai otro vietu, tai pat laikā lietuvietei neierindojoties augstāk par 9.vietu. Pēc pirmā brauciena izskatījās ļoti cerīgi, jo Burkovska bija līderos, bet Bieļiunaite tikai divpadsmitā. Otrajā braucienā lietuviete pakāpās minimāli uz desmito vietu, līdz ar to Betija varēja arī zaudēt tikai 0,04 sekundes pēc pirmā brauciena atpalikušajai spēcīgajai Krievijas pārstāvei Alisijai Pusovskajai un ieņemt otro vietu, taču lielajā ātrumā mūsu kalnu slēpotāja nespēja pareizi izbraukt pēdējos vārtus pirms finiša, kā rezultāta nācās palikt bez otrās vietas milzu slalomā, kā arī kopvērtējuma uzvaras, ko līdz ar to ieguva Bieļiunaite, kura jau pēc pirmā brauciena bija noskaņojusies uz otro vietu kopvērtējumā. Krieviete Pusovskaja ar labiem rezultātiem pēdējā posmā iespraucās trijniekā un uz ceturto vietu nobīdīja Elīnu Zalāni. Blīvajos rezultātos no trešās līdz devītajai vietai piektā bija igauniete Karmena Piho, bet turpat ar vienādu punktu skaitu ar Doroteju Juknevičiuti sešinieku noslēdza tikai pēdējā posmā Somijā startējusī Rēzija Krastiņa, atstājot lietuvieti septīto, jo pēdējā startā Rēzija bija augstākā vietā.

U14 grupā pēc supergiganta šķita, ka Kristoferam Gulbim kopvērtējuma uzvara jau ir rokā, bet tad viņš izstājās Alpu kombinācijā un slalomā, paverot teorētiskas iespējas Akselam Bergmanim. Taču pēdējā startā milzu slalomā Gulbis vairs nekļūdījās, izcīnot uzvaru un arī nokārtojot formalitātes attiecība uz kopvērtējumu. Bergmanim līdz ar to stabila otrā vieta, bet, neskatoties uz nefinišēšanu pēdējā startā, ļoti blīvajos rezultātos no trešās līdz piektajai vietai, šos trīs kalnu slēpotājus šķirot tikai pieciem punktiem, trešo vietu nosargāja Gustavs Davidovičs, aiz trijnieka atstājot igauni Lauru Megi. Savukārt divās disciplīnās trešajā posmā progresu un ļoti abus rezultātus uzrādījušais Rihards Skrastiņš bija tuvu kopvērtējuma trijniekam, bet milzu slalomā viņš neparādīja tādu sniegumu kā slalomā, tāpēc augstāk par piekto vietu kopvērtējumā nesanāca pakāpties, kaut arī tāpat ir uzrādīts ļoti labs rezultāts, jo pat par sešinieku, kur nu vēl par trijnieku, pirms Somijas ārpus divpadsmitnieka esošais Rihards nevarēja pat iedomāties. Pie lielākiem kalniem “Snow arena” trenējošais Oskaras Karlavičus Pihē nebija vairs tik labs kā sezonas sākumā un beigās ierindojās 6.vietā. 

Meitenēm U14 grupā bija zināms, ka Lietuvā divas uzvaras un 200 punktus nopelnījusī Dženifera Ģērmane nākamajos divos posmos nestartēs, jo Latvijas labākās jauniešu kalnu slēpotājas plānos bija starti Eiropā, kur viņa izcīnīja ļoti daudz uzvaru. Līdz ar to iespējas izcīnīt pirmo vietu pavērās citām mūsējām. Pēc otrā posma Siguldā saasinājās cīņa par uzvaru starp Samantu Līcīti un Beatrisi Jekševicu, bet Pihē Beatrise nerādīja tādu sniegumu kā Siguldā, tādējādi uzvaru izcīnīja Samanta. Stabila trešā vieta tika Helēnai Ērenpreisai, kurai augstāk neļāva pakāpties ne tik drošais sniegums ledainajā “Snow arena” trasē pirmajā posmā. Uz otro vietu varēja pakāpties pēdējā posma dominante un trīs uzvaru izcīnītāja Diāna Novikova, taču Krievijas kalnu slēpotāja slalomā nefinišēja, ieņemot kopējā ieskaitē 4.vietu. Četrus punktus aiz krievietes 5.vietā palika Diāna Daukšte, kurai godalgotais trijnieks kopvērtējumā gāja secen nevienmērīgā snieguma dēļ. Tikmēr par spīti kritienam treniņos pirms pēdējā posma ar labiem startiem Pihē uz sesto vietu pakāpās Luīze Suveizda, kura ieguva iesauku “Miss 3.vieta Latvijas čempionātā”, jo visās četrās disciplīnās viņa ieguva bronzas medaļu. 

Jaunākā U12 grupā puišiem norisinājās līdzīgas spraigas cīņas kā abās U16 grupās, taču tā bija vienīgā, kur pirmie divi ieguva vienādu punktu skaitu. Pēc Alpu kombinācijas divus startus pirms Baltijas kausa sezonas beigām šķita, ka uzvaras liktenis izšķirsies starp Bruno Ģermani un Aleksandru Deržnovenko no Krievijas. Taču pēc uzvaras kombinācijā slalomā un milzu slalomā Bruno palika bez rezultāta, jo tika diskvalificēts vai arī nefinišēja, līdz ar to ieņemot trešo vietu sezonas noslēgumā. Tomēr Krievijai uzvaru negribēja atdot Artēmijs Terlanovs, kurš uzvarēja sezonas pirmajā startā, bet pēc tam rādīja ļoti nestabilu sniegumu, taču sasparojās uz slalomu un milzu slalomu Pihē, izcīnot abās šajās disciplīnās uzvaras (nedaudz palīdzēja arī dažu spēcīgu konkurentu izstāšanās – aut.piez.) un kopvērtējumā panākot Deržnovenko, abiem iegūstot vienādu punktu skaitu. Saskaņā ar noteikumiem virsroka ir tam, kurš izcīnījis visvairāk uzvaru sezonas laikā. Terlanovam tās bija trīs, bet Deržnovenko tikai viena, līdz ar to kopvērtējuma tituls pie šitik vienādas cīņas pienācās Latvijas pārstāvim. Ceturto vietu izcīnīja pagājušā gada līderis U10 grupā Rūdolfs Beķeris, kurš rādīja vienu no visstabilākajiem sniegumiem, ierindojoties ap 4.vietu gandrīz visos astoņos posmos. Godalgotu vietu no rokām izlaida 5.vietas ieguvējs Roberts Kupčs, kurš pēdējos divos startos nefinišēja otrajā braucienā, turklāt milzu slalomā pēc pirmā brauciena atrazdamies līderos. Tikmēr viens punkts līdz sešiniekam, ko noslēdza lietuvietis Povilas Lenkutis, pietrūka Ričardam Hovalko. 

U12 grupa meitenēm bija vienīgā, kur bija izteikta līdere visas sezonas garumā un kur kopvērtējuma uzvarētāja bija faktiski zināma pat trīs startus pirms sezonas beigām. Uzvarot visos startos pirmajos divos posmos, supergigantā arī Somijā, tad nefinišējot kombinācijā un ieņemot 4.vietu slalomā aiz spēcīgajām krievietēm, bet sezonu noslēdzot ar sesto uzvaru, esot nepārspētai milzu slalomā, pelnītu pārliecinošu pirmo vietu kopvērtējumā izcīnīja Patrīcija Ansonska, tuvākās sāncenses apsteidzot par vairāk nekā 300 punktiem. Tikmēr par otro vietu līdzīgi cīnījās četras dalībnieces, kaut arī punktu ziņā tuvu viena otrai bija trīs. Paulai Putniņai izdevās pakāpties uz otro vietu, kaut arī trīs punktu attālumā pietuvojās Sima Aškinezere, kurai savukārt izdevās par trim punktiem apsteigt pēdējos divos posmos nesekmīgi startējušo ilgstošo vicelīderi Sofinu Berestenko, atstājot Krievijas pārstāvi aiz trijnieka. Otro vietu varēja izcīnīt slaloma speciāliste Jekaterina Prudņikova, taču krieviete kļūdījās kombinācijas slalomā, ka rezultātā netika pie samērā drošiem 100 punktiem, paliekot kopvērtējumā 6.vietā un par vienu punktu piekāpjoties sava kluba biedrenei Arinai Suhorukovai. Jaunākajā grupā meitenēm uz pēdējo posmu nebija aizbraukušas trīs godalgoto vietu pretendentes – Frīda un Elza Saļņikovas, kā arī Laura Ciagune.

Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv