ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

11 • 01 • 2012

Distanču un kalnu slēpotāji devušies uz Insbruku

Saistītā informācija

Latvijas jaunie distanču un kalnu slēpotāji šodien devušies uz Austrijas pilsētu Insbruku, kur no 13. janvāra līdz 22. janvārim norisināsies pirmās Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskās spēles. Mūsu valsti distanču slēpošanā pārstāvēs cēsnieki Arnis Pētersons un Zane Eglīte, bet kalnu slēpošanā – rīdzinieki Miks Zvejnieks un Agnese Āboltiņa.

Decembra sākumā Levi (Somija) un Jerzenā (Austrija) pārliecinoši labāko rezultātu atlases sacensībās puišiem uzrādīja Miks Zvejnieks, bet meitenēm Agnesei Āboltiņai Itālijā nācās pacensties nedaudz vairāk, jo sākotnēji nopietnu konkurenci sastādīja Liene Bondare. Savukārt distanču slēpotājiem Latvijas Slēpošanas savienības organizētajā atlasē Otepē sprinta un distances slēpojuma kopvērtējumā diezgan pārliecinoši labākie bija Zane Eglīte un Arnis Pētersons, kuram sprintā tomēr nācās atzīt Viestura Eglīša pārākumu.

Sagatavošanās posmā Zvejnieks novembrī un decembrī vairākas nedēļas trenējās kopā ar pieaugušo izlasi Somijā, kur vispirms un vēlāk arī Austrijā piedalījās atlasē FIS sacensībās. Pēc tam kopā ar treneri un mammu Janu Zvejnieci un brāli Kristapu, meklējot iespējas startēšanai sniega krīzes skartajā Eiropā, devās uz Itāliju, kur piedalījās slaloma un milzu slaloma sacensībās, vienās no tām – slalomā Klausbergā, izcīnot 22.vietu un uzrādot karjeras labāko rezultātu – 57 FIS punkti. Janvāra sākumā Miks startēja piecās sacensībās Opdālā (Norvēģija), sacenšoties ar spēcīgajiem norvēģu junioriem slalomā un milzu slalomā. Pavisam kopā šajā sezonā Miks Zvejnieks piedalījies 12 FIS sacensībās Somijā, Austrijā, Itālijā un Norvēģijā. Savukārt Agnese Āboltiņa sezonas sākumā aizvadīja treniņus Itālijā, kur pēc tam līdz decembra beigām piedalījās vairākās FIS sacensībās, ieskaitot arī atlasi. Janvārī kopā ar Miku un citiem latviešiem Agnese startēja FIS sacensībās Norvēģijā Opdālā, kur izdevās iegūt augstāko vietu karjerā šāda līmeņa sacensībās – 16.vieta slalomā (95 FIS punkti). Tāpat kā Miks arī Agnese šosezon piedalījusies 12 FIS sacensībās, tikai atšķirībā no sava kolēģa viņai tā ir bijusi debija FIS sacensību apritē.

Savukārt distanču slēpotāji ir bijuši daudz īsāku periodu uz sniega un arī krietni mazāk startējuši sacensībās nekā abi kalnu slēpotāji. Arnis Pētersons arī janvāra pirmās dienas bijis Norvēģijā, kur, pateicoties tēva atbalstam, varējis piedalīties FIS sacensībās Lignā, startējot sprintā slidsolī un 20km distancē slidsolī ar masu startu, kur gadu un divus gadus vecāko norvēģu junioru konkurencē no 156 dalībniekiem bija 110.vietā. Zane Eglīte pagājušās brīvdienās piedalījās „Swedbank” kausā Igaunijā, kur 2km distancē ierindojās 16.vietā. Taču neskatoties uz to, abiem distanču slēpotājiem ir Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskā festivāla (2011.gada februārī Liberecā) pieredze, turklāt Zane pagājušajā gadā startēja arī Pasaules junioru čempionātā Otepē un pieaugušo Pasaules čempionātā Oslo. Līdzīga pieredze ir arī Mikam Zvejniekam, kas pagājušajā gadā mūsu valsti pārstāvēja Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskajā festivālā un Pasaules junioru čempionātā. Vienīgi Agnesei pagaidām nav šāda līmeņa sacensību pieredzes, bet cerams, ka tas netraucēs viņai  parādīt labāko sniegumu. Mūsu jauniešiem būs līdzi treneri – Ilze Cekule un Dainis Vuškāns (distanču slēpošanā), kas palīdzēs ar slēpju smērēšanu, un Jana Zvejniece (kalnu slēpošanā). Visas delegācijas vadītājs ir Dinārs Doršs.

Jaunatnes Olimpisko spēļu programmā distanču slēpotājiem ir paredzēts sprints (1km) brīvajā stilā un distance 5km jaunietēm un 10km jauniešiem klasiskajā stilā ar intervāla startu, bet kalnu slēpotājiem paredzētas piecas disciplīnas – supergigants, milzu slaloms, slaloms, kombinācija un arī komandu sacensības. Kalnu slēpošanā šajās spēlēs var piedalīties jaunieši, kas dzimuši 1995. un 1996.gadā, bet distanču slēpošanā – 1994. un 1995.gadā. Pirmais starts kalnu slēpotājiem paredzēts jau sestdien, kad viņi sacentīsies supergigantā, bet distanču slēpotāji savu dalību uzsāks tikai nākošnedēļ, 17.janvārī, kad sacensību programmā būs distance klasiskajā stilā.

Vēlam mūsu pārstāvjiem mazāk uztraukuma un veiksmīgus startus!

111.jpg
Foto: LOK arhīvs/ f/a F64

222.jpg
Foto: LOK arhīvs/ f/a F64

333.jpg
Foto: LOK arhīvs/ f/a F64

444.jpg
Foto: LOK arhīvs/ f/a F64

1 Komentāri

Tā kā tikai divi vai viens pārstāvis no valsts, kalnu slēpotāji varētu būt pie top20, distanču slēpotājiem vājākas izredzes.

13 • 01 • 2012 / 17:29
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv