ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

19 • 04 • 2016

Mūsējie Somijas čempionātā supergigantā un kombinācijā krāj pieredzi

Pēc sestdien Illasā aizvadītās Somijas čempionātā kalnu slēpošanā pirmās disciplīnas, kas bija milzu slaloms, Latvijas izlases kalnu slēpotājiem sanāca viena piespiedu brīvdiena svētdien, jo nedēļas pēdējā dienā paredzētos startus supergigantā un Alpu kombinācijā (supergigants+slaloms) slikto laika apstākļu dēļ nācās pārcelt uz pirmdienu. Līdz ar to šīs nedēļas pats sākums izvērtās par noslogotāko sacensību dienu Somijas čempionātā, dalībniekiem sacenšoties iepriekšminētajās divās disciplīnās supergigantā un Alpu kombinācijā.

Mūsu puiši vairāk vai mazāk līdz šim jau bija piedalījušies ātruma disciplīnās, bet Lienei Bondarei tā bija debija. Latvijas kalnu slēpotāji uzsvaru liek uz slalomu, bet ik pa laikam nostartē arī milzu slalomā, bet ātruma disciplīnās vai Alpu kombinācijās, kas arī ietver vienu ātruma disciplīnām, startē ļoti reti. Līdz ar to arī augsti rezultāti netika gaidīti. Tai pat laikā arī pašiem somiem, kuriem spēcīgākā puse ir milzu slaloms, ātruma disciplīnās klājas ļoti švaki. Izņemot Andreasu Romaru, kurš šad tad pasaules kausa posmos iekļūst labāko trīsdesmitniekā nobraucienā un supergigantā (2015.gadā pasaules čempionātā viņš bija septītais Alpu kombinācija – aut.piez.), neviena cita ne vīru, ne dāmu konkurencē somiem nav. Turklāt Romars februāra beigās satraumējās, un līdz ar to Illasā nestartēja. 

Visos startos, kā jau to varēja gaidīt, no mūsējiem visaugstāk tika Kristaps Zvejnieks, kurš pirms diviem mēnešiem šajās disciplīnās izmēģināja spēkus Vācijas čempionātā, bet līdz tam supergigantā un alpu kombinācijā nebija startējis kopš pasaules junioru čempionāta Kanādā, tātad, trīs gadus. Supergigantā Kristaps ieņēma 13.vietu no 64 dalībniekiem, uzvarētājam Samu Torsti, kurš pasaules rangā milzu slalomā ir 44.vietā, zaudējot divas sekundes un nopelnot 70 FIS punktus, kas ir mārupieša 15.rezultāts, par 28 punktiem atpaliekot no labākā. Pussekundi ātrāks pamanījās būt un 9.vietā ierindoties piecus gadus jaunākais igaunis Juhans Luiks, kurš šogad pasaules čempionātā junioriem šajā disciplīnā ieņēma vien 59.vietu.  Ar piekto laiku slalomā (kaut arī trešā un otrā laika uzrādītāji bija attiecīgi tikai 0,14 un 0,06 sekundes ātrāki – aut.piez.), K.Zvejnieks pakāpās uz sesto vietu (+1,98 s) un nopelnīja 92 FIS punktus, kas ir devītais rezultāts, par vairāk nekā 50 punktiem atpaliekot no labākā. Vēl viena uzvara tika Samu Torsti.

Miks Zvejnieks supergigantā bija par pussekundi lēnāks par vecāko brāli un ierindojās 20.vietā, nopelnot 78 FIS punktus, kas priekš Mika ir labi, jo tikai par diviem punktiem atpaliek no labākā rezultāta. Arī Miks kombinācijā pakāpās uz augšu, jo slalomā, nobraucot tikai par 0,87 sekundēm lēnāk nekā Kristaps, viņš bija trīspadsmitais, kas ļāva kombinācijā ieņemt 16.vietu (+3,34 s) un nopelnīt 107 FIS punktus, kas no sešiem startiem kombinācijā ir labākais rezultāts (četros startos viņš izstājās – aut.piez.). Elvis Opmanis un Kristers Čerņevskis izstājās jau supergigantā, bet Žaks Gedra ar Dāvi Zvejnieku nefinišēja slalomā. Supergigantā Žaks uzrādīja savus labākos punktus (87 FIS punkti), nobraukdams par sekundi lēnāk par Kristapu, bet pussekundi par Miku un ierindojoties 27.vietā, kamēr Dāvis bija vēl 2,7 sekundes lēnāks, ieņemot 45.vietu un nopelnot 131 FIS punktu. 

Dāmu konkurencē sanāca uz divām ar pusi reizēm mazāk dalībnieču nekā vīriešiem – 25 kalnu slēpotājas. Vispirms notika nacionālais čempionāts supergigantā, kura rezultātu ņēma vērā priekš kombinācijas, bet pēc tam tika veikts vēl viens supergiganta brauciens FIS sacensībām. Tā kā līdz šim viņa nebija startējusi ātruma disciplīnās, Liene pirmajā reizē nobrauca piesardzīgāk, uzrādot 17.laiku un no uzvarētājas atpaliekot 4,21 sekundi, kas deva 137 FIS punktus. Otrajā reizē Liene Bondare brauca jau drošāk un uzvarētājai zaudēja par pusotru sekundi mazāk (2,65 s), nopelnot 115 FIS punktus un ierindojoties 10.vietā. Somijas čempionātā uzvarēja 16 gadus vecā un pirmo sezonu FIS sacensībās startējošā talantīgā Nella Korpio, bet FIS sacensībās viņa piekāpās 17 gadus vecajai Emīlijai Hakalai.

Kombinācijā Lienei izdevās pakāpties par astoņām pozīcijām un iekļūt desmitniekā, iegūstot 9.vietu (+3,8 s) un nopelnot savā debijā 243 FIS punktus, kas, salīdzot ar slaloma punktiem, ir tik neierasti ļoti liels cipars. Taču jāņem vērā, ka jaunajām somu meitenēm kombinācijā ir ļoti zems reitings vai arī vispār tāda nav, jo nebija startējušas, tāpēc arī pat uzvarētāja nopelnīja vairāk nekā 200 FIS punktus. Jāizceļ Lienes labais brauciens un trešais laiks slalomā, kas tad arī ļāva veikt kāpumu uz 9.vietu.

Šodien paredzētie oficiālie treniņbraucieni un sacensības nobraucienā slikto laika apstākļu dēļ ir pārcelti uz trešdienu.

Ivars Bācis


1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv