ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

25 • 10 • 2014

PK Soldenā iet vaļā! (4. raksts)

Šodien noslēgušās jau ir sieviešu sacensības, kā jau ziņās redzējāt, Mikaela Šifrina ASV, kopā ar Annu Feningeri AUT dalīja pirmo vietu iebraucot pilnīgi vienā laikā. Trešajā vietā Eva-Maria Brema AUT, tā kā var sacīt, ka visi līdz šim ir apmierināti, gan amerikāņi, gan austrieši. Mēs ar vīriešu komandas treneriem sieviešu otro braucienu vērojām televizorā, jo līdz tam treniņš jau bija beidzies, bet tagad par to kā mums ir gājis šīs iepriekšējās dienas…

ASV treneri vēro Mikaelas Šifrinas 2. braucienu TV.
ASV treneri vēro Mikaelas Šifrinas 2. braucienu TV.

Treniņi līdz sacensībām nav notikuši pēc labākā scenārija, jo laika apstākļi visā reģionā iepriekšējās trīs dienas atnesa labu sniega kārtu, kas PK sacensībām televīzijā liek izskatīties brīnišķīgi, bet treniņus ir būtiski apgrūtinājusi. Divas dienas trenēties nevarējām vispār, jo ceļš bija ciet, un ar slēpēm braukšana varēja notikt tikai pa pūderi, kas pats par sevi arī, protams, ir treniņš, bet ne tāds kādu meklē līderi. Teds, piemēram, pēdējās divas dienas ir braucis tikai ar pūdera slēpēm, un šodien to darīja arī pa trasi, tāpat spēlējoties, kas izskaidrojams ar to, ka tās slēpes ar kurām viņš brauks rītdien ir paredzētas tikai un vienīgi cietam sniegam un agresīvai braukšanai. Šodienas treniņš bija treniņš visām PK komandām, bet par tādu kvalitatīvu braukšanu sniega kvalitātes dēļ to nevar nosaukt, jo bija mīksts un visi mocījās. Saprotams, ka treniņš ir treniņš, un arī tāds ir vajadzīgs, bet tas ko gribu teikt ir, ka treniņu iespējas ASV izlasei sagatavoties PK posmam Soldenā ir bijušas būtiski atšķirīgas nekā iepriekšējos gadus, kad viņi bija noteicēji pār treniņu procesiem uz sacensību kalna vēl divas nedēļas pirms sacensībām, un pār kalna sagatavošanu uz treniņu kalna “ice box”, kurā notika sieviešu iesildīšanās šodien un vīriešu treniņš pēc tam. Šogad iejaukušies ir laika apstākļi, kurus šajā sporta veidā nedaudz paredzēt var, bet ietekmēt diez vai. Trešdiena un ceturtdiena bija briesmīga, piektdiena bija lieliska un saulaina, bet sniegs daudz un mīksts, kas galīgi neder nopietniem treniņiem. Sacensību organizatori ir paspējuši ar ūdeni saliet sacensību kalnu, kas ir lieliskā formā, bet tas nav paspēts izdarīt ar treniņu kalnu, kas visus zināmā mērā noliek vienādā situācijā, un sacensību rīt padarīs interesantāku, tomēr no ASV komandas skatu punkta iespējas trenēties Soldenā pirms PK posma šogad, nav bijusi pārāk liela priekšrocība kā citus gadus. Nezinu, skatīsimies, jutīsim līdzi, redzēsim, es, protams, ceru, ka ASV komanda aizbrauks no šejienes apmierināta, bet lai tā būtu pietiekams priekš viņiem ir tikai viens rezultāts, jo Teds šeit uzvarējis ir iepriekšējos trīs gadus pēc kārtas.

Daudz sniega Soldenā.
Daudz sniega Soldenā.

Pie tā visa rīt, tomēr, nestartēs Bode. Tas kādam var likties skumji, bet skaidrojums tam ir tas, ka viņš šobrīd nejūtas optimālā formā, lai startētu, un cīnās ar sen pēc kritiena iegūtu muguras savainojumu. Viņa fokuss sacensībām šogad būs ātruma disciplīnas un pasaules čempionāts, kas notiks viņu mājās ASV. Domāju, ka mēs vēl daudz interesanta Bodes izpildījumā redzēsim šosezon notiekošajā PK posmā nobraucienā Kitzbuhelē un, protams, pasaules čempionātā ASV. Tik pieredzējuši sportisti prot izvelēties savas prioritātes sportā pareizi, sagatavoties tām un izpildīt.

Slikto laiku nomaina saulains un labs.
Slikto laiku nomaina saulains un labs.

Nu jau Soldenā ir visas PK izlases, bet tālāk vēl viena atbilde uz jautājumu kādēļ mēs, Latvija, te to vispār darām. Viena no brauciena plāna sastāvdaļām bija Kristapa pieslēgšanās treniņiem ASV izlasei, kas ir izdevusies, bet jāsaka, ka daļēji. Kristaps ieradās Soldenā trešdien un bija gatavs trenēties jau ceturtdien un piektdien, bet laika apstākļu dēļ diemžēl sanāca tikai šodien, bet tur nu neko mēs nevarējām ietekmēt. Šodien viss notika, ar komandu esam iepazinušies, un darboties varam tālāk. Mūsu plāna ar Kristapu turpinājums ir vēl trīs dienas treniņi Soldenā, kurus mums palīdz saorganizēt ASV izlase, un kurus mēs arī realizēsim. Lai mēs pareizi visu saprastu, pieprasījums treniņu procesa organizēšanai uz kalna ir liels no daudzām PK komandām, un kā jūs pareizi saprotiet Latvija pagaidām nav prioritatīvo komandu sarakstā, kurai rezervēt kalnu citas komandas pastumjot malā. Tomēr mums viss notiek, ejam uz priekšu un paldies par to arī ASV izlasei. Lai cik kvalitatīvu treniņu procesu mēs arī neorganizētu kopā ar Latvijas izlasi, manuprāt, pareizais ceļš kādu turpināt Kristapam ir rast iespējas būt vidē kopā ar labākajiem, tajā pašā laikā nejūtoties kā liekajam, pierādīt, ka viņš var turēties līdzi, iegūt pārliecību, un iespējams pierādot, ka viņš var arī labāk. Gribu teikt, ka lēnām un pakāpeniski, bet tas mums sanāk, idejas mums ir, strādāsim pie to realizācijas, un darīsim, darīsim, darīsim!!! Kristaps jūtas labi, rīt PK Soldenā nestartēs, bet viņa klātbūtne šeit ir daļa no gatavošanās procesa viņa sacensību sezonai.

Soldenā trenējas jau visas PK komandas.
Soldenā trenējas jau visas PK komandas.

Sarunāju vienu čali, lai uzvelk Latvijas formu, un nofotografējas bez galvas, lai visi domā, ka tas ir Kristaps :)
Sarunāju vienu čali, lai uzvelk Latvijas formu, un nofotografējas bez galvas, lai visi domā, ka tas ir Kristaps :)

Kristaps trenējas Soldenā.
Kristaps trenējas Soldenā.

Rīt liela diena, pēc aptuveni 30 minūtēm notiks ASV komandas sapulce pirms sacensībām, tajā jābūt arī man, lai zinātu kurās pozīcijās kuram trenerim būs jādarbojas. Var just emociju kāpinājumu ASV treneru vidū, un es nevaru teikt, ka es tādu nejustu un uztvertu ASV komandas startu bezpersoniski. Tā jau sen vairs nav, tāpēc jutīsim līdzi, jo iegūtā pieredze šeit iepriekš noteikti ir bijis milzīgs impulss daudzu procesu uzlabošanai darbā ar Latvijas izlasi, un tas viss vēl turpinās…

Cieņā
Dinārs.

1 Komentāri

Ļoti interesanti!
01 • 11 • 2014 / 19:51
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv