ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

17 • 02 • 2017

Pasaules čempionātā milzu slalomā vīriešiem mūsējie paliek bez rezultāta

Saistītā informācija

Piektdien Šveices pazīstamajā kalnu kūrortā Sanktmoricā notiekošajā pasaules čempionātā milzu slaloma disciplīnā vīriešiem 106 dalībnieku vidū neviens no abiem Latvijas pārstāvjiem netika pie rezultāta, jo mārupietis Kristaps Zvejnieks, kurš pēc pirmā brauciena bija 44.vietā (+3,64 s), otrajā braucienā ceļa sāpju dēļ uz starta neizgāja. Tikmēr cēsniekam Žakam Gedram, esot starp labākajiem sešdesmit, pirmā brauciena beigu daļā tomēr neizdevās finišēt, jo nokrita slēpe pēc iebraukšanas izdangātā vietā. Izcīnot trešo zeltu karjerā, par pasaules čempionu kļuva austrietis Marsels Hiršers, kurš par ceturtdaļsekundi apsteidza savu tautieti un pārsteiguma autoru Rolandu Laitingeru, kuram tā bija debija pasaules čempionātos un pirms tam pasaules kausa posmos augstāk par sesto vietu nebija ticis. 

Vīriešiem milzu slalomā kvalifikācija norisinājās ceturtdien paralēli ar sieviešu finālsacensībām. Kaut arī no trim mūsējiem tikai Kristaps Zvejnieks no dalībniekiem pēc ranga bija desmitniekā, tomēr kvalifikāciju pārvarēt, t.i. tikt divdesmitpieciniekā, reālas iespējas saglabāja, veicot labu braucienu, arī Žaks Gedra un Miks Zvejnieks, kuriem attiecīgi 26. un 38.reitings.   Beigās kvalifikāciju pārvarēja un pamatsacensībām piektdien no trim Latvijas izlases pārstāvjiem kvalificējās Kristaps Zvejnieks un Žaks Gedra, kuri ieņēma attiecīgi 3. un 13.vietu pāri par 120 dalībnieku konkurencē, bet Miks Zvejnieks uzrādīja divu braucienu summā 35.laiku un pamatsacensībām nekvalificējās, līdz divdesmitpieciniekam pietrūkstot ļoti daudz – 4,5 sekundēm. Pasaules rangā uz 324.vietu šajā disciplīnā noslīdējušais Kristaps stabili veica abus braucienus un tika trijniekā, apsteidzot visus rangā augstāk esošos, bet piekāpjoties diviem zemāk atrodošajiem – par 0,71 sekundēm 24 pozīcjas zemāk esošajam holandietim Vinkelhorstam, bet par trešdaļu sekundes ārpus 1200-nieka atrodošajam islandietim Snorrasonam. Žaks ar Miku pirmo braucienu neiesāka labi, bet turpinājumā vērst par labu visu izdevās tikai Žakam, kurš uzrādīja 20.laiku (2,25 s), kamēr Mikam nācās samierināties ar vietu ārpus četrdesmitnieka – 42.vieta (4,64 s). Otrajā braucienā Gedram pietika ar nekļūdīšanos, bet cēsnieks nobrauca pat ļoti labi, uzrādot 13.laiku (+1,07 s) un uz šādu vietu pakāpās arī divu braucienu summā, stabili kvalificējoties pamatsacensībām un attaisnojot savu iekļaušanu dalībai pasaules čempionātā. Zvejnieku jaunāko gaidīja ļoti sarežģīts uzdevums, jo tikšanai top25, ko pēc pirmā brauciena noslēdza igaunis Juhans Luiks, bija jāatspēlē 1,7 sekundes. Kā jau to varēja noprast, tas nebija pa spēkam Mikam, un viņš, kaut arī pakāpās par tikpat pozīcijām, cik Žaks, tomēr augstāk par 35.vietu netika. Arī līdz kvalifikācijas robežai palika ļoti daudz. Taču M.Zvejnieks mēģinās daudz labāk nostartēt un kvalificēties savā spēcīgākajā disciplīnā slalomā.

Ņemot vērā kvalifikācijā parādīto sniegumu, lai arī pēc reitinga viņiem tika piešķirti 58. un 71.nurmurs, abiem mūsējiem bija labas iespējas tikt uz otro braucienu, t.i., iekļūt sešdesmitniekā. It īpaši jau Kristapam, kurš iepriekšējos divos čempionātos 2015. un 2013.gadā šajā disciplīnā ieguva 36. un 37.vietu. Pirmajā braucienā pēc lēnākas augšdaļas Zvejnieks ļoti labi veica lejasdaļu un uzrādīja 44.laiku (+3,64 s), bet Žaks savā debijā čempionātā, turoties sestajā desmitā, pašās beigās tomēr izstājās, jo pēc stāvās daļas līdzenumā viņš iebrauca trases izdangātajā daļā, sagriežoties un pazaudējot slēpi. Līdz ar to diemžēl tika palaista garām teicama iespēja tikt uz otro braucienu, jo 60.laiku uzrādīja albānis, kurš pēdējā kontrolatzīmē bija gandrīz divas sekundes aiz cēsnieka, bet Lietuvas kalnu slēpotājs Andrejs Drukarovs, kas pēdējā starpfinišā Gedram zaudēja vairāk nekā sekundi, uzrādīja 57.laiku un tika uz otro braucienu.

Kā izrādījās, Kristaps pirmajā braucienā sajutis sāpes celī, tāpēc, domājot uz priekšu par startu svētdien spēcīgākajā disciplīnā slalomā, tika pieņemts lēmums neiziet uz starta otrajā braucienā. Nostartējot tikpat labi arī otrajā braucienā, bija iespējas ierindoties tajās pašās vietās kā iepriekšējos čempionātos un sasniegt šajā čempionātā labāko Latvijas vietu. Septiņpadsmit gadus vecais dienvidu kaimiņvalsts pārstāvis Drukarovs, kurš pasaules rangā atrodas divtūkstošnieka beigās, divu braucienu summā ieņēma 43.vietu (+14,75 s), bet pēdējais finišējušais 46.vietā bija albānis. Līdz ar to vīriešiem šodien milzu slalomā bija iespēju diena.

Izvirzījies vadībā pēc pirmā brauciena, neskatoties uz 6.laiku otrajā trasē, līderpozīcijas nosargāja un uzvaru pirmo reizi pasaules čempionātos šajā disciplīnā izcīnīja Hiršers, kamēr pie pirmajām medaļām karjerā tika gan sudrabu ieguvušais Laitingers, kurš ar ātrāko laiku otrajā braucienā pakāpās no sestās vietas, gan arī bronzu nopelnījušais norvēģis Leifs Haugens, kurš no uzvarētāja atpalika 0,71 sekundi, bet par piecām sekundes simtdaļām aiz trijnieka atstāja tautieti Henriku Kristofersenu. Tikmēr sezonas sākuma līderis un viens no favorītiem uz uzvaru Aleksis Pinturo no Francijas pēc trešā laika pirmajā trasē, beigās atkrita uz septīto vietu. 

Rīt vīriešiem kvalifikācija slalomā, bet finālsacensības notiks svētdien. Tikmēr sievietēm šajā disciplīnā rīt labākās sadalīs medaļu komplektu, uz starta izejot arī visām trim Latvijas pārstāvēm, jo šodien kvalifikāciju slalomā pārvarēja Liene Bondare (7.vieta, +4,13 s) un Agnese Āboltiņa (17.vieta, +6,03 s), bet Lelde Gasūna jau bija starp tām 50 labākajām pēc ranga, kas tika uzreiz pamatscensībās.

Autors: Ivars Bācis

Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv