ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 0°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

09 • 12 • 2011

Pasaules kauss jau trešo nedēļu Ziemeļamerikā

Saistītā informācija

Tā kā daudzviet Eiropā ir problēmas ar sniegu, ieskaitot Valdizēru, tad Pasaules kausa posms  šajā Francijas kalnu slēpošanas kūrortā tika atcelts, un vadošie kalnu slēpotāji palika Ziemeļamerikā, jo tika nolemts šo Eiropas posmu pārcelt uz Bīverkrīku (ASV). Vīriem, kas Bīverkrīkā jau atrodas kopš pagājušās nedēļas sākuma un kuriem šonedēļ sacensību programmā bija abas tehniskās disciplīnas, pievienojās arī dāmas, kas sacentās supergigantā.

Ligetijs revanšējas Hiršeram
Tikai viena dienā bija starpā no svētdienas milzu slaloma, kur uzvaru svinēja austrietis Marsels Hiršers, un vīrieši vēlreiz sacentās šajā disciplīnā otrdien, kad temperatūra bija nokritusies līdz -18 grādiem. Galvenais favorīts, mājinieks Teds Ligetijs, kuram otrā vieta pirms divām dienām nebija gluži tas, uz ko viņš cerēja, mēģināja revanšēties austrietim un tas amerikānim arī izdevās. Pateicoties teicamajam otrajam braucienam, Ligetijs, kurš pēc pirmā brauciena bija ceturtajā vietā (tikai +0,14 sekundes no līdera Pinturo), izcīnīja uzvaru pārliecinošu uzvaru, kas viņam jau otrā šajā sezonā milzu slalomā. Nedaudz vīlies, ka neizdevās uzvarēt svētdien savu draugu un ģimenes locekļu priekšā, Ligetijs ar milzīgu atdevi, ļoti tuvu maksimuma robežai, veica otro braucienu, kas viņam ne tikai nodrošināja uzvaru, bet arī pamatīgi „nošķīra” no konkurentiem, jo tuvāko konkurentu – amerikāņa svētdienas „pāridarītāju” Hiršeru – viņš apsteidza par nepilnām septiņām sekundes desmitdaļām. Tomēr austrietis, kaut arī neizdevās vēlreiz uzvarēt, bija priecīgs par otro vietu, jo atzina, ka nobraucis ne tuvu labākajam un otrajā braucienā nebijis vairs tik agresīvs. Viņš arī veltīja atzinīgus vārdus savam konkurentam un pauda cerību, ka abu cīņa turpināsies sezonas garumā. Tāpat kā Ligetijs arī norvēģis Četils Jansruds otrajā braucienā „pamatīgi uzdeva”, nodrošinot sev trešo vietu (+0,78). Bīverkrīka ir veiksmīga norvēģu otrajam numuram, jo viņš tur pēdējos četrus gadus pēc kārtas ir ticis labāko sešiniekā un otro gadu pēc kārtas godalgoto trijniekā. Līderis pēc pirmā brauciena Pinturo no Francijas beigās atkrita uz ceturto vietu. Pēc sacensībām Ligetijs izteicās, ka kādā no posmiem šajā sezonā francūzis viņu noteikti pārspēšot. 

Screen Shot 2011-12-09 at 11.50.55.png

Vonai ceturtā uzvara pēc kārtas
Sievietes Bīverkrīkā sacentās pirmo reizi, jo parasti viņām Amerikas posms notiek Aspenā, bet Bīverkrīkas grūtajā trasē allaž sacenšas vīri. Sievietēm starts tika nolikts zem vīru ierastās starta vietas, izlaižot stāvāko šīs trases vietu („Zelta ērgļa” lēciena vieta), bet tik un tā tika saglabātas citas stāvas vietas. Sasniedzot lielu ātrumu trases otrajā daļā, atkal ātrākā par visām konkurentēm bija Lindseja Vona, kura uzvarēja arī pirmajā šīs sezonas supergigantā. Amerikāniete tuvāko sāncensi Fabjēnu Zuteri (Šveice) apsteidza par 0,37 sekundēm. Atkal uz goda pjedestāla supergigantā tika austriete Anna Fenningere (+0,41). Vēl tikai ceturtās vietas ieguvējai Martinai Šildai izdevās no uzvarētājas neatpalikt vairāk par vienu sekundi (+0,90).

Labāku sezonas sākumu Vona droši vien nevar vēlēties – sešos startos piecas uzvaras. Turklāt viņas kontā jau ir 46 uzvaras Pasaules kausa posmos, panākot slaveno austrieti  Renāti Gečlu un abām dalot trešo vietu šajā rādītājā (ja Vona tā turpinās, tad sezonas laikā varētu noķert arī otrajā vietā esošo leģendāro šveicieti Vreni Šnaideri, kurai 55 uzvaras – aut. piez.). Taču neskatoties uz šīm daudzajām uzvarām, ir viens paradokss, proti, uzvara trešdien supergigantā bija Lindsejas pirmais triumfs savās mājās, turklāt viņa līdz šim ne tikai nebija uzvarējusi posmos ASV, bet pat nebija iekļuvusi trijniekā, līdz ar to saprotams viņas lielais uztraukums pirms starta. Pati Vona skaidroja, ka, iespējams, nekad nav bijusi tik traki uztraukusies.  Savukārt Zutere un Fenningere jutušās krietni mierīgāk. Austriete uzsvēra, ka nākamās reizes viņa, iespējams, būs vēl tuvāk un tad varbūt arī pārspēs Vonu, jo labi saprotot, ka amerikāniete nav nepārspējama.

Jau otro reizi sezonā ārpus labāko trīsdesmitnieka finišē zviedriete Anja Pēršona. Divkārtējai pasaules kausa ieguvējai, kas pirms tam ārpus labāko trīsdesmitnieka pēdējo reizi bija finišējusi 2008.gadā, arī pagājušās sezonas sākums nebija veiksmīgs, taču tik slikti, ka pirmajos piecos startos nav izdevies iekļūt pat labāko piecpadsmitniekā, vēl nekad nav bijis. Par veiksmīgu sezonas sākumu nevar uzskatīt arī pagājušās sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Marija Rīša-Hefla, kas palika tikai 21.vietā un kurai no septiņiem startiem tikai vienreiz izdevies iekļūt trijniekā.

Kopvērtējumā pārliecinošā vadībā ar 522 punktiem ir Vona, kas otrajā vietā esošo Rebensburgu apsteidz par 236 punktiem. Turpat aiz vācietis ir divas austrietes – Gergla un Fenningere, kurām attiecīgi 269 un 263 punkti.

Screen Shot 2011-12-09 at 11.39.12.png

Kosteličs ir atpakaļ
Ceturtdien Pasaules kausa trešā nedēļa ASV noslēdzās ar vīriešu slalomu, kas bija pirmais šajā sezonā. Vārtiem bagāto (72 vārti) trasi, kas ir viena no garākajām slalomā, abu braucienu summā visātrāk veica horvāts Ivica Kosteličs, kurš veica lielisku otro braucienu, atgādinot, ka pagājušās sezonas kopvērtējuma uzvarētājs un labākais slalomists nekur nav nozudis, kaut arī sezonas sākums nav bijis veiksmīgs. Viņš par 0,14 sekundēm apsteidza itāli Krsitiānu Devilli, kurš par regulāru top10 braucēju slalomā kļuva pagājušajā sezonā un kuram šis bija pirmais goda pjedestāls. Trešo vietu izcīnīja Marsels Hiršers, kurš bija līderis pēc pirmā brauciena, bet abu braucienu summā zaudēja nepilnu pussekundi.. 

Bīverkrīka Kosteličam nesaistās ar labām atmiņām ne tikai tāpēc, ka līdz šim labākā vieta tur ir bijusi tikai astotā un ap pusi startu nav sasniegts finišs, bet arī tamdēļ, ka nācies piedzīvot vairākus kritienus, it īpaši 1999.gadā pasaules čempionātā nobrauciena laikā, pēc kā horvāts tika nogādāts slimnīcā. Tādēļ Kosteličs bija nolēmis beidzot pielikt punktu neveiksmēm un „pievārēt” šo trasi, un Ivicam tas izdevās. Pārsteigts par otro vietu bija ar nelielu piesardzību slēpojošais slaloma speciālists Deville, kurš norādīja, ka Bīverkrīkā ir pavisam citāds sniegs nekā viņa patstāvīgajā treniņu vietā Itālijā. Vispār itāļiem Bīverkrīkas slaloms bija diezgan veiksmīgs, jo no 19.vietas pēc pirmā brauciena uz 7.vietu pakāpās Tālers, bet tūdaļ aiz viņa palika Manfreds Moelgs.Un kaut arī neizdevās nosargāt līderpozīcijas pēc pirmā brauciena, tomēr uz ļoti pozitīvas nots un tajā pašā laikā arī zināmu neizpratni no Bīverkrīkas prom dosies Hiršers, jo šoreiz šajā trasē, kuru viņš pirms tam ienīda, ir izcīnīta viena uzvara un divas godalgotas vietas. Labu sniegumu rādīja jaunais amerikānis Nolans Kaspers, kuram, lai otro reizi karjerā iekļūtu trijniekā, pietrūka trešdaļa sekundes. Viņa tautietis Brandenburgs bija līderis lielāko daļu trases pirmajā braucienā, bet diemžēl lejasdaļā neizbrauca vārtus. Kausa kopvērtējumā līderis joprojām ar 334 punktiem ir norvēģis Svindāls. Otrajā vietā ar 309 punktiem atrodas Ligetijs, bet trešajā vietā izvirzījis Hiršers ar 280 punktiem, no labāko trijnieka izstumjot šveicieti Kušu, kuram par 12 punktiem mazāk. 

Screen Shot 2011-12-09 at 11.42.07.png

Nedēļas nogale kalnu slēpotājiem būs brīva, bet nākošās nedēļas beigās vīri sacentīsies ātruma disciplīnās Valgardenā (Itālija), bet dāmas dosies uz Franciju, jo Kurševelā paredzētas abas tehniskās disciplīnas. Bet nākošās nedēļas sākumā mēs uzzināsim tos divus jauniešus, kas Latviju pārstāvēs Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs. Pēc pirmajām atlases sacensībām nopietnas pretenzijas uz labāko rezultātu puišiem ir pieteicis Miks Zvejnieks, bet dāmām situācija ir neskaidrāka.

3 Komentāri

Labas bildes ieliktas:)

09 • 12 • 2011 / 12:08
Sievietēm kopvērtējuma uzvarētāja šosezon laikam jau skaidra.
Vīriešiem Svindāls ar Kušu cīnīsies, vēl Bode vai Ligetijs var pieslēgties un varbūt Kosteličs. Hiršeram ar slaloma disciplīnām nepietiks.

09 • 12 • 2011 / 15:10
Kušs par kopvērtējumu necīnīsies, trūkst slaloma jeb kombinācijas. Hiršeram tas pats attiecas uz nobraucienu un kombināciju. Drīzāk Svindāls, Millers, Kosteličs, Janka, Raihs. Ligetijs arī diez vai, kaut gan ja startēs labi slalomā, supergigantā un kombinācijā, tad arī var cīnīties par kopvērtējumu.
30 • 12 • 2011 / 13:48
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv