ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

25 • 01 • 2016

K.Zvejniekam trešais labākais rezultāts PK posmos, Kristofersens rāda brīnumus

Šodien Austrijas kalnu ciematā Kicbīlē Pasaules kausa posma kalnu slēpošanā noslēdzošajā disciplīnā slalomā savu trešo labāko rezultātu karjerā uzrādīja Latvijas izlases līderis Kristaps Zvejnieks, kurš pārspēja gandrīz divas trešdaļas konkurentu un uzrādīja pirmajā braucienā 37.rezultātu, līdz trīsdesmitniekam, kas kvalificējās otrajam braucienam, pietrūkstot 0,73 sekundēm, bet līderim zaudējot 2,80 sekundes. Tikmēr ar vienreizēju otro braucienu līdz pirmajai vietai spēja aizsniegties norvēģis Henriks Kristofersens, kuram tā bija jau piektā uzvara slalomā šosezon no sešiem startiem kopumā.

 Žēl par nestartēšanu Vengenā, bet ar jaunām cerībām Kicbīlē

Iepriekšējais starts Kristapam Zvejniekam PK posmā bija pirms divām nedēļām Adelbodenā (Šveicē), kur mīkstās un izdangātās trases dēļ uz labu braukšanu nevarēja cerēt, tāpēc arī nesanāca labs rezultāts. Toties pagājušā nedēļas nogalē citā Šveices kalnu kūrortā Vengenā bija teicami apstākļi gan laika, gan konkurences ziņā, atgādinot Santakaterinu (Itālija), kur tika sasniegts vēsturiskais panākums. Vengenā arī bija mīnus grādi un ledains, ļoti ciets segums, kā arī startēja tikai 61 dalībnieks, kas ir par divpadsmit līdz divdesmit mazāk nekā parasti. Pie šādiem sāncenšiem mūsējam kalnu slēpotājam sanāktu 51.numurs. Turklāt pretēji Adelbodenai Vengenā trīsdesmitniekā iekļuva salīdzinoši daudz aiz 30.numura startējušie – kopumā vienpadsmit, no kuriem astoņi (!) bija ar 40. vai vēlāku numuru, bet trīs no pēdējā sestā desmita startējušie. Savu labāko sasniegumu atkārtoja un otro reizi karjerā trīsdesmitniekā slalomā iekļuva (pēc 7 gadu pārtraukuma – aut.piez.) Ungāriju pārstāvošais horvāts Dalibors Samsals. Tāpat pirmo reizi starp labākajiem trīsdesmit (26.vieta) bija Kristapa brāļa Mika vienaudzis, 20 gadus vecais slovēnis Stefans Hadalins, kuram tas bija tikai trešais starts slalomā šādā mērogā.

Līdz ar to var teikt, ka tika palaista garām ļoti reāla iespēja otro reizi karjerā iekļūt trīsdesmitniekā. Tajā dienā bija pieteikts starts Eiropas kausa posmā citā Austrijas vietā Cellamzē, cerot, ka spēcīgākie startēs PK posmā un varēs tikt augstā vietā EK posmā, taču Cellamzē bija silti laika apstākļi un mīksta trase, bet Vengenā lieliski apstākļi. Taču to labu laiku iepriekš ir grūti paraudzēt, tāpēc nav vienkārši saplānot. Tomēr šodien ir jauna iespēja pacīnīties un pierādīt sevi, vēlreiz mēģinot iekļūt trīsdesmitniekā. 

K.Zvejniekam četrdesmitnieks un trešais labākais rezultāts karjerā

Kristapam Zvejniekam bija 57.starta numurs no kopumā 84 dalībniekiem. Ņemot vērā, kas notika trasē līdz mūsu sportista startam, varētu sacensības nodēvēt par “izstāšanās” dienu, jo no pirmā trīsdesmitnieka nefinišēja desmit, bet līdz brīdim, kad trasē bija jādodas K.Zvejniekam, 19 bija izstājušies, divi tika diskvalificēti, bet viens nestartēja, kas nozīmēja, ka līdz finišam bija tikuši tikai 34 kalnu slēpotāji. Sākums mārupietim sanāca ļoti labs un ļoti līdzīgs kā Madonnā Dikampiljo un Santakaterinā, pirmajā kontrolatzīmē, kas šoreiz bija samērā tuvu startam (aptuveni 11 sekundes pēc sākuma), esot uzreiz aiz labāko divdesmitnieka (23.laiks). Turpinājumā sanāca izkrist no trīsdesmitnieka, un katrā nākamajā kontrolatzīmē tika uzrādīts laiks ceturtā desmita beigās. Četrdesmitniekā Zvejniekam palīdzēja noturēties daudzo “izkritušo” skaits, jo finišu pirmajā braucienā sasniedza mazāk nekā puse – 40 dalībnieki, līdz ar to, nobraucot līdz galam, nemaz sliktāk par 40.vietu nevarēja būt.

Taču, kas ir interesanti, ka laika ziņā Kristaps ar katru nākamo kontrolatzīmi vadošajiem nezaudēja daudz, un beigās 2,80 sekunžu deficīts līdz līderim ir salīdzinoši maz, un atsevišķos posmos tas ļautu tikt trīsdesmitniekā. Iegūtā 37.vieta pirmajā braucienā ir trešais labākais rezultāts karjerā aiz šogad Itālijā iekļūšanas trīsdesmitniekā un 2012.gada decembrī Madonna Dikampiljo uzrādītā 35.rezultāta.

Kristaps Zvejnieks PK slalomā Kicbīlē, 2016. gada 24. janvāris 
Kristaps Zvejnieks PK slalomā Kicbīlē, 2016. gada 24. janvāris 

Neskatoties uz lielo izstājušos dalībnieku skaitu un arī sacensību dienā palikušo silto laiku (+ 2 grādi), organizatori bija parūpējušies, lai būtu ciets segums. Trase uz beigām nebija sliktā stāvoklī, jo daži ar tālajiem numuriem startējošie uzrādīja ļoti labus rezultātus. Piemēram, ar 59.numuru austrietis Kristians Hiršbuels un ar 69.numuru vācietis Stefans Luics iekļuva trīsdesmitniekā, turklāt ne beigās, bet gan attiecīgi 15. un 20.vietā, līderim zaudējot tikai 1,18 līdz 1,31 sekundei. Arī tieši pirms Kristapa startējošais Samsals pirms izstāšanās otrajā kontrolatzīmē bija uzrādījis 10.laiku (+0,43 s).

Šoreiz notika lielas rotācijas, un scenārijs uzvarētāja noteikšanā bija savādāks nekā parasti. Lai arī pirmajās divās vietas atkal bija tie paši – Kirstofersens un Hiršers, tomēr reti kurš pēc pirmā brauciena ko tādu būtu prognozējis. Ja dalīto 4.laiku (+0,34 s) uzrādījušo Hiršeru varēja pieskaitīt pie uzvaras pretendentiem, tad 12.vietā (+0,84 s)  atrodošo Kristofersenu ne tikai sāka svītrot no uzvarētāju, bet arī godalgoto vietu kandidātiem. Taču jaunais norvēģis atkal nodemonstrēja vienreizēju braukšanu, veicot savas karjeras vienu no vislabākajiem braucieniem, un spēja izcīnīt uzvaru, Hiršeru apsteidzot par 0,03 simtdaļām un pamazām dzenot par pieciem gadiem vecāko austrieti izmisumā. Līderis pēc pirmā brauciena vācietis Frics Dopfers spēja saglabāt vietu trijniekā (+0,45 s). Pirmajā braucienā 3.laiku uzrādījušais 20 gadus vecais austrietis Marko Švarcs beigās atkrita uz 9.vietu, kas viņam ir otrais labākais rezultāts karjerā.

Atlikušajos trīs slaloma posmos Hiršeram ir jāuzvar, bet Kristofersenam vismaz divos jāizstājas vai ļoti slikti jānostartē, lai austrietim būtu kādas iespējas sadeldēt 160 punktu deficītu šīs disciplīnas PK kopvērtējumā.

Ivars Bācis

Didn't qualify for TOP30 in Kitzbuhel World Cup today, missed by 6 possitions. I know my mistakes and I'll make them...

Posted by Kristaps Zvejnieks on Sunday, January 24, 2016


Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv