ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

16 • 11 • 2014

Norvēģis Kristofersens uzvar slalomā, K.Zvejniekam 48.rezultāts

Vakar Somijas ziemeļu ciematā Levi pasaules kausa posmā slalomā 80 dalībnieku konkurencē pirmajā braucienā Latvijas izlases dalībnieks Kristaps Zvejnieks uzrādīja 48.rezultātu, bet aizraujošā cīņā par uzvaru divu braucienu summā nepārspēts otro reizi karjerā palika 20 gadus jaunais norvēģu talants un Soču bronzas medaļas ieguvējs slalomā Henriks Kristofersens.

Pēc sestdienas dāmu starta šīs sezonas otrajā pasaules kausa posmā Levi svētdien bija pienākusi kārta vīriem jaunajā sezonā sacensties slaloma disciplīnā. Tāpat kā pērn arī šogad abas dienas pasaules kausā bija pārstāvēta mūsu valsts, jo pēc Leldes Gasūnas ar pasaules spēcīgākajiem sacentās Kristaps Zvejnieks. Vīriešu konkurencē bija par 15 kalnu slēpotājiem vairāk, sastādot kopā 80 dalībniekus. Un arī konkurence beigu galā bija sīvāka, jo ar 13,86 FIS punktiem Kristaps bija tikai 74., kamēr dāmu konkurencē ar šādu reitingu varēja dabūt numuru labāko piecdesmitniekā (numuri tiek piešķirti pēc reitinga, jo zemāks reitings, jo tālāks numurs – aut.piez.).

Kristaps Zvejnieks, World Cup 2015 Levi
Kristaps Zvejnieks trasē, Pasaules Kauss 2015 Levi, FIN

Neskatoties uz tālo numuru, šogad par trases stāvokli nevarēja sūdzēties, jo arī beigu galā startējošajiem ledainā trase nebija ļoti izdangāta, ko pierādīja P.Trikičeva (54.nr.) un K.Krizla (59.nr.) iebraukšana trīsdesmitnieka beigās, bet visspilgtāk, protams, to apliecināja ar 70.numuru startējošais itālis K.Deville, kurš uzrādīja 15.laiku pirmajā braucienā. K.Zvejnieks savā desmitajā startā pasaules kausa posmos ļoti labi uzsāka braucienu, pirmajās divās kontrolatzīmēs turoties labākajā četrdesmitniekā un pēc veiktās trešdaļas trases no līdera atpaliekot 0,62 sekundes, bet no trīsdesmitnieka šķīra tikai nieka 0,12 sekundes. Turpinājums bija tikpat labs, un pie pēdējās trešās kontrolatzīmes mūsu kalnu slēpotājs joprojām atradās starp labākajiem četrdesmit, līderim zaudējot pusotru sekundi, bet trīsdesmitajam, kas tobrīd bija Teds Ligetijs, tikai trešdaļu sekundes. Pēdējā trešdaļa distances – stāvuma beigas un salīdzinoši līdzenais finiša gabals – nebija slikta, bet ne tik veiksmīga kā pirmā puse, un mārupietim nācās pāris vietas atkrist. Taču tik un tā savas pirmās „apaļās jubilejas” startā pasaules kausa posmā sasniegts augstvērtīgs 48.rezultāts – 58,70 sekundes, labākā laika uzrādītājam Marselam Hiršeram (Austrija) zaudējot 2,68 sekundes, bet tikai 0,71 sekunde Kristapam pietrūka līdz labāko trīsdesmitniekam, kas kvalificējās otrajam braucienam. Līdz ar to mūsu labākajam slalomistam 16 vietu kāpums, salīdzinot ar pagājušo gadu Pasaules kausā Levi.

Kristaps Zvejnieks, World Cup 2015 in Levi, FIN
Kristaps Zvejnieks finišā, Pasaules Kauss 2015 Levi, FIN


Vīriešiem spēcīgajiem dalībniekiem daudz vairāk kļūdījās un izstājās nekā sestdien sievietēm. Daži starp vadošajiem esošie trases vidusdaļā pamatīgi kļūdījās un izstājās (piem., Deivs Ridings, Mario Mats, kā arī pie otrās kontrolatzīmes 4.vietā esošais un mums jau zināmais pasaules junioru čempions Santeri Paloniemi – aut.piez.), bet citi slaloma meistari, kā piemēram, Žans Baptists Granžs, Jens Bigmarks, Aleksis Pinturo un Markus Laršons, pēc rupjās kļūdas tomēr turpināja braukt un beigās bija ļoti tālu, ierindojoties septītā desmita beigās, izņemot Granžu, kuram 52.vieta. Tas, protams, palīdzēja mūsu sportistam vairākas vietas pakāpties augstāk, taču tāpat Kristapa startu var vērtēt kā ļoti labu, un tas liek pamatus iespējām tikt trīsdesmitniekā jau šajā sezonā. Kristapa mamma un trenere Jana Zvejniece arī bija ļoti apmierināta ar dēla startu. Viņa pastāstīja, ka Kristapam ļoti labi izdevies veikt plakano trases augšdalu, kur, pieļaujot kļūdu, var daudz laika zaudēt. Pašas beigas nav sanācis tik labi izbraukt, taču kopumā esot bijis ļoti labs brauciens. Par labu nāca arī vairāku dienu treniņi sacensību vietā kopā ar treniņu biedriem no jaunās komandas „World racing academy” (par šo komandu un Kristapu dalību tajā kādā no nākamajiem rakstiem – aut.piez.).

Ļoti aizraujoša sanāca cīņa gan par uzvaru, gan arī trešo vietu. Cīņā par uzvaru starp abiem izteiktākajiem „agresīvajiem” braucējiem Hiršeru un Kristofersenu pēc pirmā brauciena par 0,06 sekundēm priekšā bija austrietis, bet perfektais otrais brauciens pirmo vietu kopvērtējumā ar 0,12 sekunžu pārsvaru ļāva izcīnīt 20 gadus jaunajam Kristofersenam, kuram tā bija otrā uzvara karjerā. Starp citu, pagājušajā gadā ar iegūto trešo vietu turpat Levi Henriks Kristofersens pirmo reizi iekļuva trijniekā, kurā tagad bijis jau septiņas reizes pasaules kausa posmos. Savukārt, uz goda pjedestāla 60.reizi kāpa tikai 25 gadus vecais Hiršers, kurš bija nedaudz izbrīnīts, ka palicis „tikai” otrais, jo pagājušā gada uzvarētājs arī šogad esot ļoti labi veicis abus braucienus. Vēl sīvāka un līdzvērtīgāka spēkošanās sanāca par trešo vietu starp vācieti Fēliksu Noiroiteru un norvēģi Sebastianu Fosu Sulevogu. Ļoti labi veiktais otrais brauciens ļāva 30 gadus vecajam Noiroiteram 30 reizi iekļūt trijniekā, apsteidzot norvēģi par nieka 0,01 sekundi un liedzot Sulevogam pirmo reizi iekļūt trijniekā.

Podium, World Cup 2014 in Levi, FIN
Top 3 rezultātu uzrādītāji, Pasaules Kauss 2015 Levi, FIN

Noteikti jāatzīmē krieva Aleksandra Horošilova 8.vieta, kurš pirmajā braucienā bija pat sestais, par 0,01 sekundi atpaliekot no piektās vietas. Tā Horošilovam bija trešā reize labāko desmitniekā pasaules kausā, tiesa, iepriekšējās divas reizes bija pirms vairākiem gadiem Superkombinācijā, kurā startēja ļoti maz dalībnieku. Pārsteigumu ar izcīnīto 20.vietu sagādāja arī viņa 22 gadus jaunais tautietis un K.Zvejnieka vienaudzis un draugs Pāvels Trikičevs, kuram iekļūt trīsdesmitniekā sanāca otro reizi, jo pirms tam bija izdevies iegūt 29.vietu milzu slalomā. Kaut arī vidējais vecums labāko trīsdesmitniekā ir ap 29 gadiem, tomēr starp viņiem ir vairāki ļoti jauni braucēji, piemēram, pašā galvgalī esošais 20 gadus jaunais Kristofersens, ceturto vietu izcīnījušais Sulevogs un labāko desmitnieku noslēdzošais D.Jule no Šveices, kuriem 21 gads, kā arī divdesmitniekā iekļuvušais Trikičevs un 23.vietu ieguvušais šveicietis Cenhauzerns, kuriem abiem 22 gadi. Tikai 24 gadi ir mūsējo draugam Olimpisko spēļu 6.vietas ieguvējam slovākam Ādamam Zampam, kurš Levi pēc pirmā brauciena bija desmitais, bet otrajā pieļāva divas rupjas kļūdas, taču, nodemonstrējot milzīgu neatlaidību, abas reizes kāpa atpakaļ un tomēr finišēja, ierindojoties 28.vietā.

Pasaules kausa kopvērtējumā stabilās līderpozīcijās ar 180 punktiem izvirzījies M.Hiršers, kam ar 120 punktiem seko Levi sestās vietas ieguvējs Frics Dopfers no Vācijas, bet Levi uzvarētājs Kristofersens ar tur nopelnītajiem 100 punktiem ieņem trešo vietu.

Pasaules kausa braucēji dosies uz Ziemeļameriku, kur turpinās cīņu ātrumdisciplīnās, bet mūsējie paliks Levi, kur trīs dienas aizvadīs treniņus, bet no ceturtdienas līdz svētdien piedalīsies turpat Levi milzu slalomā un slalomā Eiropas kausā.

Ivars Bācis


2 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv