ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 0°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

19 • 03 • 2016

Otrajā FIS milzu slalomā L.Gasūna vēlreiz uzvar, K.Zvejnieks trešais

Sestdien otrajās FIS sacensībās milzu slalomā, ko Somijas ziemeļu ciematā Pihē rīko Latvijas slēpošanas savienība, 40 dalībnieču konkurencē sievietēm Lelde Gasūna vēlreiz bija nepārspēta, šoreiz otrās vietas ieguvēju Marielu Kufosu no Norvēģija pārspējot ar daudz lielāku pārsvaru – 2,42 sekundēm. Tikmēr vīru konkurencē pie otrās uzvaras neizdevās tikt Kristapam Zvejniekam, kurš bija līderis pēc pirmā brauciena, bet beigās 61 dalībnieka vidū ieņēma trešo vietu, uzvarētājam Etu Makelam no Somijas divu braucienu summā zaudējot 0,66 sekundes.

Otrās FIS sacensības milzu slalomā, kas vairs nebija Latvijas čempionāts, sākās vēl labāk kā pirmās, jo atkal vadībā izvirzījās gan Kristaps Zvejnieks, gan Lelde Gasūna, turklāt vecākajai māsai ļoti tuvu – ceturtdaļsekundes attālumā – bija otro laiku uzrādījusī Evelīna. Taču turpinājums nebija tiks labs kā iepriekš, jo liela daļa no dalībniekiem izstājās, kuru vidū bija puse no Latvijas izlases, ieskaitot otrajā vietā esošo Evelīnu Gasūnu. Kristaps Zvejnieks otrajā braucienā pazaudēja līderpozīcijas, taču bez uzvaras un vēl vienas godalgotas vietas mēs nepalikām. Līdz ar to pirmā dienā kopumā bija laba, jo jāņem vērā, ka milzu slalomā mūsu pārstāvji nav tik labi kā slalomā, tāpēc labākus rezultātus varēsim gaidīt nākamās trīs dienas.

Āķīgu pirmo trasi bija uzlicis zviedru treneris, kur nefinišēja 9 sievietes un 16 vīrieši, bet horvātu treneris no viena Somijas kluba otrajā braucienā bija uzlicis vēl sarežģītāku un savdabīgāku trasi, kuru visi nosauca par pilnīgi neritmisku un neloģisku un kurā izstājās 27 kalnu slēpotāji – 15 sievietes un 12 vīrieši.

Kristaps otrās sacensības arī sāka ar labāko laiku pirmajā braucienā (57,73 sekundes), taču konkurenti šoreiz bija daudz tuvāk. Tikai 0,14 sekundes atpalika zviedrs Marlons Šjobergs, 0,31 sekundes norvēģis Andreas Jakobsens, bet pussekundi pirmo sacensību otrās vietas ieguvējs Etu Makela. Otro braucienu lieliski veica 17 gadus vecais somu talants Makela, atrodot pareizo līniju savdabīgajā trasē un uzrādot labāko laiku, kas palīdzēja viņam izcīnīt uzvaru (1:55;36). Arī Norvēģis Jakobsens otrajā trasē bija ātrāks par mūsu kalnu slēpotāju un ieguva 2.vietu, atstumjot Kristapu uz trešo vietu. Vēl par trim sekundēm lēnāks bija Žaks Gedra, kuram ceturtdaļsekunde pietrūka līdz desmitnieku noslēgušajam igaunim Tonisam Luikam, bet toties cēsnieks par 0,07 sekundēm apsteidza Olimpiskajās spēlēs 26.vietu slalomā ieguvušo Vorenu Smitu, kas pārstāv Igauniju. Ļoti līdzīgi par trešo vietu mūsējo vidū cīnījās Roberts Briška un Elvis Opmanis, Robertam ņemot virsroku par pāris simtdaļām un iegūstot 22.vietu.

Sievietēm otro braucienu Lelde nobrauca ļoti labi, bet norvēģiete Kufasa ne visai pārliecinoši, līdz ar to 25 gadus vecā Lelde uzvarēja ar divu ar pusi sekunžu pārsvaru. Turpat desmitdaļu aiz savas tautietes vēlreiz trešā bija Bertīne Olsena. No vienas puses, mūsu kalnu slēpotājas pārsvars šķiet neierasti ļoti liels, bet, ja paskatās, kurā gadā dzimušas otro un trešo vietu ieguvušās norvēģietes – 1999.gadā (abām gada sākumā palika 17 gadi), tad tāds pārsvars ir tikai likumsakarīgs. Tā kā ļoti daudzas izstājās, tad 15. (+20,21 s) un 16.vietā (+37,98 s) ierindojušās Arta Irbe un Marta Kunce bija attiecīgi otrā un trešā no Latvijas. Abas būtu priecīgas, ja Latvijas čempionāta medaļas tiktu noteiktas pēc otro sacensību rezultātiem.

19marts-uzvareetaajiLVVV-1.jpg
Lelde Gasūna, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo

Rīt FIS sacensības un Latvijas čempionāts slalomā, kura startēs faktiski tie paši, kas šodien, klāt nākot pāris spēcīgiem slalomistiem vīru konkurencē un Somijas 2015.gada čempionei slalomā Janīnai Makinenai. 

Ivars Bācis


 

 

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv