ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

11 • 10 • 2017

Sporta skola laiku lokos

Aizkraukles novada sporta skolas 50 gadu jubilejas pasākums notiks 14. oktobrī Aizkraukles pilsētas kultūras namā. Gaidām ciemos sporta skolas atbalstītājus, draugus, visus bijušos darbiniekus, trenerus un audzēkņus.

Sporta skola tika izveidota drīz pēc Stučkas rajona dibināšanas. 1967. gada 1. septembrī darbu sāka Stučkas rajona Tautas izglītības nodaļas bērnu un jaunatnes sporta skola ar četrām sporta veidu nodaļām un 20 treniņu grupām distanču slēpošanā, divcīņā, basketbolā un vieglatlētikā. Pirmais direktors bija Gunārs Ozoliņš, kurš arī izveidoja sporta skolu, piesaistīja treneru sākotnējo sastāvu. Ozoliņš šajā amatā nostrādāja tieši 15 gadus. Ar G. Ozoliņa vārdu saistās Stučkas rajona skolu jaunatnes lielākais panākums — uzvara Latvijas skolēnu spartakiādē kompleksajā vērtējumā. Lai arī tas notika gadu pēc tam, kad G. Ozoliņš bija atstājis sporta skolas direktora amatu, tomēr uzvara šajā spartakiādē atspoguļoja direktora ieguldīto darbu sportistu sagatavošanā. Tāds rezultāts nav iegūstams vienas dienas darbā. 1982. gada septembri par direktoru sāka strādāt Arvīds Vītols. Laikā līdz 1988. gada rudenim sporta skolas direktori mainījušies vairākkārt — Anna Zīle, Agris Karelis. Kādu laiku sporta skola vispār ir bez direktora, un šo darbu dara pienākumu izpildītājs Vitolds Vilciņš. Par mācību daļas vadītājiem un metodiķiem sporta skolā strādājuši A. Lase, L. Pudovs, E. Zāģeris, L. Ločmele, А. Zīverts, J. Grauziņš, P. Krumpāns, M. Dzelzskalējs, M. Holsts, J. Miesnieks, I. Vītola, I. Kravale, E. Vasiļjeva, S. Medvedska, I. Petuhova, B. Krauze, tagad J. Albrehta. Par audzēkņu veselību rūpējās medicīnas darbinieces A. Butņicka, L. Arāja, Dz. Karjagina, tagad ārste G. Kociņa. Savu ieguldījumu ilgus gadus darbā ar dokumentiem sporta skolai devušas Dz. I.īcīte, M. Teile, V. Banele. Laikos, kad sporta skola varēja atļauties algot saimniecības vadītāju, šajā amatā bija V. Tiltiņa, K. Grauziņa, A. Zablocka.

1981. gada 1. oktobrī BSB '‘Varpa” nodibināja savu sporta skolu. Toreizējā Stučkā bija divas sporta skolas, kuras viena ar otru gan īpaši nekonkurēja, jo sporta veidi atšķirīgi — svarcelšana, smaiļošana, kanoe airēšana un džudo. Tikai vieglatlētika kopīga, bet treneri citi un grupas atvērtas Aizkrauklē, Skrīveros un Neretā. BSB “Vārpa” sporta skolas direktors bija Ēriks Cīrulis no 1981. līdz 1984. gada augustam. No 1984. līdz 1987. gadam skolu vadīja Brigita Krauze.

Sporta skola gadu gaitā ir pārdzīvojusi dažādas reformas, nosaukumu, adrešu un statusu maiņu.

1988. gadā reorganizēja rajona sporta iestādes. Tika izveidota Stučkas rajona TDP izpildkomitejas un arodbiedrību fiziskās kultūras un sporta apvienība. Tās sastāvā iekļauta ari sporta skola, un par direktoru iecelts Ēriks Cīrulis, kurš šajā amatā nostrādājis visilgāk — 21 gadu. Nākamās pārmaiņas sporta skolu skāra 1990. gadā, kad rajonu pārdēvēja par Aizkraukles, bet sporta skolu — par Aizkraukles rajona Bērnu jaunatnes fiziskās sagatavotības klubu jeb Aizkraukles BJFSK. 1995. gadā notika kārtējā sporta reorganizācija, izveidojot Aizkraukles rajona padomes sporta apvienību. Tās sastāvā apvienoja BSB “Vārpa” rajona organizāciju un bērnu — jaunatnes sporta skolu ar visiem esošajiem amatiem un darbiniekiem, un to nosauca par Aizkraukles rajona sporta skolu. 2002. gadā valstī notika sporta skolu reforma, tās pārveidoja no interešu izglītības par profesionālās ievirzes izglītības iestādēm, līdz ar to katru sporta veidu licencēja un sporta skolu akreditēja Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības kvalitātes valsts dienests. Aizkraukles rajona sporta skola saņēma savu pirmo akreditācijas lapu Nr. 002 ar tiesībām izglītot audzēkņus piecās sporta programmās — vieglatlētikā, handbolā, slēpošanā, brīvajā cīņā un hokejā. 2006. gadā akreditēja biatlona nodaļu, 2008. gadā — volejbola nodaļu. Sākoties krīzei valstī, sporta skola 2009. gadā piedzīvoja smagus brīžus. No darba aizgāja pieredzējuši un izcili treneri — }. Gailis, V Rudzīte, V. Kalniņš, kā arī sporta skolas direktors un treneris Ēriks Cīrulis. Savu darbību pārtrauca ledus halle, tādēļ nācās slēgt hokeja nodaļu. Taču sporta skola noturējās. Pateicoties sešu bijušā Aizkraukles rajona robežās izveidoto novadu saliedētībai un kopējam atbalstam, sporta skola saglabāja treniņgrupas, audzēkņus un trenerus visa bijušā Aizkraukles rajona reģionā — Pļaviņu, Neretas, Jaunjelgavas, Kokneses, Skrīveru un Aizkraukles novadā.

Avots: LETA

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv