ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

02 • 10 • 2013

FIS rudens sanāksmes, Cīrihe 1.-4.oktobris 2013

Starptautiskajā slēpošanas federācijā (FIS) sanāksmes notiek divas reizes gadā, vienreiz jūnija sākumā, kad sporta veidu dažādās komisijās tiek apkopots ziemas sezonā paveiktais, un otru reizi oktobrī, kad jāpieslīpē un jāapstiprina iepriekš izdiskutētie priekšlikumi un idejas izmaiņām un uzlabojumiem. Bet katru otro gadu pavasarī šādas sanāksmes notiek FIS kongresa ietvaros, kura laikā tiek pārvēlēta arī FIS valde, bet prezidents tiek pārvelēts ik pa četriem gadiem. Līdzīgas paralēles varam vilkt arī mūsu Latvijas slēpošanas savienības darbības struktūrā, kur šādas pašas sanāksmes notiek tagad reizi mēnesī, kad cilvēki, kuriem interesē sporta veida attīstība kādā virzienā sanāk kopā, lai vienotos par kopīgu viedokli tālākajām darbībām, un ziemas sezona varētu noritēt visiem saprotami un koordinēti. Uz šīm FIS rudens sanāksmēm pārstāvēt LSS intereses esmu devies es Dinārs Doršs, kurš FIS pārstāv arī bērnu un jauniešu komisiju kalnu slēpošanā. Tādēļ mēģināšu arī pastāstīt par aktuālo slēpošanas pasaulē no sava skatu punkta.

Šodiena pamatā ir iebraukšanas diena, un visas sanāksmes sākas rīt. Tomēr šovakar notika tāda kā sanāksmju atklāšana, kuras parasti notiek ar domu, ka sanāksmju dalībnieki vakara gaitā varēs tikties jau neformālā gaisotnē un rast kopīgas intereses daloties ar pieredzi, kā arī jaunu kopīgu projektu īstenošanā. Vakara gaitā viens no runātājiem bija arī FIS prezidents Džanfranko Kaspers, kurš pats par sevi jau ir spilgta personība, kurā interesanti klausīties sarunās par jebko, tomēr šoreiz gribu pastāstīt par to, tādēļ, ka viņš atklāja dažas aktuālas lietas par sporta pasaulē notiekošo, tāpēc mēģināšu citēt viņa teikto apmēram šādi:

-  Mēs esam pārmaiņu priekšā – kādu, grūti pateikt.

- Sports ir pilnībā komercializējies – nekas nenotiek, bez kāda konkrēta aprēķina. Cilvēki ir apzinājušies veidus, kādos sports nes finansiālu peļņu, un ļoti labi saprot to, kā tas peļņu nenes. Fakts ir jauna Starptautisko sporta federāciju prezidenta, kas ir organizācija, kas sastāv no 91 starptautiskās sporta veida federācijas (kuras nav tikai Olimpiskās), ievelēšana. Jaunajam prezidentam ir vīzija veidot „multi” pasaules čempionātus, kas nozīmē, ka daudzu sporta veidu pasaules čempionāti notiek vienā laikā un vienā vietā. Šo ideju, kā reālu ir grūti iedomāties, taču ir skaidrs, ka motīvs tam ir apzināšanās, ka Olimpiskās spēles nu jau ir kļuvušas par veiksmīgu biznesa projektu Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai, no kura būtu pareizi smelties arī sporta veidu starptautiskajām federācijām. Tādēļ ideja varētu realizēties, kā „multi” pasaules čempionāts reizi divos gados, kas iekrīt starp Olimpiskajām spēlēm. Pie tā visa ir zināms, ka nu jau pasaule sāks iepazīt arī Eiropas Olimpiskās spēles, kas sportista sacensību kalendāru beigās padarīs tādu, ka katru nedēļu sportistam būs jāstartē liela mēroga sacensībās, kas nozīmēs, ka to izturēt vai „pavilkt” spēs tikai īstie profesionāļi, tomēr, kā zināms vairums mūsu sporta veidā tādi nav. Šis viss arī rada bažas par jauno ideju īstenošanas rezultātiem – jo skaidrs, ka komercializēšanās ir laba, kamēr tā rada līdzekļus jeb naudu „priekš sporta”, tomēr, ja tā tiek virzīta, lai radītu naudu „no sporta”, tad tas pareizi nav!

-    Nākamā vēsts ir jauna Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidenta ievēlēšana, kas radikālas pārmaiņas nesola, tomēr kādas reformas var ieviest.

-    Un vēl ir pielemts, ka sākot ar 2015. gada 1. janvāri spēkā stāsies jauns anti dopinga kodekss, kura principi vēl tiek skaņoti, tomēr var kaut kādā viedā ierobežot mūsu sportistus nākotnē.

Šis iepriekš minētais nozīmē to, ka jebkas, kas notiek sporta pasaulē ir saistīts un tiešā mērā skar visus ar sportu saistītos, un vēlreiz apstiprina, ka ir būtiski sekot pasaulē notiekošajam, lai prastu tālredzīgi plānot sporta aktivitātes arī savā lokālajā mērogā.
Bet informācija par jau specifiskajām lietām kalnu slēpošana sekos…

Ar cieņu
Dinārs Doršs.

1 Komentāri

"Sports ir pilnībā komercializējies – nekas nenotiek, bez kāda konkrēta aprēķina" = LSS ir pilnībā komercializējies – nekas nenotiek, bez kāda konkrēta aprēķina.

03 • 10 • 2013 / 09:31
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv