ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

16 • 02 • 2015

Ž.B.Granžs divkārtējais čempions, K.Zvejniekam „izslīd” rekordvieta

Saistītā informācija

Svētdien Veilā/Bīverkrīkā (ASV) pasaules čempionātā kalnu slēpošanā noslēdzošajā disciplīnā slalomā diemžēl neveiksmīga izvērtās priekš brāļiem Zvejniekiem, jo Miks nefinišēja pirmajā braucienā, bet Kristaps otrajā braucienā, atrodoties ļoti labās pozīcijās pēc pirmā brauciena (35.vietā), lai sasniegtu ne tikai savu, bet arī Latvijas vīriešu pārstāvju augstāko vietu pasaules čempionātos. Dramatisku cīņu scenārijā uzvaru svinēja franču slalomists Žans Baptists Granžs, atkārtojot savu 2011.gada panākumu Garmišpartenkirhenē un kļūstot par divkārtējo pasaules čempionu.

Miks Zvejnieks jau bija izdarījis labu darbiņu un pārvarējis kvalifikāciju, tiekot uz pamatsacensībām, taču tik un tā arī tajās viņam gribējās sasniegt priekš sevis labu rezultātu, taču grūtajā trasē tika piedzīvota izstāšanās pirmajā braucienā. Kaut arī nevarētu teikt, ka būtu veicis savu labāko braucienu, tomēr samērā labi ar pirmo trasi tika galā Kristaps Zvejnieks, veicot to 1:07,97 un no līdera atpaliekot 4,59 sekundes, kas deva tobrīd augsto 35.vietu, jo deviņi no pirmā trīsdesmitnieka izstājās (faktiski astoņi, bet rupju kļūdu pieļāvušais spēcīgais francūzis Viktors Mufats-Žandē kaut arī finišēja pirmajā braucienā ar 16 sekunžu atpalikšanu, tomēr racionālu iemeslu dēļ uz starta otrajā braucienā neizgāja – aut.piez.), un vēl pieci no pirmā 45-nieka, bet kopumā sarežģītajā trasē pirmo braucienu nepabeidza gandrīz puse dalībnieku – 43 kalnu slēpotāji. Līdz trīsdesmitniekam bija 0,66 sekundes, bet tas šoreiz tīri informatīvi, jo pasaules čempionātā uz otro braucienu tiek pirmie sešdesmit.

Pēc tam, kad, noskaidrojot medaļu ieguvējus, otro braucienu apgrieztā secībā bija veikuši pirmais trīsdesmitnieks, no kuriem seši izstājās un finišu sasniedza 24, mūsu kalnu slēpotājam pavērās ļoti labas iespējas ne tikai krietni uzlabot savu līdzšinējo labāko panākumu (Kristapam augstākā vieta ir 36., kas iegūta 2011.gadā Vācijā – aut.piez.), bet arī sasniegt augstāko rezultātu pasaules čempionātos no Latvijas vīriešiem. Aiz Kristapa nākamais konkurents bija vairāk nekā pussekundi aiz, bet priekšā esošie bija iekrājuši tikai dažu desmitdaļu vai simtdaļu pārsvaru. Taču otrajā braucienā, kur trase bija taisnāka un ātrumi lielāki, sanāca kļūdīties un izstāties, tādējādi pēdējos divos čempionātos mārupietim uzrādot labākus rezultātus milzu slalomā, jo slalomā izstāšanās otro čempionātu pēc kārtas. Līdz ar to Ivara Ciaguna 1999.gada Bīverkrīkā iegūtā 27.vieta slalomā paliek joprojām augstākais sasniegums mūsu vīriešiem pasaules čempionātos (sievietēm Ullas Lodziņas 14.vieta nobraucienā arī turpat Bīverkrīkā – aut.piez.). Taču Kristaps ir vēl ļoti jauns (23 gadi), tā kā vēl vairāki čempionāti un iespējas ir priekšā, tāpat arī pārējiem mūsu izlases pārstāvjiem.

Marsels Hiršers bija līderis pēc pirmā brauciena un reāli pretendēja uz otro zeltu un trešo medaļu šajā čempionātā, taču titula aizstāvētājs izstājās otrajā braucienā, bet vicelīderis un nupat vēsturisku panākumu ar uzvaru pasaules kausa posmā guvušais krievs Aleksandrs Horošilovs kopā ar dieviem aiz viņa esošajiem zviedriem Matisu Harginu un Andrē Mīreru atkrita pāris vietas. To izmantoja pēc pirmā brauciena piektajā vietā esošais Granžs, divus braucienus veicot 1:57,47 un izcīnot čempiona titulu. Granžs otrajā braucienā braucis uz maksimumu un tas atmaksājās. Viņš pirmo reizi bija triumfējis 2011.gadā, taču pie favorītiem viņu noteikti nepieskaitīja, jo pēdējos 4 gadus viņš pasaules kausa posmos nebija ticis trijniekā (Granžs pēdējos slalomos pat nebija top20, piedaloties bieži arī Eiropas kausa posmos –aut.piez.).

No Granža 0,35 sekundes atpalika un otro vietu izcīnīja vācietis Frics Dopfers, kuram tā ir pirmā medaļa. Ļoti sīvajā cīņā par trešo vietu, apsteidzot divus iepriekš pieminētos zviedrus un arī norvēģi Henriku Kristofersenu, kuram, lai atkārtot Olimpisko spēļu bronzu, pietrūka 0,02 sekundes, trešo vietu izcīnīja līdzšinējais slaloma vicečempions vācietis Fēliks Noiroiters, kuram piektdien milzu slalomā nācās palikt aiz pjedestāla 4.vietā un kurš baidījās, ka tas scenārijs atkārtosies, taču atkal līderis pēc pirmā brauciena un pēdējais braucošais Marsels Hiršers kļūdījās otrajā braucienā un šoreiz neizstūma vācieti no trijnieka. Vācijai tas ir vēsturisks panākums, jo pēdējo reizi divi vācieši vīriešu konkurencē uz pjedestāla pasaules čempionātos ir kāpuši pirms 28 gadiem (Vondls un Bitners), pārstāvot toreiz Rietumvāciju, un arī tieši slaloma disciplīnā (dāmām divas vācietes trijniekā bija iekļuvušas desmit gadus agrāk – 1997.gadā, kad to paveica slavenās Katja Zaicingere un Hilde Gerga – aut.piez.).

Ivars Bācis

3 Komentāri

Video no PČ braucieniem iespējams noskatīties http://www.eurovisionsports.tv/vail2015/index.html
Video
17 • 02 • 2015 / 11:18
Pirmā SL trase bija murgs. Vārti Kosteliča stilā. Zvejnieka žēl, varēja iekļūt 30.

22 • 02 • 2015 / 16:21
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv