ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

12 • 01 • 2011

Ātrais sniegs

Kalnu slēpotāja Lelde Gasūna sezonu sāk ar debiju Pasaules kausa izcīņas posmā Levi (Somija) un nedēļu vēlāk izcīna karjerā pirmo uzvaru FIS sacensībās, slalomā gūstot 25,39 punktus. Ar jaunu rekordu slalomā (33,66 FIS punkti) novembri noslēdz olimpietis Kristaps Zvejnieks. Decembrī Toms Vasins snovbordkrosā pārsteidz ar trešo godalgu Eiropas kausa izcīņas pirmā posma sacensībās, kurai pievieno desmito vietu otrajā kārtā, kopvērtējumā patlaban ieņemot trešo pozīciju.

Decembrī arī Zvejnieks tiek pie uzvaras FIS sacensībās, kas gan punktu izteiksmē nav tik vērtīga (35,95; FIS rangā augstāk tas, kam punktu mazāk), jo dalībnieku sastāvs nav tik kvalitatīvs.

Brālis brālim

"Leldes Gasūnas starts Pasaules kausa posmā vispirms bija nepieciešams pieredzei, lai sāktu iejusties īstajā atmosfērā," vērtē kalnu slēpotāju izlases galvenais treneris Dinārs Doršs. "Katrā disciplīnā mēs varam pieteikt pa vienam dalībniekam. Piemēram, janvāra beigās Šlādmingas slalomā startēs LSPA 1. kursa students Kristaps Zvejnieks, kurš, Vankūverā būdams mūsu jaunākais olimpietis, ļoti motivēti gatavojas Soču spēlēm. To pašu var teikt par divdesmitgadīgo Leldi. Ja viņa vienu sezonu nebūtu izlaidusi, tad droši vien kvalificētos arī startam Vistlerā. Ātrumdisciplīnās uz savām otrajām spēlēm turpina tiekties Roberts Rode, kurš tagad uzlabojis savu prasmi slalomā, kas ļauj cerēt uz labu rezultātu superkombinācijā — nobrauciens plus slaloms. Turpina arī olimpiete Liene Fimbauere. LSS iespējas aprobežojas ar dažām treniņnometnēm gadā, pārējā laikā jāgatavojas pašiem par saviem vai klubu līdzekļiem.

Ceram uz sekmīgu Lienes startu arī pasaules čempionātā, kas ir sezonas galvenās sacensības un kurās plānojām piedalīties ar pilnu komandu — pa četrām dāmām un kungiem slalomā un milzu slalomā, kā arī Rode nobraucienā.

Diemžēl traumas no spēles līdz sezonas beigām izslēdza Annu Bondari un Madaru Melderi. Tādējādi uz Garmišpartenkirheni kopā ar Leldi un Lieni visticamāk brauks tikai Evija Benhena. No Kristapa un Roberta konkurentiem izlasei vistuvāk tikuši Kaspars Daugulis, Kristaps Blūms un Roberts Briška."

Nozīmīgs būs šāgada pasaules junioru (U-20) čempionāts Kransmontanā, kurā tiks dalītas ceļazīmes uz pirmajām Jaunatnes ziemas olimpiskajām spēlēm 2012. gadā Insbrukā. "Kristaps Zvejnieks varēs sagādāt vietu savam jaunākajam brālim Mikam," smaida Dinārs Doršs. Paši topošie Insbrukas olimpieši junioru čempionātam ir par jaunu. Dalībnieku kvotas jaunatnes spēlēm tiks noteiktas pēc nāciju vērtējuma Kransmontanā. Izlases sastāvs vēl tiek komplektēts. Tas attiecas arī uz Eiropas Jaunatnes olimpiādi, kurā piedalīsies Miks Zvejnieks, Mārtiņš Onskulis, Katrīna Krūmiņa un vēl daži Insbrukas spēļu pretendenti. Komandu, izmantojot arī olimpiskās Solidaritātes līdzekļus, sabiedriskā kārtā gatavo Mārupes skolotāja Jana Zvejniece.

Otrā četrgade

Rudenī par Latvijas Slēpošanas savienības (LSS) prezidentu atkārtoti tika ievēlēts advokāts Vairis Brīze, tādējādi visdaudzveidīgāko sporta veidu federācijas (distanču, kalnu slēpošana, snovbords, tramplīnlēkšana) balsstiesiskās juridiskās personas akceptēja viņa līdzšinējo politiku.

"Turpinās pakāpeniska attīstība," situāciju raksturo prezidents, piebilstot: "Ar pārsteigumiem. Piemēram, februāra pirmās nedēļas nogalē Eiropas kausa izcīņas posms snovbordkrosā notiks Ozolkalnā! Distanču slēpotāji mūs jau pieradinājuši pie FIS sacensībām, šogad Skandināvijas kausa izcīņas posms 2. un 3. februārī kārtējo reizi risināsies jaunā vietā — Madonā, FIS kalendārā pirmo reizi iekļauts arī Latvijas čempionāta posms 15. — 16. janvārī Priekuļos. Sertificēta trase arī Vietalvas Mailēs. Kalnu slēpošanā sekmīgi izveidots Baltijas kausa izcīņas formāts. Prognozējam, ka šajās sacensībās, kas notiek Somutunturi Somijas ziemeļos, šosezon piedalīsies arī Skandināvijas un Krievijas sportisti."

"Klausoties, kas apkārt notiek, mums traģēdijas nav," finanšu krīzes ietekmi raksturo Vairis Brīze, uzsverot, ka slēpotāji arī iepriekš galvenokārt tikuši galā paši saviem spēkiem. "Visi mūsu plāni un sacensību kalendāri ir ar finansiālu segumu. Protams, vienmēr gribēsies, lai tas būtu lielāks, lai vairāk līdzekļu varētu veltīt izlašu nodrošināšanai. Taču sliktāk nekā iepriekšējās sezonās mums noteikti nav."

Prezidents uzsver, ka LSS no krīzes pat ticis kāds labums: "Federācija beidzot ir darba devēja kalnu slēpošanas treneriem." Gada sākumā, likvidējot valsts aģentūru Kalnu slēpošanas sporta centrs, kas agrāk bija pazīstama kā specializētā kalnu slēpošanas sporta skola, algu fonds nonāca LSS rīcībā. "Atalgojums tagad ir ievērojami diferencēts un tieši atkarīgs no audzēkņu sasniegtajiem rezultātiem un viņu skaita. Šādi vērtējot, samaksa desmit LSS treneriem atšķiras pat pieckārtīgi. Pēc pērnās sezonas visčaklākā un vislabākā mums ir Sandra Meldere."

LSS lepojas, ka vieno vairāk nekā 30 klubus. Vienīgi distanču slēpošana galvenokārt bāzējas sporta skolās, kaut gan arī šajā sporta veidā klubu skaits strauji pieaug, tuvojoties pirmajam desmitam.

Lidojošais slēpotājs un Ogres stils turpina nodarboties ar tramplīnlēkšanas reanimāciju Latvijā, izmantojot arī FIS palīdzības programmas un krājot pieredzi sacensībās ārzemēs. Galvenie reanimatologi ir Agris Kumeliņš Siguldā un Modris Krūze Ogrē.

Snovbordu kopj pieci klubi Cēsīs, Rīgā un Siguldā. Snovbordkrosa līderis Toms Vasins kopā ar domubiedriem ne tikai atvedis uz Ozolkalnu Eiropas kausa posmu, bet arī uzkurinājis vietējo snovotāju interesi tajā piedalīties. Savukārt iepriekšējās Eiropas Jaunatnes olimpiādes dalībnieki Signe Valdusa, Mihaels Turauskis, Andris Ablaževics un Ansis Blumbergs gatavojas pasaules junioru čempionātam. Arī slalomā.

Dainis CAUNE

2011. gada pasaules čempionāti

  • Distanču slēpošanā
  • 23. februāris — 6. marts Oslo (Norvēģijā)
  • Junioriem
  • 25. — 31. janvāris Otepē (Igaunijā)
  • Kalnu slēpošanā
  • 8. — 20. februāris Garmišpartenkirhenē (Vācijā)
  • Junioriem
  • 30. janvāris — 5. februāris Kransmontanā (Šveicē)
  • Snovbordā
  • 14. — 23. janvāris Lamolinā (Spānijā)
  • Junioriem
  • 28. marts — 3. aprīlis Valmalenko (Itālijā)

 

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv