ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

05 • 02 • 2017

K.Zvejniekam lielisks Universiādes sākums Almati, ieskaitot zeltu Alpu kombinācijā

Latvijas izlases kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks lieliski sācis Almati notiekošo XXVIII Pasaules Ziemas Universiādi, izcīnot uzvaru Alpu kombinācijā (supergigants+slaloms) un nopelnot pirmo medaļu Latvijai, ieņemot 8.vietu milzu slalomā, kur 2,33 sekundes piekāpās uzvarētājam un pasaules rangā 65.vietā atrodošajam itālim Džulio Bosko, bet supergigantā finišējot 14.vietā. Tikmēr ne tik veiksmīga iesaistīšanās šajā pasākumā kā brālim sanāca Mikam Zvejniekam, kurš pēc uzvaras Latvijas kausa pirmā posma pēdējā dienā un FIS sacensībās slalomā Siguldā, Universiādi iesāka ar 42.vietu (+8,19 s) milzu slalomā. 

Janvāra vidū, atsakoties no startiem pasaules kausa posmos un nostartējot FIS sacensībās Vācijā, Latvijas vadošais kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks nolēma paņemt atpūtas periodu, kas ilga divas nedēļas, pēc kurām viņš atgriezās sacensību apritē, piedaloties šajā nedēļas sākumā Kazahstānas galvaspilsētā sākušajā Pasaules Ziemas Universiādē, kurā sacenšas studenti no visas pasaules. Pirmā disciplīna bija supergigants, kurā 24 gadus vecais Kristaps Zvejnieks pēdējo reizi bija startējis pirms 9 mēnešiem pagājušās sezonas beigās Somijā. Lai arī šajā ātrumdisciplīnā viņš startē reti, tomēr gan FIS sacensībās, gan arī Baltijas kausā, kur sanāk saīsināta supergiganta trase, viņš ir parādījis, ka prot labi braukt arī šajā kalnu slēpošanas disciplīnā. Tādējādi mārupietis, protams, ne pašā supergigantā, bet Alpu kombinācijā, kur kopā ar supergigantu ir arī viņa stiprākā disciplīna slaloms, bija viens no favorītiem uz uzvaru.

Universiādi Kristaps Zvejnieks iesāka ar 14.vietu supergigantā 72 dalībnieku vidū, trasi veicot 1:05,23 un par 2,2 sekundēm piekāpjoties uzvarētājam, kas priekš mūsu kalnu slēpotāja, kas pasaules rangā šajā disciplīnā atrodas 633.vietā, nebija slikts rezultāts, neskatoties uz to, ka piecas simtdaļas un vienu vietu priekšā ierindojās pasaules rangā 1573.vietā atrodošais šveicietis M.Strikers, kurš, tiesa, pirms dažiem gadiem bija starp labākajiem trīssimt, kā arī 9.vietu ieņēma jaunajā listē ārpus tūkstošnieka atrodošais slovēnis Zans Kraljs. Par pussekundi ātrāk nobrauca un desmitnieku noslēdza Baltijas kausa posmā startējušais čehs Daniels Paulus, kurš tāpat kā Kristaps ātrumdisciplīnās nebija startējis kopš pagājušā gada pavasara. Uzvaru izcīnīja pasaules rangā 147.vietā esošais itālis Mikelandželo Tentori, kas tikai par 0,03 sekundēm apsteidza rangā 318.vietu ieņemošo krievu Jevgēņiju Pjasiku.

16465982_10210501986639650_250683955_o.jpg
Kristaps Zvejnieks pēc Supergiganta finiša, Foto: almaty2017.com

Alpu kombināciju Zvejnieks sāka teicami, veicot lielisku braucienu supergigantā un izvirzoties vadībā. Tādējādi pirms sava kroņa disciplīnas slaloma viņš atradās krietni augstāk nekā cerēts. Iepriekšējā rindkopā pieminētie fakti liecināja, ka Kristaps nebūt nav ārpus desmitnieka braucējs starp dalībniekiem supergigantā, taču, ka viņš būs līderis pēc Alpu kombinācijas, diez vai kāds varēja iedomāties. Par 0,07 sekundēm tika apsteigts sudrabu supergigantā nopelnījušais Pjasiks, kurš tāpat kā K.Zvejnieks šosezon šajā disciplīnā līdz Universiādei nebija piedalījies, bet par piektdaļu sekundes lēnāk nekā mārupietis nobrauca divas dienas pirms tam zeltu supergigantā izcīnījušais itālis Tentori. Slalomā mūsu kalnu slēpotājs bija vienīgais no pasaules rangā simtniekā atrodošajiem, līdz ar to arī ne tikai nosargāja līderpozīcijas, bet palielināja savu pārsvaru līdz 0,88 sekundēm, izcīnot zelta medaļu. Otro vietu ieguva nīderlandietis Mārtens Meiners, kurš pasaules rangā supergigantā ir 251.vietā, bet slalomā tikai 772.vietā. Tikmēr pretēja meistarība bija sekundi Kristapam zaudējušajam un trešo vietu ieguvušajam slovākam Matejam Falatam, kuram slalomā 169.vieta, bet supergigantā 735.vieta. Tā kā Alpu kombinācijas supergigants gāja arī Eiropas kausa posma ieskaitē, tad Kristapam pirmā vieta arī tur. Līdz ar to ir izcīnīta ne tikai pirmā uzvara, bet arī pirmā godalgotā vieta Eiropas kausa posmos, turklāt ne slalomā, bet ātrumdisciplīnā.

16466156_10210501986999659_1182592767_o.jpg

Kristaps Zvejnieks Alpu kombinācijas apbalvošanas ceramonijā, Foto: almaty2017.com

Trešajā disciplīnā milzu slalomā Kristaps, kurš rangā ieņem 309.vietu, nebija vairs vienīgais Latvijas pārstāvis, jo piebiedrojās brālis Miks. No līdzšinējām visām disciplīnām tieši milzu slalomā sanāca visspēcīgākā konkurence, jo startēja 6 no top200, no kuriem trīs ir starp labākajiem simts pasaules rangā šajā disciplīnā. Lai arī pēc reitinga vecākais brālis bija divdesmitais, tomēr, ņemot vērā pārējo konkurentu rezultātus, bija labas izredzes iekļūt labāko divpadsmitniekā. Pirmajā braucienā Kristaps nostartēja atbilstoši reitingam, proti, uzrādot 22.laiku (+2,39 s), no tā paša iepriekš pieminētā divpadsmitnieka atpaliekot tikai pussekundi. Otrajā braucienā tāpat kā Alpu kombinācijā supergigantā sanāca parādīt lielisku braucienu, uzrādot trešo laiku (+0,29 s) un pakāpties par 14 pozīcijām uz 8.vietu, par 2,33 sekundēm piekāpjoties uzvarētājam Džulio Boskam, kurš pasaules rangā ieņem augsto 65.vietu, bet ar augstvērtīgiem rezultātiem lielākajās sacensībās nav izcēlies, finišējot Eiropas kausos ceturtajā desmitā. Viņam ceturtdaļsekundi piekāpās Šveices čempionāta 20.vietas ieguvējs Joels Mullers, kamēr galvenais favorīts, pirms nedēļas pasaules kausā 16.vietu ieguvušais krievs Aleksandrs Andrienko palika tikai piektais (+1,35 s). 

Arī Miks Zvejnieks milzu slalomu sāka atbilstoši savam rangam, pirmajā trasē apsteidzot pusi no 100 dalībniekiem un uzrādot 50.laiku (+4,60 s). Arī Mikam otrajā braucienā sanāca pakāpties par vairākām vietām, ieņemot 42.vietu (+8,19 s) un līdz četrdesmitniekam pietrūkstot sekundei. Pusotru sekundi aiz Mika palika divreiz augstāk pasaules rangā esošais šveicietis, bet tomēr priekšā ierindojās daži no rangā vairākus simtus zemāk esošajiem kalnu slēpotājiem.

Otrdien Universiāde kalnu slēpošanā noslēgsies ar vīriešu slalomu, kur Kristaps būs galvenais favorīts un mēģinās atkārot Alpu kombinācijas panākumu. Arī Miks slalomā ir apņēmības pilns iegūt daudz augstāk vietu.

Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv