ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

16 • 03 • 2015

Baltijas kauss Pihē atklāts

Šodien Somijas Ziemeļu ciematā Pihē, kas atrodas ap 1000km uz ziemeļiem no galvaspilsētas Helsinkiem, ar nelielu, bet jauku ceremoniju pie sacensību kalna tika atklāts Baltijas kausa kalnu slēpošanā noslēdzošais trešais posms un arī FIS sacensības, ko rīko Latvijas Slēpošanas savienība (LSS). Nākamajās sešās dienās kalnu slēpotāji sacentīsies četrās disciplīnās, sacensību nedēļai noslēdzoties ar trim FIS slaloma startiem no 20.-22.martam. No rīta un pa dienu tika aizvadīti treniņbraucieni supergigantā, bet rīt, 17.martā, būs pirmā sacensību diena ar divām disciplīnām – supergigantu un superkombināciju.

Pirmdienas vakarpusē pēc komandu pārstāvju sanāksmes īsi pēc astoņiem pie sacensību trases uz atklāšanas ceremoniju pulcējās sacensību dalībnieki, sākot ar pašiem mazākajiem U10 grupas pārstāvjiem līdz pat Master grupas dalībniekiem, kā arī komandu treneri un vairāku dalībnieku vecāki. Sākumā klātesošos sacensību komentētājs uzrunāja un īsumā viņiem pastāstīja par šo pasākumu septiņās valodās, bet pēc tam Latvijas izlases dalībnieki viens aiz otra, skanot tradicionālajai Baltijas kausa atklāšanas dziesmai trīs valodās „Atmostas Baltija”, ienesa degošu lāpu ieskautajā atklāšanas ceremonijas laukumā visu dalībvalstu karogus, kā arī LSS un FIS karogus. Bija arī muzikāls priekšnesums no jaunākās grupas dalībnieka Jurģa Zvejnieka. Šogad, Baltijas kausam norisinoties septīto reizi, bet pirmo reizi Pihē, ir audzis gan dalībnieku skaits, gan arī dalībvalstu skaits ir kļuvis arvien lielāks. Baltijas kausā un arī FIS sacensībās piedalīsies vairāk nekā 200 kalnu slēpotāji no 9 valstīm – visām trim Baltijas valstīm, Baltkrievijas, Krievijas, Polijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Somijas. LSS prezidents Vairis Brīze teica īsu uzrunu un pasludināja Baltijas kausa trešo posmu par atklātu.

Tikmēr dienas pirmajā daļā saulainos un siltos laika apstākļos tika aizvadīti treniņbraucieni, kas ātrumdisciplīnās saskaņā ar noteikumiem ir raksturīgi. No paša rīta, lai iepazītu nogāzi, pa kuru ies trase supergigantam, bija brīvā braukšana jeb „free ride” bez nospraustas trases, bet vēlāk visu vecumu dalībnieki veica oficiālos treniņbraucienus jau ar vārtiem uzliktu trasi. Elites un junioru grupām bija noteikts viens laiks, bet jaunieši un masteri iemēģināja trasi citā laikā. Tā kā pirmie bija krietni mazāk, tad viņiem sanāca veikt 4-6 braucienus, savukārt jauniešu un „master” grupas pārstāvju skaits sniedzās pāri simtam, radot lielas rindas startā un dažiem sanākot tikai vienreiz nobraukt, kas pašus dalībniekus priecīgus nedarīja. Līdz ar lielo dalībnieku skaitu, lai paspētu otrdien noorganizēt divas disciplīnas, tika pieņemts lēmums otro reizi supergiganta braucienu priekš superkombinācijas neveikt, bet supergigantā uzrādīto laiku ņemt vērā superkombinācijā, kur pēc tam pēcpusdienā ir paredzēts viens slaloma brauciens.

Neskatoties uz silto un saulaino laiku, kalnu augšā pūtu ļoti spēcīgs vējš, kas apgrūtināja pacēlāja darbību, tāpēc no pašas augšas netika veikti braucieni, kā sākumā bija domāts. Ja rīt laika apstākļi ļaus, trase sāksies no pašas augšas, un tad noteikti tā būs garāka nekā iepriekšējos gados Suomutunturos. Paši dalībnieki izteicās, ka bija jau ļoti pieraduši pie Suomutunturiem, bet Pihē trases reljefs ļoti atšķiroties, jo ir krasas pārejas no stāvumiem un lēzenākajām daļām. Citi atkal izteicās, ka Pihē trase ir grūtāka jeb, kā paši mēdz teikt, niknāka. Pagājušā gadā pirmais trijnieks sievietēm satilpa 0,05 sekundēs, bet vīriešiem pirmās divas vietas šķīra 0,1 sekunde, un arī šogad rezultāti solās būt blīvi, bet, iespējams, ne tik blīvi kā pērn.

No Pihes Somijā,
Ivars Bācis


2 Komentāri

Super!!!
Septiņās valodās..iespaidīgi :)
Paldies par live tiešraidi! :)
L.
17 • 03 • 2015 / 09:45
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv