ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

12 • 01 • 2017

K.Zvejnieks Eiropas kausā abos slalomos paliek bez rezutlāta

Austrijas kalnu pilsētā Cellamzē notikušajā Eiropas kausa posmā slalomā abās sacensību dienās Latvijas izlases dalībnieks Kristaps Zvejnieks pāri par simts dalībnieku konkurencē palika bez rezultāta, jo pirmajā dienā nefinišēja otrajā braucienā, bet šodien, atrodoties 60.vietā, otro trasi neveica. Tikmēr citā Austrijas ciematā pie 100 FIS punktiem nopelnījuši Elvis Opmanis un Dāvis Zvejnieks.

Pēc Adelbodenas un pirms nākamā starta pasaules kausa posmos citā Šveices kalnu kūrorta Vengenā šajā svētdienā Kristaps Zvejnieks bija nolēmis neiziet no sacensību aprites un mēģināt pēc vairākām izstāšanām tikt pie rezultāta un vairot pārliecību, startējot aiz pasaules kausa nākamajās spēcīgākajās sacensībās Eiropas kausā, kur uz otro braucienu tiek nevis trīsdesmit, bet 60 labākie. Pirmajā dienā uz starta izgāja 112 kalnu slēpotāji, no kuriem 48 izstājās, bet 4 saņēma diskvalifikāciju, līdz ar to otrajam braucienam kvalificējās visi pirmajā braucienā finišu sasniegušie, kas bija precīzi tik, cik nepieciešams otrajam braucienam – 60 kalnu slēpotāji, kuru vidū, protams, bija arī ar agro 21.numuru startējušais K.Zvejnieks.

Lai arī SK “Virsotne” pārstāvis pārliecinoši tika uz otro braucienu, tomēr pirmo braucienu nevarētu saukt par ļoti izdevušos, jo tika uzrādīts 44.laiks, no līdera un sava vienaudža, 2013.gada pasaules junioru vicečempiona Ramona Cenhauzerna (Šveice) atpaliekot 2,88 sekundes, bet no trīsdesmitnieka, kas dod punktus EK kopvērtējumā un ko tobrīd noslēdza pirms trim nedēļām Madonna Dikampiljo pirmo reizi PK posmos pie punktiem tikušais amerikānis Džinnis, šķīra gandrīz sekunde. Saprotot, ka jāatspēlē daudz, Zvejnieks 2.braucienā mēģināja riskēt, pieļaujot kļūdiņas jau augšdaļā, līdz ar to vienīgajā starpfinišā trases vidusdaļā deficītu gandrīz jau dubultojot uz 5,34 sekundēm. Turpinājumā sanāca lielāka kļūda un mūsu kalnu slēpotājs sacensības nepabeidza. Taču tam ir maza skāde, jo, ja arī izdotos finišēt un, neskatoties uz to, ka 9 priekšā esošie izstājās, tāpat nebūtu reāli tikt trīsdesmitniekā un pie punktiem, jo tad trešā desmita beigu braucējiem būtu jāatspēlē vairāk nekā pusotru sekundi.

Otro uzvaru karjerā Eiropas kausa posmos izcīnīja 2012.gada pasaules junioru čempionāta 7.vietas ieguvējs Matejs Vidovičs, kuram, starp citu, pasaules kausa posmos vēl nav izdevies tikt uz otro braucienu. Horvāts neļāva līderpozīcijas nosargāt šveicietim un par 0,06 sekundēm apsteidza 17 reizes PK posmos trīsdesmitniekā tikušo Cenhauzernu, bet trijnieku noslēdza 20 reizes PK posmos trīsdesmitniekā tikušais un 12.vietu Olimpiskajā spēlēs izcīnījušais norvēģis Leifs Haugens, kurš tikai par 0,03 sekundēm apsteidza pirms gada PK posmā Kicbīlē 7.vietu ieguvušo austrieti Kristiānu Hiršbueluam.

Šodien Kristapam bija gandrīz tāds pats starta nr. – 22. Finišējot mūsu kalnu slēpotāja uzvārdu tobrīd varēja atrast noslēdzošajā 20.ailē, jo pirmās dienas otrās vietas ieguvējs Cenhauzerns nestartēja, bet austrietis Rašners izstājās. Līderim Hiršbuelam K.Zvejnieks piekāpās par 3,43 sekundēm, bet no tuvākā konkurenta tobrīd atpalika 0,9 sekundes, kas nozīmēja, ka vairāki aiz mūsējā startējošie apsteigs Kristapu. Tobrīd šķita, ka, neskatoties uz palielo deficītu, ar to vajadzētu pietikt tikšanai uz otro braucienu, kam kvalificējas sešdesmit labākie.  Kad bija izstartējuši pirmie četrdesmit, tad Kristaps joprojām atradās no finišējušajiem noslēdzošajā pozīcijā – 35.vietā, taču sakustēšanās beidzot notika un situācija nedaudz cerīgāka kļuva pēc pirmajiem 50, kad mārupietis bija 42.vietā, bet ne noslēdzošais, jo aiz viņa atradās divi finišējušie. Pēc pirmā astoņdesmitnieka izstartēšanas Kristaps bija bīstami tuvu netikšanai uz otro braucienu – 58.vietā. Ar 84.numuru startējušais vācietis Maizens apsteidza vecāko no brāļiem par nieka vienu sekundes simtdaļu, bet itālis Vinacers ar 93.numuru, uzrādot 53.laiku, nobīdīja 24 gadus veco Latvijas kalnu slēpotāju uz pašas robežas. No atlikušajiem 8 dalībniekiem nevienam par laimi neizdevās ne tikai pārspēt, bet pat apdraudēt latvieša laiku un pozīciju, līdz ar to Kristaps, kaut arī kā noslēdzošais, apsteidzot 61.vietu par 0,02 sekundēm, tomēr tika uz otro braucienu. Līdzšinējos 39 startos karjerā Eiropas kausā slalomā K.Zvejniekam tikai vienu reizi nav izdevies iekļūt sešdesmitniekā pirmajā braucienā.

Otrajā braucienā Latvijas līderis izlēma nestartēt, jo apzinājās, ka zaudē daudz un arī pie tāda tāla numura otrajā trasē nevarēs labi nobraukt. Otrajā braucienā finišēja 45 dalībnieki, vairākiem no Kristapam pavisam maz priekšā esošajiem iekļūstot četrdesmitniekā, taču tik un tā 2 sekundēm pietrūkstot līdz punktus kopvērtējumā dodošajam trīsdesmitniekam.

Cīņā par uzvaru izveidojās ļoti neierasta situācija, jo, lai arī Hiršhubelam izdevās nosargāt līderpozīcijas, tomēr pirmo vietu viņam nācās dalīt, turklāt ne ar vienu, bet diviem konkurentiem – tautieti un ne reizi vēl PK posmos nestartējušo 2015.gada pasaules junioru čempionāta 11.vietas ieguvēju slalomā Tomasu Hetegeru un vakardienas trešās vietas ieguvēju norvēģi Haugenu. Pavisam maz trūka, lai šo dalītāju pulks papildinātos vēl par vienu, jo ceturto vietu ieguvušais milzu slaloma meistars, kurš PK posmos slalomā ir tikai vienu reizi ticis trīsdesmitniekā, Stefans Lucs no Vācijas piekāpās divas sekundes simtdaļas. Arī piektajā vietā palikušais pirmās dienas uzvarētājs Vidovičs zaudēja nieka 0,07 sekundes. 

Tikmēr pēc ne tik veiksmīgiem startiem decembrī pirmo reizi šosezon milzu slalomā zem 100 FIS punktiem (97,80) nopelnīja Elvis Opmanis, kurš kaut arī šis rezultāts šajā disciplīnā nav starp viņa labākajiem 15. Viņam atkal izvērtās ļoti līdzīgs duelis piektā desmita vidū ar Dāvi Zvejnieku, kurš pēc pirmā brauciena bija pussekundi priekšā, bet pēc otrā trešdaļu sekundes zaudēja, nopelnot 100 FIS punktus.

Kristapam šo svētdien bija paredzēts starts PK posmā Vengenā, taču viņš ir mainījis plānus un šo PK posmu izlaidīs. Taču tas nenozīmē, ka viņš paliks bez sacensībām šajā nedēļas nogalē, jo kopā ar brāļiem plāno startēt FIS sacensībās Vācijā.  Lai izdodas tur, Viel glück.

Ivars Bācis

Final preperations before Zell am See European Cup tomorrow. Solda always delivers the best training conditions

A photo posted by Kristaps Zvejnieks Latvia (@kristaps_zvejnieks) on

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv