ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

11 • 01 • 2012

Hiršeram trešā uzvara pēc kārtas

Pārspējot visus gada sākumā Zagrebas slalomā, austrietis marsels Hiršers savu uzvaru gājienu Pasaules kausā kalnu slēpošanā turpināja arī pagājušajās brīvdienās Adelbodenā (Šveice) milzu slalomā un slalomā. Tikmēr dāmas Austrijas kalnu kūrortā Badklainkirhaimā sacentās ātruma disciplīnās. Nobraucienā ātrākā bija mājiniece Elizabete Gergla, bet supergigantā uzvarēja šveiciete Fabjēne Zutere.

Hiršers nepārspējams Adelbodenā
Milzu slalomā vīriem nebija tie labākie laika apstākļi, turklāt trases darbiniekiem nācās krietni pastrādāt, lai sagatavotu trasi pēc naktī sakritušā sniega daudzuma. Neskatoties uz to, ka trīs vārtus pirms finiša viņš pazaudēja nūju, Hiršers pirmajā braucienā uzrādīja ātrāko laiku, un devītais laiks otrajā braucienā nepatraucēja viņam būt labākajam ļoti ciešajā konkurencē abu braucienu summā (pirmo četrinieku šķīra tikai 0,14 sekundes – aut. piez.) un izcīnīt otro uzvaru pēc kārtas. Pateicoties absolūti labākajam laikam otrajā braucienā, no sestās uz otro vietu pakāpās 2006.gada Olimpiskais čempions šajā disciplīnā Bendžamins Raihs. Hiršers otro braucienu veica pēdējais un viņa pārsvars ar katru kontrolatzīmi samazinājās, un pie pēdējās kontrolatzīmes no vairāk nekā sekundes pārsvara pār slaveno komandas biedru Raihu bija palikušas tikai 0,15 sekundes, un šķita, ka Marselam nāksies šoreiz samierināties ar  otro vietu, taču pēdējā trases daļā jaunais austrietis nobrauca ļoti labi un pārsvaru (kaut tikai astoņas sekundes simtdaļas) viņam tomēr izdevās nosargāt. Vienlīdz stabili veicot abus braucienus, trešo vietu izcīnīja itālis Masimiliano Blardone. Pēc pirmā brauciena pasaules čempions šajā disciplīnā Teds Ligetijs (ASV) atradās otrajā vietā, Hiršeram zaudējot tikai 0,07 sekundes, un arī otro braucienu lielāko daļu amerikānis veica lieliski, taču kļūda trases lejasdaļā maksāja viņam pjedestālu, no kura šķīra nieka četras sekundes simtdaļas. Jāuzteic divkārtējā Pasaules junioru čempiona Alekša Pinturo otrais brauciens, kurā viņš bija lēnāks tikai par Raihu, bet kopvērtējumā viņam 7.vieta. Mēs noteikti drīzumā šo 20 gadus jauno francūzi redzēsim uz goda pjedestāla, atkārtojot sezonas pirmajā startā Zoldenā (Austrija) paveikto. Hiršeram šī uzvara bija liels gods, jo varējis stāvēt uz pjedestāla kopā ar savu elku Raihu, turklāt vēl uz augstāka pakāpiena. „No Benija esmu daudz mācījies, jo viņš ir bijis mans elks,” izteicās Hiršers, kuram bija tikai desmit gadu, kad Raihs izcīnīja savu pirmo uzvaru Pasaules kausa posmos. Arī Raiham šis bija emocionāls moments, jo dēļ savainojuma viņš veselu gadu nebija ticis labāko trijniekā. Starp citu, abi divi pirmo reizi triumfējuši Pasaules kausā 20 gadu vecumā.

Nākamajā dienā slalomā pirmajā braucienā atkārtojās milzu slaloma sīvā cīkstēšanās vadošo slēpotāju vidū, jo vienādus laikus uzrādīja Hiršers ar itāli Kristiānu Devilli, bet trešajā vietā esošais austrietis Mario Mats atpalika tikai 0,07 sekundes. Turpat (+0,26)  bija arī sezonas slaloma līderis Ivica Kosteličs, pēc kura otrā brauciena šķita, ka horvāts izcīnīs trešo uzvaru šajā sezonā, jo pie pēdējās kontrolatzīmes Hiršers atradās iedzinējos, bet, teicami veicot trases pašu pēdējo daļu, austrietis tomēr „izrāva” uzvaru ar 0,27 sekundes pārsvaru. Tā viņam bija trešā pēc kārtas un piektā šajā sezonā. Arī slalomā trešā vieta tika Itālijai, jo no astotās vietas pēc pirmā brauciena uz pjedestālu spēja pakāpties Stefano Gross (+0,99). Laika apstākļi atkal bija pārbaudījums sportistiem, jo krita sniegs un bija migla. Pēc finiša Kosteličs atzina, ka trases beigās šoreiz negribējis riskēt, jo viņam ir labā atmiņā nelāgā pieredze ar pēdējiem desmit vārtiem Adelbodenā, savukārt Marsels esot riskējis, un viņam tas atnesis uzvaru. Pirmais pjedestāls karjerā nenāca viegli itālim Grosam ne tikai cīnoties trasē, bet arī pēc tam, jo apbalvošanas laikā viņam palūdza atstāt goda pjedestālu, tāpēc ka tiesnešiem vajadzēja pārskatīt, vai itālis pareizi ir izbraucis vārtus trases sākumā. Grosam viss beidzās veiksmīgi, un viņš tika vēlreiz aicināts uz apbalvošanu, par ko, protams, bija priecīgs, taču piebilda, ka esot ļoti godīgs un, ja būtu jutis, ka nav izbraucis vārtus, tad būtu apstājies brauciena laikā.

Kausa kopvērtējumā, pateicoties šīm trim uzvarām, Hiršers ar 725 punktiem ir izvirzījies pārliecinošā vadībā. Uzvaras nes pārliecību, bet tajā pašā laikā arī „spiež uz nerviem”, tāpēc paliek jautājums, vai austrietim izdosies šādu veiksmes sēriju turpināt arī līdz sezonas beigām. Otrais ar 495 punktiem ir Kosteličs, bet dēļ neveiksmīgā Adelbodenes posma uz trešo vietu ir atkritis norvēģis Svindāls. Slalomā Kosteličs vairs tikai par 25 punktiem ir priekšā Hiršeram. Milzu slalomā Hiršers arī ir otrā pozīcijā, jo par 15 punktiem viņš atpaliek no Ligetija.

Hircher_Adelboden12.jpg

Gerglai un Zuterei ceturtās uzvaras karjerā
Sievietēm nobraucienā nepārspējama bija austriete Elizabete Gergla, kas par 0,16 sekundēm apsteidza Olimpisko vicečempioni nobraucienā amerikānieti Džūliju Mankūzo. Trešo vietu izcīnīja šveiciete Fabjēne Zutere (+0,50), kas bija par 0,05 sekundēm ātrāka par amerikānieti Lindsiju Vonu, neļaujot sezonas kopvērtējuma un nobrauciena līderei pirmo reizi šajā sezonā tikt uz goda pjedestāla. Vona trases sākumā pēc saslīdēšanas gandrīz izstājās, tomēr turpinājumā ar meistarību spēja finišēt augstā 4.vietā. Līdzīgs sākums sanāca arī uzvarētājai. Gerglai, kas ir tekošā pasaules čempione abās ātruma disciplīnās, tā bija pirmā uzvara Pasaules kausa posmā nobraucienā. Un tieši šāda grūta trase viņai kopā ar Zuteri ļoti patīk. Veiksme un arī nedaudz meistarības pietrūka mājiniecei Katrīnai Cetelei, lai sarūpētu pamatīgu pārsteigumu. Tehnisko disciplīnu meistare, kas tikai pāris reizes karjerā ir piedalījusies nobraucienā, uzrādīja labākos kontrollaikus līdz pat trases lejasdaļai, kad uzskrēja virsū pēdējiem vārtiem un piedzīvoja kritienu, un diemžēl tika diskvalificēta.

Goergl_Badkleinkirchen12.jpg

Svētdien supergigantā otro dienu pēc kārtas uz goda pjedestāla kāpa Zutere, tikai šoreiz uz augstākā pakāpiena. Trīs godalgotajiem trijniekiem slalomā šajā sezonā vēl vienu ātruma disciplīnā pievienoja slovēniete Tīna Maze (+0,34), taču Pasaules čempionei milzu slalomā tik un tā šosezon pietrūkst uzvaru. Trešā bija mājiniece Anna Feningere (+0,74). Supergigants bija veiksmīgs Šveicei, jo labāko septiņu vidū, neskaitot uzvarētāju, iekļuva vēl trīs šveicietes. Gandrīz identiski rezultāti šai Alpu valstij bija vērojami supergigantā arī Bīverkrīkā (ASV) pagājušā gada decembrī. Šoreiz neveiksmīgs starts Mankūzo un Vonai, kurām attiecīgi 8. un 18.vieta, uz ko Mankūzo piebilda, ka droši vien ir pieļautas kļūdas trases apskatē. Savukārt Vonai, kurai šoreiz pietrūcis pārliecības un spēka, iegūtā 18.vieta ir sliktākais rezultāts savā iecienītajā supergiganta disciplīnā kopš 2006.gada turpat Badklainkirhaimā. Taču amerikāniete joprojām ir kausa līdere (704 punkti). Ar 504 punktiem viņai seko slaloma meistare Marlīze Šīlda, kas, protams, Badklainkirhaimā nestartēja, bet uz trešo vietu ir pakāpusies Maze, kuras kontā 483 punkti. Vona ir līdere arī nobraucienā un supergigantā.

Suter_Badkleinkirchen12.jpg

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv