ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

03 • 01 • 2016

Kalnu slēpotājiem savādāka atlase uz PJZO Lillehammerē

Saistītā informācija

Jau iepriekš rakstījām, ka distanču slēpotāji gatavojas atlases sacensībām uz Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskajām spēlēm (PJZO) Lillehammerē. Malā nestāv arī kalnu slēpotāji, kuriem ir savādāka atlases kārtība un kuri arī ir centušies darīt, ko var, lai tiktu pie šīs ceļazīmes.

Starp kalnu slēpošanas un distanču slēpošanas atlasi uz PJZO ir vairākas atšķirības. Ja distančniekiem var startēt triju gadu (no 1998.-2000.g.) pārstāvji, tad kalnu slēpošanā tikai divu – 1998. un 1999.g. Arī atlases kārtība ir savādāka, taču vienīgais kopīgais šiem abiem ar slēpošanu saistītajiem ziemas sporta veidiem ir tas, ka Latviju var pārstāvēt tikai divi dalībnieki, pa vienam no katra dzimuma. Ja distanču slēpošanā Lillehammeras braucēji būs zināmi nākošo otrdien, tad atlase kalnu slēpošanā oficiāli noslēgsies 11.janvārī, tātad nedēļu vēlāk.

Būtiskākā atšķirība ir tā, ka kalnu slēpošanā nebūs atsevišķu atlases sacensību, bet labākos noteiks pēc FIS punktiem, kas iegūti milzu slalomā vai slalomā. Par pamatu ir noteikti tieši šo divu disciplīnu rezultāti, jo tās ir iekļautas arī PJZO programmā. Tātad neatkarīgi no disciplīnas – milzu slaloms vai slaloms – 11.janvārī oficiāli taps zināms viens jaunietis un viena jauniete no Latvijas, kuriem būs labākie FIS punkti kādā iepriekšminētajām disciplīnām un kuri tad pārstāvēs mūsu valsti pasākumā, kas tiek saukts par jauniešu Olimpiskajām spēlēm.

Neskatoties uz to, ka oficiāli ceļazīmju ieguvēji kalnu slēpošanā būs zināmi 11.janvārī, var teikt, ka tie faktiski ir zināmi jau šobrīd – Žaks un Žanete Gedras. Septiņpadsmit gadus jaunais Žaks pagājušās sezonas labāko slaloma rezultātu šoruden uzlabojis par vienu punktu (57 FIS punkti), bet uzlabojums milzu slalomā, salīdzinot ar slalomu, ir milzīgs – par vairāk nekā 20 punktiem (43 FIS punkti). Viņa māsa Žanete savā pirmajā sezonā junioros un FIS sacensībās spējusi „pāršķelt” piecdesmit punktu barjeru (46 FIS punkti). Viņu tuvākie konkurenti no šīs vecuma grupas ir krietni aiz muguras. Elīnai Nežbortei šosezon nav izdevies iegūt zem simts punktiem, bet Dāvja Zvejnieka decembrī Sallā nopelnītie 82 FIS punkti ir ļoti tuvu viņa karjeras labākajam rezultātam (viņš šajā sakarā noteikti nesmādētu sava trīs gadus vecākā brāļa Mika nopelnītos punktus turpat Sallā un Pihē – aut.piez.).

Pašreizējais reitings FIS punktos labākajā disciplīnā (nākamās FIS listes reitings):
1) Žaks Gedra       – 54,41 GS (tāds pats);
2) Žanete Gedra    – 72,40 SL (54,37 SL);
3) Dāvis Zvejnieks – 86,15 GS (tāds pats);
4) Elīna Nežborte – 91,34 SL (tāds pats).

Līdz ar to, lai brālis ar māsu netiktu, tuvākajiem konkurentiem savus labākos rezultātus ir jāuzlabo dramatiski – vismaz par 40 FIS punktiem. Nākošās nedēļas sākumā ir četru dienu FIS sacensību tūre Somijas lielākajā kalnu slēpošanas centrā Levi ar diviem milzu slalomiem un diviem slalomiem. Tā kā neliela teorētiska iespēja it kā pastāv, bet jebkurš ar kalnu slēpošanu saistītais, domājams arī to vidū paši pretendenti, saprot, ka diez vai Jaunā gada sākumā notiks brīnumi (esošā liste ir spēkā līdz 6.janvārim un jaunajai jāiznāk 7.janvārī, tā kā arī nākošās nedēļas sākuma sacensību rezultāti vēl netiks ņemti vērā jaunajā listē – aut.piez.).

Ivars Bācis

ungdoms_ol2016.png

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv