ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

17 • 12 • 2013

Pieci uz kalna

Pirms gada Latvijas kalnu slēpotāju izlases galvenais treneris Dinārs Doršs teica, ka Soču olimpiskajā vīzijā redzot trīs Latvijas kalnu slēpotājus. Cik viņš redz tagad? „Trīs teicu, lai nesamānītos,” atzīstas treneris. „Tagad trīs jau ir, un es redzu vēl divus. Tas ir iespējams. Bet sports ir pasākums, kurā nemitīgi jāinvestē, savukārt precīzs rezultāts nav garantēts.”

A IESPĒJAS

Olimpiskajām spēlēm, izpildot A normatīvu, kvalificējušies Vankūveras olimpieši Kristaps Zvejnieks (slalomā un milzu slalomā) un Roberts Rode (nobraucienā un supergigantā), kurš var startēt arī tehniskajās disciplīnās. „To mēs mēģināsim darīt,” piebilst galvenais treneris. Iecerēts, ka Kristaps Zvejnieks visus spēkus koncentrēs abiem slalomiem. Iespējama arī viņa dalība superkombinācijā (nobrauciens plus slaloms), tas atkarīgs no tā, kā viņam šosezon veiksies Eiropas kausa izcīņā.

Ar A normatīvu supergigantā Sočos debitēt gatava Agnese Āboltiņa, kas vēl aizpērn mūs pārstāvēja I Jaunatnes ziemas olimpiskajās spēlēs Insbrukā. Viņai ir tiesības startēt arī abos slalomos, bet nobraucienā līdz 80 FIS punktu robežai mazliet pietrūkst. „Tos viņa var pagūt nodeldēt, Agnese patlaban ir labā formā,” norāda treneris. Mūsu jaunākā olimpiete, kurai ir tikai 17 gadu un kura trenējas kopā ar savu Lillehammeres slēpošanas skolas komandu, arī vasarā pa Alpu ledājiem, novembrī startēs FIS nobraucienā Francijā, pēc tam pievērsīsies Eiropas kausa izcīņas posmiem.

Trīs olimpieši — tas ir līdzšinējais kvantitātes rekords, kas sasniegts 1936. gadā Garmišpartenkirhenē un atkārtots 2012. gadā Vankūveras spēlēs. Pieci kalnu slēpotāji kā pieci apļi vienās spēlēs — tas būtu pārsteidzošs sasniegums. „Mūsu mērķis ir cīnīties kā vienotai komandai, lai visa atbildība negulstas uz vienu vai diviem sportistiem,” šāda sasnieguma nepieciešamību pamato Doršs. „Skaidrs, ka katram kāda disciplīna padodas labāk. Līdz šim mums katrā disciplīnā startējis viens sportists, no kura visi briesmīgi gaida labu rezultātu. Ja kopā cīnās vairāki, viens var panākt vairāk. Maksimālais plāns — trīs puiši un divas meitenes startē milzu slalomā.”

KRISTAPA ZVEJNIEKA IERAKSTI

Sportists, kas izpildījis A normatīvu vienā disciplīnā, var startēt arī pārējās, kurās viņš atbilst B normatīva prasībām. Ja slēpotājs iekļūst pasaules ranga pirmajā simtniekā (A normatīvam pietiek ar piecsimtnieku un attiecīgu FIS punktu skaitu), tad viņš paver ceļu uz spēlēm vēl vienam savas valsts atlētam ar A normatīvu. Pērnās sezonas nogalē Kristaps Zvejnieks šo sapņu robežu sasniedza un Latvijas kalnu slēpošanas vēsturē pirmais kļuva par pasaules labākā simtnieka slalomistu. Drīzumā mārupietim vajadzētu veikt vēl vienu ierakstu, kļūstot par pirmo mūsu slēpotāju, kam ir mazāk par 10 FIS punktiem (jo rezultāts sliktāks, jo punktu vairāk). Pavasarī atklātajā Krievijas čempionātā Kirovskā, kurā labākais krievs finišēja ceturtais, Zvejnieks slalomā izcīnīja trešo vietu, gūstot 11,30 FIS punktus.

Lai sapnis par olimpisko piecnieku piepildītos, vēl vienam puisim un vienai meitenei jāizpilda kvalifikācijas A normatīvs. Lelde Gasūna slalomā tam atbilda, bet pērno sezonu viņai nācās izlaist traumas dēļ. Lai atgūtu iekavēto, Leldei līdz 19. janvārim līdzvērtīgi jānostartē piecās FIS sacensībās. „Plāns mums skaidrs, to iespējams īstenot,” saka Dinārs Doršs. „Puišiem uz iekļūšanu labāko piecsimtniekā mums ir divi labi pretendenti — Mārtiņš Onskulis, kurš ir 510. vietā un Insbrukas jaunatnes spēļu olimpietis Miks Zvejnieks, kurš atrodas mazliet tālāk. Abiem pietiek ar vienu vai dažiem labiem finišiem. Tad jau mums būs jāsāk izvēlēties, kurš no viņiem brauks uz Sočiem.”

FIS TRASE SIGULDĀ

Kaut gan pa ledāju vasarā slēpojis arī Kristaps Zvejnieks, Roberts Rode un Lelde Gasūna, turklāt visa komanda itin bieži izmantojusi arī lietuviešu slēgtās sniega halles pakalpojumus Druskininkos, izlases treneris uzskata, ka treniņdienu uz slēpēm joprojām ir par maz. Tas gan ar katru gadu palielinās. Kristapu Zvejnieku joprojām konsultē pazīstamais austriešu treneris Peters Prodingers. Lelde Gasūna trenējās kopā ar itāļu komandu un novembra beigās pievienosies mums. „Izmantojam privātās, sponsoru un federācijas dotās iespējas,” stāsta Doršs. „Kopā sanākam tikai izlases treniņnometnēs. Varbūt par maz darbojamies Siguldā. Tur, vairāk pastrādājot ar lāpstu un ūdeni, var ļoti labi trenēties slalomā. Ja apzināmies, kas mums ir, to pareizi izmantojam un nemānām sevi, ka būsim satriecoša nobrauciena nācija. Mums jābrauc prom, tad, kad te nav sniega. Līdz gada beigām Siguldas olimpiskā trase iegūs FIS sertifikātu un tajā varēs rīkot Entry kategorijas sacensības. Jauniešiem pēc pirmajiem FIS punktiem nebūs jādzenas uz ārzemēm.”

Iecerēts, ka šīs nedēļas beigās PK otrajā posmā Levi (Somija) slalomā startēs gan Lelde Gasūna, gan Kristaps Zvejnieks. Pagaidām viņa augstākais sasniegums šādās sacensībās ir 35. vieta pērnziem Madonna di Kampiljo slalomā. Līdz olimpiskajām spēlēm Kristapa prioritāte būs Eiropas kausa izcīņas kārtas, piedaloties arī dažos PK posmos. Decembrī Amerikas PK nobraucienos plāno startēt Roberts Rode. Starp citu, viņš vienīgais arī startējis PK nobraucienā Sočos, kas esot mentāli smaga, lidojumiem bagāta trase. Roberts toreiz izcīnīja 28. vietu. Viņš bija pēdējais no visiem Pasaules kausa izcīņas dalībniekiem, kas olimpiskajā trasē vispār spēja finišēt.

Autori:  Dainis Caune
Datums: "Sports" novembra numurs

Raksts pārpublicēts no žurnāla "Sports" interneta lapas www.sporto.lv (oriģināls: http://www.sporto.lv/raksts/pieci_uz_kalna)

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv