ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

11 • 12 • 2015

Kalnu slēpotājiem Gedrām punktu rekords FIS milzu slalomā Somijā

Saistītā informācija

Šodien Somijas ziemeļu ciematā Pihē FIS sacensībās kalnu slēpošanā milzu slaloma disciplīnā savu labāko rezultātu karjerā, pirmo reizi iegūstot zem 50 FIS punktiem, sasniedza 17 gadus jaunais Latvijas kalnu slēpotājs Žaks Gedra, kurš 67 dalībnieku vidū ieguva 12.vietu un nopelnīja 43,52 FIS punktus. No mūsu meitenēm vislabāk nostartēja Evelīna Gasūna, kura no 42 dalībniecēm ierindojās 11.vietā un nopelnīja 62,10 FIS punktus. Brāļa pēdās gāja arī 16 gadus jaunā māsa Žanete Gedra, sasniedzot savu labāko rezultātu un nopelnot 79,91 FIS punktu.

Sievietēm uz starta izgāja 42 dalībnieces no sešām valstīm – Latvijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Polijas, Japānas. Latviju pārstāvēja piecas dalībnieces – Evelīna Gasūna, Liene Bondare, Ieva Meldere, Elīna Nežborte un Žanete Gedra, kas arī startēja iepriekšminētajā secībā, protams, ne jau gluži viena aiz otras. Skaita ziņā mūsējās “piekāpās” tikai mājiniecēm somietēm, kuras bija 28 kalnu slēpotāju sastāvā. Pēc reitinga favorītes uz godalgotajām vietām bija abas polietes un dažas somietes, kas arī atspoguļojās jau pirmajā braucienā.

Nevienai no Latvijas kalnu slēpotājām pirmajā braucienā neizdevās iekļūt desmitniekā. Labākā bija Evelīna Gasūna ar uzrādīto 11.rezultātu (1:05,61; + 1,32 s), bet sešas pozīcijas zemāk atradās Liene Bondare, kura nobrauca par pusotru sekundi lēnāk nekā Evelīna. Kaut arī jaunākā Gasūna atradās 11.pozīcjā, desmitnieks nebija tuvu, jo bija jāatspēlē pussekunde. To Evelīnai neizdevās atspēlēt, turklāt tuvākās priekšā esošās konkurentes pārsvaru gandrīz dubultoja, līdz ar to beigās tika saglabāta tā pati 11.vieta, no uzvarētājas somietes Kaisa Nībergas atpaliekot 3,13 sekundes.

Toties Lienei otrajā braucienā izdevās apsteigt trīs priekšā esošās konkurentes un pakāpties uz 14.vietu (+5,29 s un 78,61 FIS punkts). Otro braucienu vienādi ar Lieni veica un divas pozīcijas zemāk ierindojās Žanete Gedra (+5,46 s), kura savās pirmajās FIS sacensībās milzu slalomā tika zem 80 FIS punktiem, uzlabojot pirms mēneša Baltijas kausā Lietuvas slēgtajā hallē “Snow arena” uzrādīto rezultātu slalomā. Tā kā toreiz Žanete startēja dažas dienas pēc traumas sadziedēšanas, tad likumsakarīgi, ka viņas līdzšinējais rezultāts tika uzlabots. Pāris sekundes lēnāk nobrauca pārējās divas mūsu pārstāves – 30.vieta Ievai Melderei (+8,82 s un 105,60 FIS punkti) un 37.vieta Elīna Nežborte (+12,18 s un 133,59 FIS punkti).

Puišiem jau bija uz pusi vairāk dalībnieku – 67 klanu slēpotāji, kas pārstāvēja tās pašas iepriekšminētās valstis, tikai papildus klāt bija arī pa vienam austrietim un igaunim. Latvijas sastāvā bija četri – Miks Zvejnieks, Žaks Gedra, Elvis Opmanis un Dāvis Zvejnieks. Šeit savukārt favorītu statuss tika pieskaitīts zviedram Hannesam Grimam un somiem Juho Dālam un Robinam Bakam.

Abi spēcīgākie mūsu juniori Žaks Gedra un Miks Zvejnieks pirmajā braucienā noslēdza divdesmitnieku, Žakam uzrādot 18.rezultātu (+1,90 s), bet Mikam, nobraucot par 0,15 sekundēm lēnāk un ieņemot 20.vietu. Otro braucienu Žaks veica lieliski, uzrādot tajā 5.rezultātu un divu braucienu summā pakāpjoties uz 12.vietu. Taču svarīgāk, ka laika ziņā viņš no uzvarētāja atpalika 2,21 sekundes, kas, ņemot vērā arī augšgalā ierindojušo dalībnieku reitingu, ļāva cēsniekam iepriekšējo labāko rezultātu šajā disciplīnā uzlabot par 23 punktiem, bet slaloma labākos punktus par 15, un pirmo reizi karjerā kādā no disciplīnām iegūt zem 50 FIS punktiem.

Tieši aiz Žaka 0,2 sekundes palika labākais igauņu kalnu slēpotājs Tonis Luiks, bet otru igauņu Luiku (Juhanu) arī par vienu vietu un 0,04 sekundēm apsteidza Miks Zvejnieks, kurš par 0,74 sekundēm bija lēnāks nekā Žaks un kurš, pakāpjoties par trim pozīcijām, dalīja 17.vietu ar slavenā soma un pasaules čempiona Kalles Palandera brāļa dēlu Saku. Arī Miks nopelnīja zem piecdesmit punktiem – 49,32 FIS punkti, kas ir viņa otrs labākais rezultāts šajā disciplīnā. Tikmēr Mika brālis Dāvis līdzīgajā konkurencē ar Elvi Opmani, labāk veicot otro braucienu, 44.vietu ieguvušo Elvi apsteidza par sekundi un noslēdza četrdesmitnieku (+7,15 s), iegūstot 82,96 FIS punktus, kas ir Dāvja labākais rezultāts milzu slalomā.

Rīt dalībnieki Pihē vēlreiz sacentīsies milzu slalomā, bet tai pat laikā Kristaps Zvejnieks un Lelde Gasūna izmēģinās spēkus šajā disciplīnā pasaules kausa posmā.

2 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv