ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

05 • 12 • 2016

Eiropas kausā slalomā Norvēģijā L.Gasūna tūdaļ aiz trīsdesmitnieka

Šodien Norvēģijas klanu slēpošanas ciematā Trisilā Eiropas kausa posmā slalomā 111 dalībnieču konkurencē siguldiete Lelde Gasūna ieņēma 33.vietu, uzvarētājai Mārenai Šjeldai no Norvēģija zaudējot divu braucienu summā 4,44 sekundes, bet līdz trīsdesmitniekam pietrūkstot 0,72 sekundēm. Tikmēr otra Latvijas izlases dalībniece Agnese Āboltiņa pirmajā braucienā uzrādīja 68.laiku (+5,75 s) un otrajam braucienam, kur tika labākās sešdesmit, nekvalificējās.

Kamēr liela daļa Latvijas izlases kalnu slēpotāji nedēļas nogalē sacentās trijās dažādās Ziemeļvalstīs FIS sacensībās slalomā, tikmēr “International Ski team” pārstāve Lelde Gasūna sāka izmēģināt spēkus Eiropas kausa posmā, kas trīs dienas no svētdienas līdz otrdienai norit turpat Skandināvijā – Norvēģijas ciematā Trisilā, dalībniecēm sacenšoties milzu slalomā un divas reizes slaloma disciplīnā. Eiropas kausa posmos piedalās liela daļa pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tiekošās kalnu slēpotājas, veidojot ļoti spēcīgu sastāvu. Pirmajā dienā milzu slalomā Leldei pavisam maz pietrūka, lai tiktu sešdesmitniekā un kvalificētos otrajam braucienam.

Toties daudz labākas izredzes viņai bija savā spēcīgākajā disciplīnā slalomā, kur viņai kopā ar vēl citām 109 kalnu slēpotājām konkurenci sastādīja arī Norvēģijā dzīvojošā Agnese Āboltiņa, kura iepriekšējās četras dienas bija startējusi FIS sacensībā Jeilū. Līdz ar trešo reizi Eiropas kausa posmos vienlaicīgi startēja divas Latvijas pārstāves, jo pirms tam tā bija sacentušās māsas Benhenas Zviedrijā 2008.gadā un arī Liene Fimbauere kopā ar Ivetu Benhenu Austrijā 2005.gadā.

Slaloma rangā 76.vietā esošajai Leldei Gasūnai bija 42.numrus, taču tas nenozīmē, ka 41 bija pēc ranga spēcīgāka. Dažas no agrāk startējušajām bija vājākas slalomistes, pāris no kurām augsto numuru saņēma dēļ augstām vietām pasaules rangā citās disciplīnās. Lelde pirmā brauciena sākuma daļā nedaudz kļūdījās, starpfinišā esot ārpus trīsdesmitnieka, bet finišā tobrīd uzrādot 28.laiku (+2,39 s), tieši aiz šveicietes Simonas Vildas (Simona V. trīs reizes PK posmos milzu slalomā ir tikusi divdesmitniekā un vienu reizi desmitniekā, bet kā milzu slaloma speciāliste pa retam nostartē arī FIS sacensībās vai Eiropas kausā slalomā – aut.piez.). No vēlāk startējušajām un rangā zemāk esošajām siguldieti apsteidza 7 kalnu slēpotājas, trijām iekļūstot divdesmitniekā, bet ar 50.numuru startējušajai un pasaules rangā 98.vietā esošajai 22 gadus vecajai austrietei Kapaurerei uzrādot pat 6.laiku (+0,69 s). Vēl pa kādai vēlāk startējušajai norvēģietei, slovēnietei, zviedrietei un francūzietei izdevās labs sākums ar laiku labāko trīsdesmitniekā, bet beigās viņas izstājās. Līdz ar to pēc pirmā brauciena mūsu kalnu slēpotāja atradās 35.vietā, piekto reizi no 12 piegājieniem Eiropas kausā slalomā tiekot uz otro braucienu.

Otrajā trasē, kur izstājās 14 dalībnieces, tika uzrādīts 36.laiks. Trīs no priekšā esošajām izstājās, bet viena no aizmugurē atradušajām apdzina Leldi, līdz ar to mūsu 26 gadus vecā kalnu slēpotāja ieņēma 33.vietu (+4,44 s), atkārtojot savu trešo labāko rezultātu EK slalomā, taču nopelnītie 34 FIS punkti ir viņas labākais rādītājs šāda līmeņa sacensībās.

Tikmēr Agnese Āboltiņa startēja ar 86.numuru, uzrādot finišā 62.laiku (+5,75 s) un jau tobrīd līdz otrajam braucienam pietrūkstot pāris desmitdaļām. Vēlāk vēl sešas apsteidza Agnesi, nobīdot mūsējo uz 68.vietu un palielinot atstarpi līdz sešdesmitniekam līdz pusotrai sekundei. Šī bija rāmavietes debija Eiropas kausa posmos. Rīt būs iespēja pamēģināt iekļūt sešdesmitniekā. To, ka tas ir reāli, apliecināja pāris gadus jaunākās, dažus simtus zemāk rangā esošās un ar vēlajiem simtajiem numuriem startējušās austriete un slovākiete (17 gadus vecā slovākiete Jancova, kura pasaules rangā ir 761.vietā, startēja ar pēdējo 113.numuru un uzrādīja 59.laiku 1.braucienā, bet beigās ieņēma 46.vietu, trīs sekundes piekāpjoties Leldei – aut.piez.).

Ar vairāk nekā sekundes pārsvaru trešo uzvaru Eiropas kausa posmos slalomā svinēja norvēģiete Mārena Šjelda, kura novembrī PK posmā Levi slalomā izcīnīja 5.vietu. Eiropas kausa posmos vairākām PK posmos trīsdesmitniekā netiekošajām sportistēm ir iespēja pārspēt spēcīgākās sāncenses, ko apliecināja, piemēram, otrās vietas ieguvēja, 20 gadus vecā šveiciete Meira un 8.vietas ieguvēja, Leldes vienaudze no Serbijas Nevena Ignjatoviča, jo pasaules kausa posmos vairākas reizes desmitniekā un vienreiz trijniekā tikuši zviedriete Anna Svena-Laršona palika devītā, trīs divdesmitniekā tikusī austriete Katarīna Hūbere – desmitā, bet trīs reizes desmitniekā tikuši francūziete Laurī Mougele – divdesmitā. Līdz ar to arī L.Gasūnai, ļoti labi nobraucot, pastāv labas iespējas pacīnīties ne tikai par trīsdesmitnieku vai divdesmitnieku Eiropas kausā.

Ivars Bācis

Trysil EuropaCup GS #elanskis #international_ski_team #teamLelde

A photo posted by ISTeam (@international_ski_team) on

4 Komentāri

Latvijas radio
06 • 12 • 2016 / 16:15
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv