ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

16 • 04 • 2016

Spēcīgajā Somijas čempionātā milzu slalomā mūsējie ārpus desmitnieka

Šodien Somijas ziemeļu ciematā Illasā FIS sacensībās kalnu slēpošanā, kas vienlaikus bija arī Somijas čempionāts, milzu slaloma disciplīnā vīriešiem 71 dalībnieka vidū Latvijas izlases līderis Kristaps Zvejnieks ierindojās 20.vietā, pasaules rangā 44.vietā esošajiem somam Samu Torsti zaudējot trīs ar pusi sekundes, bet sievietēm no 34 dalībniecēm Liene Bondare ieņēma 15.vietu, uzvarētājai un šī gada pasaules junioru vicečempionei Rīkai Honkanenai zaudējot 4,46 sekundes.

Pēc divām FIS sacensībām slalomā nedēļas sākumā Rovaniemi lielākā daļa Latvijas izlases kalnu slēpotāji paviesojās Baltijas kausa mājvietā Pihē, kur aizvadīja treniņus, un tad devās tālāk uz ziemeļiem, jo šodien Illasā sākās pirmā no kopumā sešām sacensību dienām Somijas čempionāta otrajā daļā. Pirms nedēļas Rukā tika aizvadīts Somijas čempionāts slalomā pieaugušajiem un junioriem, bet tagad Illasā somi, kuriem pievienojas arī daži citu valstu pārstāvji, sadalīs medaļas parējās disciplīnās. 

Pirmajā dienā dalībnieki sacentās milzu slalomā, kas mūsējiem nav tik spēcīgs kā slaloms. Un to uzreiz varēja pamanīt jau pirmajā braucienā, jo Latvijas pārstāvji, saviem ļoti spēcīgajiem konkurentiem (trīs somi pasaules rangā atrodas piecdesmitniekā – aut.piez.) laka ziņā nezaudējot salīdzinoši daudz, pārsvarā atradās tālās vietās. Vistuvāk vadošajiem bija ar pirmo numuru startējušais un pilnīgi svaigu trasi braukušais Kristaps Zvejnieks, kurš, no līdera un pasaules rangā 243.vietā esošā soma Artu Niemilas atpaliekot pusotru sekundi, atradās 9.vietā. Kristaps pēc starpfiniša Niemilam zaudēja tikai 0,19 sekundes un bija piektais, bet kļūda trases otrajā daļā atsvieda mūsu kalnu slēpotāju pāris pozīcijas zemāk. Tikmēr galvenais favorīts, pasaules rangā 15.vietā esošais un šosezon divas reizes pasaules kausa posmos sešiniekā tikušais soms Markus Sandels, sāka visātrāk no visiem, bet, arī kļūdoties trases otrajā daļā, noslīdēja uz otro vietu (+0,29 s). Žaks Gedra un Miks Zvejnieks atpalika ap trim sekundēm un ierindojās tūdaļ aiz labāko trīsdesmitnieka, trešdaļai sekundes pietrūkstot, lai sāktu otro braucienu kā pirmajiem, jo kā parasti pirmais trīsdesmitnieks startēja apgrieztā secībā. 

Arī otrajā braucienā Kristaps (21,57 FIS punkti un 302.vieta) labi veica augšdaļu, bet kļūdījās trases otrajā pusē, tādējādi atkrītot divu braucienu summā uz 20.vietu (+3,42 s). Žaks Gedra palaida divus konkurentus priekšā, bet tā kā divi divdesmitniekā esošie izstājās otrajā braucienā, tad cēsnieks palika tajā pašā 31.vietā (+5,31 s), bet Miks bija par 0,73 sekundēm lēnāks un ierindojās 35.vietā. Elvim Opmanim izdevās pakāpties par septiņām pozīcijām uz 52.vietu (+10,79 s), bet Dāvis Zvejnieks (+13,25 s) un Kristers Čerņevskis noslēdza sešdesmitnieku (+20 s).

Ar labāko laiku otrajā braucienā no trešās uz pirmo vietu pakāpās trīs reizes pasaules kausa posmos divdesmitniekā tikušais Samu Torsti, par 0,01 sekundi apsteidzot Niemili un par 0,25 sekundēm Sandelu, kamēr ceturtais palika pasaules ranga 49.vietas īpašnieks Emili Pirinens (+0,65 s). 

Sievietēm Liene Bodnare sāka ar 16.laiku pirmajā braucienā, no līderes atpaliekot trīs sekundes. Otro braucienu ar 72 FIS punktu reitingu pasaules rangā 1457.vietā atrodošā L.Bondare veica daudz labāk, vadošajām zaudējot uz pusi mazāk (+1,52 s) un uzrādot 9.laiku, taču mūsu kalnu slēpotāja spēja apdzīt tikai vienu konkurenti un divu braucienu summā ierindojās 15.vietā, jo rezultāti otrajā trasē bija blīvi un, neskaitot pirmās divas, pārējās bija salīdzinoši tuvu vienai otrai (otrajā braucienā 3. un 15.laika uzrādītājas šķīra sekunde – aut.piez.). 

Kaut arī viņa bija viena no jaunākajām dalībniecēm, tomēr uzvaru svinēja 17 gadus vecā Rīka Honkanena, kura jau paspējusi apliecināt sevi ar lieliskiem rezultātiem un tāpēc arī bija galvenā favorīte (reitings 10,65 FIS punkti – aut.piez.). Tikmēr 0,67 sekundes atpalikusī un otro vietu ieguvusī 22 gadus vecā Rosa Hirvonena gan neko ievērības cienīgu nav parādījusi, ar 41 FIS punktu reitingu pasaules rangā ieņemot vien 674.vietu. Taču Hirvonenai izdevās pamatīgi apsteigt (par pusotru sekundi) un 3. un 4.vietā atstāt krietni par sevi augstāk pasaules rangā esošās tautietes Sānu Ahonenu (, 25,73 FIS punkt313.vieta) un Nīnu Halmi (18,80 FIS punkti, 184.vieta).

Rīt paredzētas divas disciplīnas – supergigants un Alpu kombinācija. 

Ivars Bācis


0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv