ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

14 • 12 • 2015

A.Āboltiņai jau trešais FIS punktu rekords šajā nedēļā

Latvijas izlases kalnu slēpotāja Agnese Āboltiņa lieliski nostartējusi otro dienu pēc kārtas Norvēģijas ciematā Jeilo notikušajās slaloma sacensībās, trešo reizi šajā nedēļā labojot savu punktu rekordu, kas tagad sasniedzis 31,36 FIS punktus. Agnese 85 dalībnieču vidū ieguva astoto vietu, uzvarētājai Danielai Kameničkai no Slovākijas zaudējot pusotru sekundi. Tagad 19 gadus jaunā ķekavniece pēc reitinga ir kļuvusi par otru labāko no šobrīd startējošām Latvijas kalnu slēpotājām aiz Leldes Gasūnas.

Zīmīgi, ka jau pagājušo pirmdien Āboltiņa turpat Norvēģijā laboja savu FIS punktu rekordu, milzu slaloma sacensībās iegūstot 47,50 punktus, bet sestdien tas tika izdarīts otro reizi, bet jau slaloma disciplīnā, kad SK „Rīgas favorīts” uzaugusī sportiste nopelnīja 35,90 punktus. Nu viņas labākais sasniegums uzlabots vēlreiz, otro reizi pēc kārtas slalomā un trešo reizi pagājušajā nedēļā kopumā. Agnese sestdien punkta attālumā pietuvojās Evelīnas Gasūnas labākajam rezultātam, bet tagad jau par trim punktiem ir pārspējusi un līdz ar to aizgājusi garām jaunākajai Gasūnai, taču joprojām priekšā ir vecākā māsa Lelde Gasūna, no kuras rezultāta 21,51 FIS punkti sešus gadus jaunākā A.Āboltiņa tagad atpaliek par 10 punktiem. Vēl pirms nedēļas šī starpība bija trīs reizes lielāka – trīsdesmit punkti, jo Agneses reitings bija 51,76 FIS punkti, kas priekš juniora vecuma Latvijas pārstāves ir samērā labs rādītājs. Tā kā Āboltiņa kalnu slēpošanas jomā pagājušajā nedēļā ir kārtīgi „plosījusies” (labā nozīmē, protams). Šāds krietns uzlabojums parāda, ka dzīvošana un trenēšanās Norvēģijā nes augļus. (atgādinājums, ka FIS punkti tiek rēķināti, ņemot vērā reitingu pāris labākajām dalībniecēm starta protokolā un arī finišā, kas dod pamatpunktus sacensību uzvarētājai, un pēc laika starpības no uzvarētājas attiecīgi punkti tiek piešķirti pārējām. Šeit ir princips, jo mazāki punkti, jo labāk –aut.piez.).

Svētdien FIS sacensības slalomā Jeilo piedalījās par deviņām kalnu slēpotājām vairāk nekā sestdien, kopējam dalībnieču skaitam sasniedzot 85. Pamatā startēja junioru vecuma meitenes no piecām Ziemeļvalstīm, kā arī Latvijas, Igaunijas, Slovākijas, Spānijas, Polijas un Čehijas. Mūsu kalnu slēpotāja šodien sacensības neuzsāka tik labi kā vakar. Pirmajā braucienā tika pieļautas dažas kļūdas, līderei un pasaules junioru čempionāta top30 braucējai Klārai Livkai no Slovēnijas zaudējot gandrīz pusotru sekundi (1,39 s) un tobrīd atrodoties ārpus desmitnieka 13.vietā. Salīdzinot ar sestdienu, tas bija par 0,6 sekundēm vairāk, taču tas nebūt nebija slikti, jo tik un tā solīja labus punktus – nedaudz virs 40, kaut vai tik pat daudz arī zaudētu otrajā braucienā. Taču Agnese spēja sakoncentrēties un līdzīgi kā iepriekšējā dienā otro trasi veica vēl labāk, uzrādot tajā 4.laiku (+0,33 s) un pakāpjoties uz 8.vietu, tieši aiz krievietes, kas pirms piecām dienām Eiropas kausā par trešdaļu sekundes apsteidza Leldi Gasūnu.

Tā kā slovēniete Livka otrajā braucienā izstājās un līderes pozīcijā stājās cita, kā arī ņemot vērā Āboltiņas lielisko otro braucienu, tad mūsu kalnu slēpotājas deficīts pēc pirmā brauciena pieauga par nieka 0,1 sekundi un divu braucienu summā veidoja 1,49 sekundes. Neskatoties uz to, ka šoreiz starpība ar labāko bija divas reizes lielāka nekā sestdien, Agnese nopelnīja labākus punktus – 31,36 FIS punktus. Tam pat pati sportiste sākumā nevarēja īsti noticēt. Šāds lielisks rezultāts skaidrojams ar to, ka trijām no pašā augšgalā finišējušajām reitings bija zemāks par 20 FIS punktiem (Livka, kas izstājās, bija ceturtā ar reitingu padsmit punktos – aut.piez.).

Uzvarēja Daniela Kamenička, kas ir Slovākijas otrā labākā juniore, protams, aiz svētdien pasaules kausa posmā Orē triumfējušās Petras Vlhovas. Otro vietu ieguva jauniņā norvēģiete Bekestada (+0,34 s), bet trijnieku noslēdza talantīgā zviedru juniore Luīze Jansone (+0,62 s), kura bija viena no vadošajām Zviedrijas juniorēm (Zviedrija un slaloms augsto līmeni pasaulē izsaka pats par sevi – aut.piez.). Tikmēr sestdienas uzvarētāja un šī gada pasaules piektā labākā juniore Eli Pluta palika ceturtā (+0,83 s).

„Jā, pirmais brauciens neizdevās, kā bija plānots. Trases lejas daļā ir lēzenums, kur stāvumā iegūto ātrumu nesanāca paņemt līdzi. Tur arī lielāko daļu pazaudēju,” pirmā brauciena kļūmi skaidro Agnese, piebilstot, ka otrajā braucienā visu trasi izdevās nobraukt bez kļūdām. Ar sezonas sākumu slalomā viņa ir vairāk kā apmierināta un cer, ka turpmāk izdosies uzrādītos rezultātus atkārtot. „Pašai vēl jāspēj aprast ar punktiem! Man pat sapņos nerādījās tādi punkti,” neviltots pārsteigums un prieks par rezultātu ir skaidri manāms mūsu kalnu slēpotājā.

Tā kā ne tikai viņas mīļākais skaitlis „7” nes veiksmi (sestdien ar tādu starta numuru viņa uzlaboja savus punktus), bet arī mūsu slavenā un titulētā hokejista Helmūta Baldera 19.numurs, ar kādu šodien startēja Agnese Āboltiņa.

Pirmdien un otrdien Jeilo norisināsies milzu slaloms.

Ivars Bācis


4 Komentāri

Lielisku rezultātu un tikpat rakstu birums:) Skaisti:)

14 • 12 • 2015 / 09:37
Visiem startējošiem labi punkti...

14 • 12 • 2015 / 23:00
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv