ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

30 • 12 • 2011

Kalnu slēpotāji gadu noslēdz Liencā un Bormio

Nosvinējuši Ziemassvētkus, kalnu slēpotāji nav devušies brīvdienās, jo līdz Jaunajam gadam bija palicis vēl viens posms. Dāmas Austrijas kūrortā Liencā noskaidroja labākās abās slaloma disciplīnās, bet vīri Itālijas kūrortā Bormio ātrāko nobrauciena disciplīnā.

Feningere iepriecina mājinieku līdzjutējus
Trešdien sievietes sacentās milzu slalomā. Divu braucienu summā labākā bija austriete Anna Feningere, kas spēja pakāpties no sestās vietas pēc pirmā brauciena un izcīnīt pirmo uzvaru karjerā. Divas desmitdaļas sekundes viņai zaudēja viena no visjaunākajām sacensību dalībniecēm, 21 gadus jaunā itāļu milzu slaloma speciāliste un pasaules vicečempione šajā disciplīnā Fredrika Brignone. Trešajā vietā, uzvarētājai zaudējot 0,39 sekundes, ierindojās vēl viena milzu slaloma speciāliste Tesa Vorleja no Francijas. Līdz šim Feningere sešas reizes bija iekļuvusi trijniekā, bet 22 gadus jaunajai sportistei visas reizes tas bija izdevies tikai ātrumdisciplīnās – piecreiz supergigantā un vienu reizi nobraucienā, tāpēc uzvara milzu slalomā viņai pašai bija liels pārsteigums, jo iepriekš bija domājusi, ka pirmo uzvaru karjerā izcīnīs supergigantā. Pēc pirmā brauciena austriete bija sestajā vietā, bet tikai 0,23 sekundes aiz līderes, tāpēc otrajā braucienā mēģināja daudz riskēt. Priecīga par otro vietu bija itāliete Brignone, kura iepriekšējos divos milzu slaloma startos šajā sezonā piedzīvoja kritienus. Neskatoties uz līderpozīciju zaudēšanu pēc pirmā brauciena, kopvērtējumā iegūtā ceturtā vieta ļauj vācietei Viktorijai Rebensburgai saglabāt līderes godu milzu slaloma disciplīnā.

Šīlda joprojām nepārspējama slalomā
Četras uzvaras četros startos – tāds ir austrietes Marlīzes Šīldas izcilais rādītājs šajā sezonā slaloma disciplīnā. Pirms deviņām dienām viņa uzvarēja savās mājās Flahauvā, un tagad to atkārtoja vēlreiz Liencā. Austriete bija līdere pēc pirmā brauciena, un otrajā uzrādot trešo laiku, savas līderpozīcijas droši nosargāja, otro vietu izcīnījušo slovēnieti Tīnu Mazi apsteidzot par 0,79 sekundēm. Pateicoties labākajam laikam otrajā braucienā, no 12.vietas uz godalgoto trešo pakāpās dienas lielākā pārsteiguma autore –16 (!) gadus jaunā amerikāniete Mikaela Šifrina, kas no uzvarētājas atpalika jau vairāk nekā par sekundi (+1,30). Neskatoties uz daudzajām uzvarām slalomā šajā un arī iepriekšējās sezonās, Šilda neuztver savu panākumu kā pašsaprotamu un katru reizi ir nemierīga, vai kāda sāncense viņu nepārspēs. Austriete allaž maksimāli cenšas no starta līdz pat pašam finišam. Savukārt Pasaules čempione milzu slalomā slovēniete Maze atzina, ka pamazām sāk „ieskrietes” un allaž sezonas sākums neesot no tiem labākajiem, jo vajadzīgs laiks, lai uzņemtu apgriezienus. Pajokojot slovēniete sevi salīdzināja ar dīzeli. Nenoliedzami liels pārsteigums par trešo vietu bija amerikānietei Šifrinai, kura tikai pirmo gadu ir pārgājusi no jauniešu grupas uz junioriem. Pasaules kausā viņa debitēja šā gada martā un te Liencā sasniedza savu pirmo goda pjedestālu. Jauniņā amerikāniete kā savu galveno elku nosauca Marlīzi Šīldu. „Marlīzi un citas vadošās slēpotājas esmu vērojusi televīzijā pēdējos desmit gadus un jutusi līdzi, kā arī mācījusies no viņām. Stavēt uz pjedestāla blakus Šildai un Mazei ir kā sapņa piepildījums,” savu laimes sajūtu neslēpj Šifrina.

Joprojām stabila kopvērtējuma līdere ir Lindseja Vona ar 612 punktiem. Otrajā veitā ar 440 punktiem ir Šīlda, bet trešajā vietā ar 368 ir Feningere.

Defāgo pirmais triumfs pēc atgriešanās
Šveicietis Didjē Defago pagājušajā sezonā nestartēja, jo dziedēja traumu. Šīs sezonas sākumā  Olimpiskajam čempionam nobraucienā pēc atgriešanās sacensību apritē ne visai veiksmīgi gāja, jo iegūtās vietas bija otrajā desmitā vai pat krietni tālāk. Taču vakar Bormio nobraucienā ātrumu disciplīnu meistars atkal bija savā elementā, izcīnot ceturto uzvaru karjerā un tuvāko sāncensi, savu tautieti Patriku Kuengu apsteidzot par 0,29 sekundēm. Trešajā vietā, atpaliekot par 0,42 sekundēm, bija labākā laika uzrādītājs treniņbraucienos Klauss Kroels no Austrijas. Tūlīt aiz goda pjedestāla palika šī gada pasaules čempions šajā disciplīnā Ēriks Gejs no Kanādas un 2005.gada pasaules čempions nobraucienā Bode Millers no ASV, bet pagājušās sezonas labākais nobrauciena disciplīnā Didjē Kušs no Šveices palika astotajā vietā. Starp citu, Defago nodrošināja šveiciešu uzvaru šajā „Stelvio” trasē Bormio pēc 26 gadu pārtraukuma, jo pēdējo reizi tur 1985.gadā triumfēja leģendārais Pirmīns Cubrigens. Pēc finiša šveicietis atzina, ka paveicies ar agro starta numuru un ka nav domājis uzvarēt, jo pēc pārdzīvotās ceļa traumas iepriekšējā sezonā, šīs sezonas mērķis esot bijis tikt uz goda pjedestāla nobraucienā. Arvien tuvāk elitei nostiprinās viņa tautietis Kuengs, kurš pirms gada Bormio finišēja ceturtajā vietā, un noteikti būtu augstā vietā, ja netiktu atceltas sacensības pirms divām nedēļām Valgardienā. Vienīgais, kas daudz maz rūpējās par austriešu godu, kur šai kalnu valstij vienmēr ir bijuši lieliski braucēji (Maiers, Eberharters, Valhofers) šajā ātrumdisciplīnā (otrs labākais no austriešiem Hannes Raihelts bija devītais – aut. piez.), Klauss Kroels izteicās, ka bija cerējis uz kaut ko vairāk, bet arī trešā vieta ir pieņemama.

Nobraucienā līderpozīcijas saglabā Millers (174 punkti), kas par deviņiem punktiem apsteidz Kroelu (165 punkti). Savukārt visu disciplīnu kopvērtējumā līderis ir norvēģis Aksels Lunds Svindāls, kura kontā ir 456 punkti un kas Bormio bija sestajā vietā. Otrajā vietā, atpaliekot par 31 punktu, ir austriešu tehnisko disciplīnu meistars Marsels Hiršers, bet vēl par 40 punktiem mazāk ir amerikānim Tedam Ligetijam. Pagājušās sezonas kausa kopvērtējuma uzvarētājs horvāts Ivica Kosteličs, kura dzimtenē 2012.gada 5.janvārī notiks nākamais posms ar sacensībām slalomā, pagaidām ar 329 punktiem ir septītajā vietā.

1 Komentāri

Vīriešiem interesanta cīņa par kopvērtējumu. Sievietēm gan izteiktāka līdere. Šilda ar slalomu vien, kaut arī super brauc, par kopvērtējuma uzvaru nevarēs pacīnīties.
Vismaz sievietēm ļoti jaunas (16-22) sevi pierāda pasaules elitē. Latvijā arī faktiski juniora vecums ir labākie, vienīgi pasaulē vēl mums neiet, bet gan jau ar laiku.
Svindal
31 • 12 • 2011 / 10:54
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv