ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

22 • 01 • 2016

K.Zvejnieks divreiz sešiniekā FIS slalomā Slovēnijā

Ceturtdien Slovēnijas kalnu ciematā Cerkno notikušajās FIS sacensībās slalomā 81 dalībnieka vidū Latvijas pārstāvis Kristaps Zvejnieks ieguva 5.vietu, zaudējot pussekundi uzvarētājam, 2007.gada pasaules junioru čempionam slalomā, Matičam Skubem no Slovēnijas un nopelnot 14,29 FIS punktus, kas ir mūsu sportista labākais rezultāts šajā sezonā, bet šodien 75 dalībnieku konkurencē viņam 6.vieta, uzvarētājam itālim Federiko Liberatorem zaudējot 1,23 sekundes.

Gatavojoties startam šo svētdien Pasaules kausa posmā Kicbīlē, Latvijas izlases kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks izmēģināja spēkus, piedaloties ceturtdien un piektdien FIS sacensībās, kas norisinājās Slovēnijas austrumos esošajā klanu ciematā Cerkno un kurās mārupietim konkurenci sastādīja daži pasaules kausa un Eiropas kausa posmos startējošie un arī trīsdesmitniekā iekļūstošie kalnu slēpotāji. Pirmajā dienā uz starta izgāja 81 dalībnieks, pārstāvot pamatā Slovēniju, Itāliju, Austriju un Balkānu reģionu, bet kopumā piedalījās kalnu slēpotāji no 20 valstīm, ieskaitot arī tādas tālas valstis kā Čīle un Austrālija. Vēl piedalījās Latvijas līdzjutējiem novembra sākumā Baltijas kausā un FIS sacensībās Druskininkos (Lietuva) iepazītie Jurijs Daņiločkins (Baltkrievija) un Vladimirs Sirans (Slovākija).

Pēc FIS punktu reitinga Kristaps Zvejnieks ar 9,57 punktiem bija trešais, kas, no vienas puses, deva labas iespējas godalgotu vietu un pat uzvaru, bet, no otras puses, negarantēja vietu trijniekā, jo kādiem desmit dalībniekiem aiz Kristapa bija tikai par vienu vai pāris punktiem sliktāks reitings. Mūsu kalnu slēpotājam tika izlozēts 41.numurs, kas deva pirmo starta pozīciju, jo līdz 40.numuram tika piešķirts dāmu konkurencē startējošām dalībniecēm. Pirmajā braucienā Kristaps Zvejnieks bija piektais, līderim Fabianam Baheram no Itālijas (12,12 FIS punkti) zaudējot 0,88 sekundes, bet tai pat laikā tikai 0,17 sekundes atpaliekot no trijnieka. Otrajā braucienā ar 9.rezultātu (+0,65 s) izdevās noturēties piektajā vietā, no uzvarētāja atpaliekot pussekundi. Šāda starpības sarukšana skaidrojama ar to, ka otrajā braucienā ātrākos laikus uzrādīja pamatā aiz Kristapa esošie konkurenti, bet divi vadošie pēc pirmā brauciena otrajā bija lēnāki par mūsu kalnu slēpotāju un beigās palika aiz mārupieša.

Uzvarēja pagājušā gada sākumā divas reizes Pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā iekļuvušais slovēnis Matičs Skube (6,27 FIS punktu reitings), kurš nopelnīja 10,49 FIS punktus un kurš tikai par divām sekundes simtdaļām apsteidza savu tautieti Aljazu Dvorņiku, kuram pērn 19.vieta pasaules junioru čempionātā, bet 2013.gadā 2.vieta Eiropas jaunatnes Olimpiskajā festivālā.  No uzvarētāja atpaliekot 0,21 sekundi, trijnieku noslēdza Kristapa vienaudzis no Itālijas Džiordano Ronci (15,92 FIS punkti), kurš šogad PK posmos nav spējis iekļūt spēcīgajā savas valsts izlasē, bet pagājušajā sezonā pāris reizes piedalījās un savstarpējos mačos bija nedaudz priekšā K.Zvejniekam. Baltkrievs Daņiločkins nenostartēja labi, latvietim zaudējot ārkārtīgi daudz – septiņas sekundes – un ierindojoties 26.vietā, bet slovāks Sirans nefinišēja pirmajā braucienā.

Kaut arī Zvejnieka iegūtie 14,29 FIS punkti ir desmitais rezultāts karjerā, tomēr tie ir labākie šajā sezonā un jebkurā gadījumā arī augstvērtīgi. Šodien ir otrā sacensību diena, un, lai pietuvotos desmit punktu robežai, kas ir svarīgāk par iegūto vietu, Kristapam ir jāuzvar (var arī būt otrais, esot ļoti tuvu uzvarētājam, bet krietni priekšā pārējiem – aut.piez.) un jācer, ka ārpus desmitnieka nepaliks tie, kuriem ir labs reitings, kā, piemēram, vakar 11.ierindojušais slovēnis Miha Kuerners, kura kontā ir 29.vieta PK posmos un reitings 9,49 FIS punkti, bet ceturtdien to neņēma vērā, rēķinot dalībniekiem FIS punktus.

Piektdien dalībnieku skaits bija nedaudz sarucis, uz starta neizejot arī pirmās dienas uzvarētājam un labākā reitinga īpašniekam Matičam Skubem. Lai arī šoreiz Kristaps pirmo braucienu sāka desmitais, otrajā dienā scenārijs bija ļoti līdzīgs pirmajai dienai. Pēc pirmā brauciena viņš atradās 6.pozīcijā (+0,96 s), bet otrajā braucienā ar uzrādīto piekto laiku (+0,49 s) izdevās saglabāt 6.vietu, zaudējot 1,23 sekundes uzvarētājam Liberatorem, kurš PK posmos nav startējis, bet Eiropas kausa posmos itālim pagaidām 32.vieta ir labākā. Neskatoties uz to, ka nepiedalījās slovēnis Skube, uzvarētāja FIS punktiem vajadzētu būt līdzīgiem, jo šodien desmitniekā bija Kuerners (atkal palika aiz Kristapa) un atstarpes pirmajiem pieciem ir lielākas nekā vakar. Taču Kristapam tas neko palīdzēs, jo šodien uzvarētājam zaudēts divas ar pusi reizes vairāk nekā vakar (pagaidām sportistu iegūtie FIS punkti nav zināmi – aut.piez.).

Daņiločkinam un Siranam identisks scenārijs – baltkrievs atkal zaudēja ap septiņām sekundēm, bet slovāks nepabeidza pirmo braucienu.

Ivars Bācis

Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv