ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

26 • 03 • 2016

Baltijas kausa kopvērtējumā kalnu slēpošanā dominē latvieši

Saistītā informācija

Otrdien ar FIS sacensībām slalomā noslēdzās Baltijas kausa trešais posms, pēc kura noskaidrojās kopvērtējuma godalgoto vietu ieguvēji un sešiniekā iekļuvušie, kuri tika apbalvoti. Par uzvarētājiem kļuva Zvejnieku un Gasūnu ģimenes jaunākās atvases – Miks Zvejnieks un Evelīna Gasūna, bet vecākajiem šo ģimeņu pārstāvjiem – Kristapam un Leldei – nācās ieņemt otrās vietas. Ja brāļu Zvejnieku gadījumā tas ir tāpēc, ka Kristaps ir piedalījies tikai pusē no visiem startiem un par četriem mazāk nekā Miks (vecākais brālis nepiedalījās tieši tajos četros, kur pamatā sacentās mūsējie un kur Miks varēja savākt, un arī savāca, maksimumu vai tuvu maksimumam punktu – aut.piez.), tad Gasūnu gadījumā vecākā māsa piekāpšanos jaunākajai uz sacensību iztrūkumu to nekādi nevar norakstīt, jo beigās sanāca, ka Lelde ir startējusi pat par vienu reizi vairāk nekā Evelīna. Abiem dzimumiem izpaudās latviešu dominance, jo sievietēm sešiniekā iekļuva tikai viena lietuviete un igauniete, bet vīriešiem starp labākajiem sešiem no kopumā 90 kalnu slēpotājiem no 13 valstīm bija tikai Latvijas pārstāvji. No vienas puses, lielākā daļa no mūsējiem atšķirībā no ārzemniekiem piedalījās visos posmos, bet, no otras puses, ne tikai kvantitāte nāca par labu, bet arī vadošie no Latvijas kalnu slēpotājiem arī bija labākie no visiem dalībniekiem.

Vispārējs ieskats

Baltijas kauss kalnu slēpošanā, kas notika jau devīto gadu, tieši ar trim posmiem tika rīkots otro reizi, bet kopvērtējums tika rēķināts pirmo reizi. Pieaugušajiem kopumā sanāca deviņi starti, kuri visi tika rēķināti kopējā ieskaitē. Sezona sākās ar pirmo posmu novembra sākumā Lietuvas dienvidu pilsētā Druskininkos slēgtajā hallē „Snow arena”, kur kalnu slēpotāji divas reizes sacentās slalomā, tad februāra beigās Siguldā „Kaķīškalnā” vēlreiz tika aizvadīti divi slalomi, bet tagad Somijas ziemeļu ciematā Pihē BK ietvaros bija paredzēti pieci starti – supergigants, Alpu kombinācija, milzu slaloms un divi slalomi. Tātad kopumā bija ietvertas četras kalnu slēpošanas disciplīnas, no kurām septiņas – seši slalomi un viens milzu slaloms – bija arī FIS sacensības. 

Vislielāko pienesumu deva pēdējais posms ar pieciem startiem, kas, nepiedaloties pirmajos divos posmos, deva iespēja iekļūt sešiniekā. To izmantoja tikai viens – Žaks Gedra, kurš Lietuvas posmu izlaida traumas dēļ. Citvalstu sportisti Pihes piedāvājumu izmantoja daļēji, jo skandināvi un citi nepiedalījās supergigantā un Alpu kombinācijā, kas nebija FIS sacensības. Līdz ar to ar trijiem startiem, no kuriem kādā arī nefinišēja un palika bez punktiem, nevarēja pacīnīties par godalgotu vietu, taču divas norvēģietes un viens soms spēja iekļūt astotniekā. Punktu piešķiršanas sistēma bija tāda pati kā pasaules kausa posmos, proti, uzvarētājs saņem 100, otrās vietas ieguvējs 80, trešās 60 punktus utt., līdz 30.vieta iegūst vienu punktu.

Sieviešu konkurencē sezonas laikā piedalījās ap piecdesmit dalībniecēm, bet vīriešiem kaut vienā posmā uz starta bija izgājuši gandrīz deviņdesmit kalnu slēpotāji. Pārstāvētas bija piecpadsmit valstis. Bez trijām Ziemeļvalstīm, Baltijas un divām kaimiņzemes valstīm Krievijas un Baltkrievijas, bija pārstāvētas arī Slovākija, Čehija, Ukraina, Spānija, Īrija, ASV un Ungārija. Un šī ārzemnieku klātbūtne ietekmēja arī punktu pelnīšu mūsu pārstāvjiem. Ja kāds no Latvijas otrajā posmā Siguldā, kur ar dažiem izņēmumiem startēja tikai mājinieki, bija kaut vai aiz trijnieka, nopelnot ap pussimts punktiem, tad pirmajā un trešajā posmā, kur klāt nāca kupls ārzemnieku skaits, ar ceturto vai piekto vietu mūsējo vidū tas deva vietu otrā desmita beigās vai trešā desmita sākumā, un līdz ar to pussimts punktu vietā sanāca aptuveni piecas reizes mazāk.

Vīriešu konkurence: Nepaspēšana no EK Vācijā uz pirmo dienu Somijā liedz Kristapam apsteigt Miku 

Vīriešiem pēc uzvarām pirmajā dienā Pihē supergigantā un Alpu kombinācijā pirmo vietu kopvērtējumā pirms milzu slaloma un slaloma jau bija nodrošinājis Miks Zvejnieks. Ja pret vienu no diviem tuvākajiem konkurentiem – savu brāli Kristapu Zvejnieku – simtprocentīgi, jo pat ar visām uzvarām pēdējos trīs startos Kristaps Miku, kurš sliktākajā variantā visos startos paliktu bez punktiem, nenoķertu, atpaliekot 10 punktus, jo starpība uz to brīdi brāļus starpā bija 310 punkti. Otrs sīvākais konkurents, kurš Miku teorētiski vēl varēja apsteigt, bija Žaks Gedra, bet tad Žakam pēdējos trīs startos vajadzēja iekļūt trijniekā, kas bija neizpildāms uzdevums. Vienā vēl jā, ko 17 gadus vecais cēsnieks gandrīz apliecināja ar 5.vietu otrajā slalomā, deviņas sekundes simtdaļas paliekot aiz trijnieka, bet trijos startos tas nebija izpildāms. Miks, kurš ieguva 542 punktus, sezonu sāka ar otro un ceturto vietu slalomā, tad otrā vieta arī otrā posma pirmajā startā. Tālāk sekoja trīs uzvaru gājiens – Siguldā otrajā dienā un divos pirmajos startos Pihē, taču tad divas izstāšanās pēc kārtas, bet sezona noslēgta ar astoto vietu slalomā pēdējā sacensību dienā Somijas ziemeļos.

Neskatoties uz to, ka Siguldas posma laikā viņš bija Japānā, pirmā posmu abu slalomu uzvarētājs Kristaps Zvejnieks joprojām saglabāja reālas iespējas iegūt pirmo vietu kopvērtējumā. Taču starts Eiropas kausa posmā Vācijā un ierašanās Pihē vienu dienu par vēlu, izlaižot supergigantu un kombināciju, turklāt brāļa uzvara abās šajās disciplīnās, kā jau minēts iepriekš, neļāva Kristapam vairs pat teorētiski pretendēt uz uzvaru. Toties palika neliels izaicinājums ar Žaku Gedru pacīnīties par otro vietu, ko vecākais brālis arī ieguva ar divām uzvarām un vienu trešo vietu pēdējos trīs startos, nopelnot sezonas laikā 460 punktus. Žaks otrajā un trešajā posmā ļoti līdzīgi cīnījās ar Miku, sarūpējot interesantu dueli, taču traumas dēļ izlaistais pirmais posms neļāva pakāpties augstāk par trešo vietu. Pozitīvs moments Ž.Gedram ir tas, ka septiņos startos Baltijas kausa ietvaros, lai arī atsevišķas reizes tika pieļautas kļūdas, tomēr visos viņš ir finišējis. Tikmēr vienīgais vīriešu konkurencē, kas finišēja un ieguva punktus visos deviņos startos, bija Elvis Opmanis, kurš ar Dāvi Zvejnieku veidoja tādu pašu dueli kā Miks ar Žaku. Cīņā par ceturto vietu Elvis izšķirošo pārsvaru pār Dāvi ieguva supergigantā un Alpu kombinācijā Pihē. Tikmēr ļoti tuvu Elvja rezultātam – punkti visos startos – bija šā gada Latvijas čempions slalomā Roberts Briška, kurš vienīgo reizi no deviņām izstājās otrā posma pirmajā dienā savā pilsētā Siguldā. Toties Roberts ar pāris punktiem pēdējos startos spēja apsteigt un septītā vietā atstāt lietuviešu labāko kalnu slēpotāju Roku Zavecku. 

Astoto vietu (136 punkti) ieņēma milzu slaloma uzvarētājs Pihē soms Etu Makela, kurš bija labākais no ārpus Baltijas reģiona valstu pārstāvjiem, bet sešus punktus no viņa atpalika 9.vietas ieguvējs čehs Romāns Murins, kuru pēc Druskininkiem tā arī vairāk neredzējām Baltijas kausa posmos.

22marts-APBALVOSHANA-88.jpg

Sieviešu konkurence: Sievietēm rezultātu ietekmē daudzās nefinišēšanas 

Sievietēm, salīdzinot ar vīriešiem, cīņā par uzvaru bija viena līdzīga un viena atšķirīga iezīme Līdzīgā bija tā, ka pirmajās divās vietās ierindojās vienas ģimenes pārstāvji, vecākajiem samierinoties ar otro vietu, bet atšķirīgā – sievietēm intriga saglabājās līdz pat beigām, jo uzvarētājas liktenis izšķīrās pēdējā startā. Situācija bija šāda – Lelde Gasūna no māsas atpalika 100 punktus un līdz ar to viņai vajadzēja tikai uzvaru. Nostartējot savā līmenī, Lelde ar pirmo vietu pēdējā startā izlīdzinātu punktu skaitu un izcīnītu uzvaru, jo saskaņā ar Baltijas kausa noteikumiem pie vienāda rezultāta uzvar tas, kam ir vairāk pirmo vietu atsevišķos startos (līdz pēdējam startam katrai no māsām bija pa trim uzvarām – aut.piez.). Taču Leldei nesanāca to izdarīt, līdz ar to kopvērtējumā triumfēja Evelīna, kura pēc izstāšanās otrajā braucienā milzu slalomā, atrodoties tobrīd otrajā pozīcijā un esot tuvu vismaz astoņdesmit punktiem, un satraumēšanās pirms pirmā slaloma iesildīšanās laikā, kā dēļ nācās izlaist visus nākamos startus Baltijas kausā, jau paspēja nodomāt, ka uzvara laikam ies secen. Evelīna sezonas laikā uzrādīja lielu stabilitāti, no septiņiem startiem trijos uzvarot un trijos iegūstot otro vietu, un tikai izstājoties iepriekš pieminētājā milzu slalomā, kur viņa bija tuvu kārtējai otrai vai pirmajai vietai. E.Gasūna nopelnīja 540 punktus.

Lelde Gasūna, kopā ar Kristapu Zvejnieku piedaloties Tālo Austrumu kausā Japānā, arī izlaida Baltijas kausa otro posmu, taču atšķirībā no Kristapa piedalījās Pihes supergigantā un kombinācijā. Ja otrā vieta supergigantā bija gaidāma, tad Leldes trešā vieta kombinācijā bija pārsteigums, turklāt kombinācijas ietvaros uzrādītais trešais laiks aiz māsas un Agneses, taču tas nebija izšķirošais faktors, bet gan nefinišēšana abos pēdējos slalomos. Beigās Lelde no Evelīnas atpalika par vienas uzvaras tiesu – 100 punktiem. Tāpat kā E.Opmanis vīriešiem tā sievietēm vienīgā, kas finišēja visos startos un tika pie punktiem, bija kopvērtējuma trešās vietas ieguvēja Egle Augustaitīte no Lietuvas (305 punkti). Ar savu vienmērīgo sniegumu, kā dēļ pāris Latvijas izlases meiteņu izstāšanām un nestartēšanām viņai tas izdevās. Pirmajā un trešajā posmā kopā ar vairākām citu valstu pārstāvēm Augustaitīte ierindojās no 10.-15.vietai, bet cīnoties pārējos startos tikai ar Latvijas izlases meitenēm, turklāt nevienā no tiem pilnā sastāvā, Egle bija tuvu trijniekam. Vienreiz lietuviete tur arī iekļuva, kad supergigantā izstājās Agnese Āboltiņa. 

Noteikti trijniekā, un ne tikai trešajā vietā, varēja būt ceturtajā un piektajā vietā palikušās Liene Bondare (270 punkti) un Agnese Āboltiņa (240), kuras pievīla ne tik daudz izlaistie starti (abām tikai divi no deviņiem) bet gan izstāšanās. Ja Liene nefinišēja trīs no septiņām reizēm, tad Agnesei izstāšanos skaits pārsniedza pat pusi – četras no septiņiem startiem. Līdz ar to abām izlases meitenēm bija jāsamierinās ar palikšanu aiz trijnieka. Tikmēr neatlaidība un piedalīšanās visos startos devīto vietu sezonas garumā atnesa Martai Kuncei, kura vēl ļoti daudz laika ziņā zaudē vadošajām katrā braucienā. Viņai par grūtu izrādījās ledainā trase „Snow arenā” pirmajā posmā, abas dienas paliekot bez ieskaitīta rezultāta, bet turpinājumā, kaut arī tikai divas reizes no sešām Baltijas kausa ieskaitē izdevās apsteigt kādu konkurenti, tomēr Marta savā mierīgajā stilā finišēja un nopelnīja punktus, beigās par diviem punktiem apsteidzot desmitnieku noslēdzošo Ievu Melderi, kura uz Somiju neaizbrauca. Neaizmirsīsim 26.vietā palikušo un sezonas otrajā pusē atkal satraumējušos Žaneti Gedru, kurai vienīgais starts BK šajā sezonā bija pirmajā posmā Lietuvā, un arī tad bez treniņiem pirms tam, jo knapi paspēja izdziedēt rudenī iegūto traumu. Nākošā gadā, ja netraucēs šīs sezonas melnā strīpa, Žanete būs ne tikai trijnieka, bet arī uzvaras pretendente.

Ja ne atkrišana no otrās uz sesto vietu priekšpēdējā slalomā Pihē, tad vismaz vietu augstāk pakāptos un sešiniekā iekļūtu 17 gadus vecā norvēģiete Mariele Kufosa (200 punkti), kura trīs reizes ieguva otro vietu, izpelnoties jau iesauku „Mis otrā vieta”. Mariela aiz sevis atstāja 30 punktus mazāk nopelnījušo tautieti Bertīni Olsenu, kura arī rādīja apskaužamu stabilitāti. 

22marts-APBALVOSHANA-72.jpg

Vēl joprojām Pihes sajūtās, bet jau no pavasara siltuma ieskautās Rīgas
Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv