ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

22 • 10 • 2011

Dinārs un ASV izlase - pirmssacensību treniņi (turpinājums 21.10.)

Atkal pagājis kāds brīdis kopš esmu ziņojis. Tas nevis tāpēc, ka nav bijis ko, bet vairāk tāpēc, ka patiešām bijis daudz ko darīt, un rakstīšanai nav atlicis brīvā laika. Treniņi patiesi bijuši efektīvi, bet lai padarītu tos vēl labākus, pagājušajā nedēļas nogalē nodarbojāmies ar treniņu kalna laistīšanu, jeb, kalnu slēpošanas žargonā runājot, injekcēšanu ar ūdeni. Atgādināšu, ka pilnīgi visas pasaules kausa (PK) sacensību trases tiek gatavotas pēc iespējas cietākas un ledainākas, lai iegūtu maksimāli līdzīgus apstākļus visiem dalībniekiem, jeb trases ilgāk paliktu neizbraukātas un bez bedrēm. Taču braukšanai par šādi sagatavotām trasēm sacensībās nepieciešami arī atbilstoši treniņu apstākļi pirms tam, kā dēļ mēs kā treneru korpuss ziedojām kādas piecas stundas sava laika pēc jau notikuša treniņa, lai padarītu treniņu kalnu cietāku. Process jau patiesībā mūsdienās diezgan automatizēts, jo pašu laistīšanu izdara aparatūra, kas piestiprināta pie retraka, kas lēni velk to aiz sevis. Cilvēku darbaspēks vajadzīgs bija tam, lai vilktu līdzi ūdens pievadcaurules, kas patiesībā bija diezgan pasmags un ilgstošs darbs. Taču rezultāts nākamajā rītā bija pozitīvs un nu jau ASV izlase trenējās uz atbilstoši sacensību standartiem sagatavota kalna. Interesanti, ka dienu vēlāk klāt bija arī Austrijas izlase ar visu savi spici, Raihs, Šoeghofers, Hiršers un vēl kādi piecpadsmit sportisti bija klāt ar šķiet, ka vēl vairāk treneriem, kas gribēja izmantot labi sagatavoto treniņu kalnu. Amerikāņi sacīja, ka tā nav tik bieža parādība, ka austrieši izrāda vēlmi līdzsadarboties un ir pat draudzīgi, bet nu šoreiz tā bija – Ligetijs, Millers, Hiršers, Šoeghofers, Raihs un citi trenējās kopā, un treneri trases uzstādīja kopā. Uz kalna bija viena austriešu trase un viena amerikāņu, bet sportisti sadalījās pa tām. Bet vienalga jau bez nosacīti kuriozām situācijām neiztika (rakstu to tāpēc, ka austrieši ir apveltīti ar slavu justies pārākiem par citiem kalnu slēpošanas vidē), jo, piemēram, slēpa treniņu laikus no amerikāņiem, lai amerikāņi nezinātu salīdzināt savus labākos ar austriešiem. Un vēl, kaut arī Austrijas komandai bija patiesi milzīgs apkalpojošo personāls, viņi pēc treniņa sākuma īpaši necentās nedz trases līdzināt, nedz pielabot mietus, kad nepieciešams, viņi vienkārši gribēja stāvēt un komentēt. Savukārt mēs savu trasi pieskatījām diezgan intensīvi, tādēļ tā saglabājas braucama ilgāk, un treniņa otrajā pusē austrieši jau sāka tīkot braukt pa mūsu trasi. Tas viss, protams, ASV komandas treneru iekšienē vainagojās ar krāšņiem komentāriem vēlāk pie vakariņu galda.

Pagājusi intensīva treniņu nedēļa ar vienu treniņu uz kalna un vienu sauso treniņu pēcpusdienā. Sportistiem ir bijis pa atpūtas dienai, kādam arī pa divām, tas viss bijis atkarīgs no katra sportista individuālajām vajadzībām, bet treneriem brīvā laika neatliek, jo visi sportisti vienlaicīgi nav atpūtušies, ja daļai ir brīvdiena, tad pārējie trenējas. Arī šodien (piektdien) treniņu trasi uzstādījām tikai vienam pašam Bode Milleram, vakar tas bija Tomijs Bīzmajers, bet rīt visiem noslēdzošais treniņš milzu slalomā, kas noslēgsies ar sesiju slēpošanā pa sacensību nogāzi. Tā kā īstā kulminācija grūtajam treniņu procesam ir klāt, kas būs sezonas pirmās PK sacensības svētdien. Rīt (sestdien) jau startēs dāmas, amerikāņu galvenā cerība Lindsija Vonna un turpat arī Džūlija Mankūzo, bet Sāra Šlepere diemžēl nestartēs kritiena rezultātā gūtā muguras sastiepuma dēļ. Neveiksmes traumu ziņā bijušas arī vīru pusē, kur mājās ir aizlidojuši jau iepriekš pieminētais Deivids Čodounskijs, kas guva ceļgala traumu jau pirmajā nometnes dienā spēlējot futbolu, un arī Džimijs Kokhrans, kas kritiena rezultātā uz kalna satraumēja kakla muskulatūru. Šie abi sportisti jau ir aizlidojuši uz Ameriku, kur faktiski nav devušies mājās, bet uz rehabilitācijas klīniku Parksitijā, kur ar viņiem nodarbojās labākie speciālisti. Galvenais treneris pastāstīja, ka izlasei Amerikā esot savs speciālists ceļgalu traumām, savs gurniem, un savs plaukstām, kā arī savs pleciem, kas ir labākie speciālisti savās jomās, un ar kuriem kontaktējas, ja nepieciešams. Šobrīd bez fizioterapeita komandu apkalpo arī komandas dakteris, kas piedalās komandas sadzīvē, ir līdzās uz kalna un pilda arī startera funkcijas treniņos. Šis dakteris patiesībā ir praktizējošs ķirurgs, bet viņš nav tas cilvēks, kas komandai braukā līdzi cauru sezonu, jo šie dakteri mainās, un viņiem par šo darbu netiek maksāta alga.

No ārpus treniņu sadzīves, vakardien notika Audi pasākums, kur Audi kā viens no galvenajiem PK sacensību atbalstītājiem bija saaicinājis visas dalību ņemošās izlases uz fotosesiju un intervijām par gaidāmo sezonu. Tas bija ap pusstundu ilgs pasākums, kurā žurnālistiem bija iespēja „uzbrukt” sportistiem ar saviem jautājumiem, bet Audi to izmantoja kā savu reklāmas aktivitāti.

Taču pats interesantākais ārpus trasēm risinājās šodien, kad notika FIS organizēts forums par izmaiņām noteikumos par inventāra, konkrēti slēpju, parametriem. Tā bija FIS organizēta sapulce starp noteikumu izmaiņu iniciatoriem FIS un sportistiem, kur FIS mēģināja argumentēt pieņemto lēmumu pareizību, bet sportisti izrādīja savu protestu pret to. Faktiski šī ir galvenā aizkulišu ziņa, kura ceļo jau zināmu laiku kalnu slēpošanas vidē, kuras pamatā ir sportistu neapmierinātība ar jaunajiem slēpju parametriem, jo neļauj izdarīt pagriezienu līdz šim pozitīvā virzienā ejošā kvalitātē. Es varētu iedziļināties dziļākās detaļās, bet to ir daudz. Galvenajos vilcienos FIS savu lēmumu argumentē ar izdarītiem pētījumiem kopš 2006. gada, kas izdarīti lai analizētu traumu cēloņus. Un slēpju izmaiņas argumentē ar nepieciešamību šos cēloņus novērst. Savukārt sportisti un treneri pretargumentē ar to, ka šo jauno noteikumu rezultāts var būt neparedzams, var nest vairāk traumas un atgriež sporta veidu pagātnē. Katrā ziņā sapulce izvērtās par ļoti interesantu diskusiju, kurā ar ļoti labiem un spēcīgiem argumentiem uzstājās Anja Persone, Bode Millers, Aksels Svindāls, Didjērs Kušs, Teds Ligetijs, Kjetils Jansruds un citi PK sportisti, kuri viennozīmīgi ir pret šīm izmaiņām. FIS savu nostāju turpretim pauda skaidri un mēģināja pamatot ar zinātni, taču godīgi sakot pētījumā bija caurumi, kurus sportisti prata izmantot, tāpēc grūti pateikt, kas notiks nākotnē. Katrā ziņā kalnu slēpošanas lielvalstīs šī ziņa mēdijos cirkulē, un visi seko, kas notiks tālāk. ASV komandā pirms šī FIS foruma pat notika tam veltīta sapulce, kurā vecākais treneris izstāstīja par tikšanās būtību, pētījumu saturu un pētījuma vājajām vietām, tādējādi iedrošinot sportistus uzdot savus jautājumus FISam un paust savu viedokli. Bet paša foruma laikā izskatījās, ka PK sportisti ir patiešām vienoti savos uzskatos par šīm inventāra izmaiņām un viennozīmīgi pauž savu nepatiku pret jaunajiem noteikumiem. Kaut arī FIS konkrēti saka, ka lēmums jau ir pieņemts, un no nākamā gada sezonas PK un PČ sacensībās milzu slaloma slēpju minimālais rādiuss vīriešiem būs 35 metri, bet sievietes faktiski brauks ar šodienas slēpēm vīriešiem, laiks rādīs, kas notiks tālāk.

Lai vai kā šobrīd galvenais komandā ir koncentrēties atbildīgajam startam svētdien. ASV izlasi pārstāv arī galvenais pretendents uz pjedestālu Teds Ligetijs, un jāsaka, ka arī galvenais pretendents uz pārsteigumu Bode Millers, tā kā likmes ir augstas. Bet es ceru, ka varēšu atstāstīt jums arī par sacensību norisi pēc tām.

Ar sveicienu,
Dinārs

us4 007.JPG
Treniņu kalna injekcēšana ar ūdeni

us4 004.JPG
Ūdens smidzināšanas ierīce

us4 011.JPG

us4 019.JPG

us4 021.JPG
Treniņš ar austriešiem

us4 024.JPG
Audi preses pasākums

us5 005.JPG
FIS forums par izmaiņām noteikumos

1 Komentāri

Ļoti interesanti un vispusīgi atspoguļota Dināra pieredze, kura dod mums visiem iespēju pamatīgāk iepazīt kalnu slēpošanas lielvalsts izlases ikdienu. Kaut ko varam pamācīties no viņiem....
23 • 10 • 2011 / 22:11
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv