ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

16 • 10 • 2016

Vairāki slēpotāji trijniekā Latvijas čempionātā krosā Carnikavā

Nedēļas nogalē Carnikavas slēpošanas un aktīvās atpūtas trasē „Zibeņi” trešo gadu pēc kārtas notikušajā Latvijas čempionātā krosā ļoti labus rezultātus sasnieguši slēpotāji, iegūstot vairākas godalgotas vietas. Vīriešiem elites grupā 8km distancē 3.vietu izcīnīja madonietis Indulis Bikše, bet S16 grupā meitenēm 4km otrā ātrākā bija siguldiete Kristīne Brunere. Tikmēr S10 grupā meitenēm 1,5km trešo vietu ieguva kalnu slēpotāja un skrituļslidotāja Amanda Eihmane no „ASI Skibox”. Tikmēr Ģērmaņu ģimene nopelnīja divas otrās vietas, slēpotājam Jānim to izdarot V30 grupā 6km, bet viņa sievai Gunai tiekot pie sudraba medaļas elites grupā sievietēm tāda paša garuma distancē.

Vīriešiem elites grupā viens no pretendentiem uz medaļām bija distanču slēpotājs Indulis Bikše, kurš jau 2014.gadā izcīnīja sudrabu, finiša spurtā piekāpjoties Dmitrijam Serjoginam, bet pagājušajā gadā ar tādu pašu laiku (28:45) ieņēma 6.vietu. Šī gada Latvijas čempions pusmaratonā un viens no pretendentiem uz uzvaru Serjogins nebija manāms dalībnieku vidū, jo bija devies uz siltākām zemēm, gatavojoties nākamajai sezonai. Nestartēja arī 2016.gada bronzas medaļas ieguvējs un vēl no traumas pilnībā neatguvušais Rolands Kaimiņš. Tādējādi madonietim vairojās izredzes uz augstu vietu. Taču šobrīd labākajam Latvijas slēpotājam sīvākie konkurenti bija abi galvenie pretendenti uz uzvaru – trīskārtējais Latvijas čempions krosā un vairāku godalgoto vietu ieguvējs Latvijas čempionātos skriešanas disciplīnās Jānis Girgensons un pērnā gada uzvarētājs un šā gada trīskārtējais čempions Reinis Hartmanis (3000m, 5000m un 10km šosejā). Tāpat uz trijnieku pretendēja bronzas medaļas ieguvējs 5000m, slēpošanas veterāna Jāņa Kaimiņa otrs dēls Kristaps, kā arī pēdējo divu gadu čempions orientēšanās sprintā Andris Jubelis, kurš šosezon vairākas reizes bija pārspējis vairākus ātrus vieglatlētus.

Elitei vīriešiem, kur sacentās 18 dalībnieki, un junioriem 8km distancē Carnikavas novada slēpošanas trasē „Zibeņi” 2km aplis ar diviem palielākiem kāpumiem, bija jāveic četras reizes. Pēc pirmā apļa izveidojās līderu trio, kur kopā ar Jāni Girgensonu un Reini Hartmani bija arī Indulis Bikše. Otrajā aplī no abiem vadošo Latvijas vidējo un garo distanču skrējēju pulkā esošajiem vieglatlētiem Indulis pamazām un pakāpeniski sāka atpalikt, 4km atzīmei paskrienot garām 10 sekundes pēc abiem līderiem, bet pēc trešā apļa jeb 6km šis deficīts līdz otrajai vietai jau gandrīz bija dubultojies. Līdz ar to kļuva skaidrs, ka I.Bikšem neizdosies atkārtot 2014.gada panākumu, taču trešā vieta šādā spēcīgā konkurencē bija droša, jo tuvākie konkurenti Jubelis ar Kaimiņu tobrīd atpalika minūti. Uzlabojot savu iepriekšējo divu gadu rezultātu par vairāk nekā minūti un 8km šajā slēpošanas trasē veicot 27:38,5, Indulis Bikše tika pie otrās medaļas Latvijas čempionātā krosā – šoreiz bronzas (+1:06). Ar šādu sniegumu viņš ieguva tiesības braukt decembrī uz Eiropas čempionātu, kas notiks Itālijā, taču vadošais distanču slēpotājs tajā laikā startēs Pasaules kausa posmos, gatavojoties savam pirmajam „Tour de ski”.

Neskatoties uz pērnā rezultāta uzlabošanu par 10 sekundēm, Reinim Hartmanim tomēr neizdevās atkārtot pagājušā gada panākumu un nesanāca tikt pie ceturtā čempiona titula šajā sezonā, jo trešajā aplī no viņa attālinājās Jānis Girgensons, kurš savukārt izcīnīja ceturto čempiona titulu tieši krosa disciplīnā ar jaunu „Zibeņu” trases rekordu – 26:32,0. Savukārt K.Kaimiņš otro gadu finišēja ceturtais, jo pēdējā aplī apsteidza savu labāko rezultātu sasniegušo A.Jubeli.

Sievietēm elitē otro gadu pēc kārtas uzvarēja olimpiete soļošanā Agnese Pastare, kas noskrēja par 13 sekundēm lēnāk nekā pērn (24:38,7) un par 15 sekundēm apsteidza visu laiku netālu turošo Gunu Ģērmani, kurai arī atkārtots pagājušā gada panākums. Tikmēr pusotru minūti ātrāk par savu sievu šajā distancē noskrēja (23:21,2) un kopējā ieskaitē ceturto rezultātu uzrādīja, bet savā grupā V30 otrais finišēja Jānis Ģērmanis. 

Tikmēr S16 grupā 4km distancē vairāku godalgotu vietu ieguvēja pagājušā sezonā slēpošanā U14 grupā meitenēm Raivja Zīmeļa un Guntas Blūmiņas audzēkne Kristīne Brunere (Siguldas SS), kura pērn krosā bija trešā S14 grupā, atkal iekļuva trijniekā, 4km noskrienot 17:39 un par 17 sekundēm piekāpjoties uzvarētājai otro gadu pēc kārtas Patrīcijai Cīrulei, bet šoreiz pārspējot savu komandas biedreni Esteri Vīksnu. Tikmēr trešo vietu S10 grupā izcīnīja Andra un Daiņa Krauju audzēkne Amanda Eihmane, kura 1,5km distanci (3x500m) veica 5:13,5 (visticamāk, ka aplis bija īsāks par 500m, un līdz ar to arī kopējā distance – aut.piez.). Savukārt SSK „Bebra” pārstāvošais un godalgotas vietas Latvijas čempionātā distanču slēpošanā savā vecuma grupā ieguvušais Daumants Putnis 6km noskrēja 25:19,9, kas viņam V40 grupā deva 5.vietu.

Ivars Bācis

Bikse (1).jpg  Brunere (1).jpg
Indulis Bikše un 
Kristīne Brunere krosā Cernikavā

15 Komentāri

Indulim labs rezultāts, ņemot vērā, ka viņam, atšķirībā no tīrajiem skrējējiem jānes līdzi 5-8kg mugursoma ar "priekšējo piedziņu". Žēl tikai, ka LSS kross Pļaviņās, uzkāpa virsū LČ krosā Carnikavā.

17 • 10 • 2016 / 08:19
Knossos Plavinās oktobra trešajā svētdienā notiek jau vairāk kā piecdesmit gadus!!!

17 • 10 • 2016 / 11:50
Nekādus kg I.Bikše līdzi nenesa:) Nejauksim slēpošanu ar skriešanu. Ar viņa svaru, trenētību un slēpotājiem vajadzīgo jaudu varētu kalnus gāzt. Bet vēl mazliet jāpieliek. Slēpotāji lielākoties vienmēr ir labi krosa skrējēji. Rezultāts ir likumsakarīgs un nepārsteidz... malacis.

18 • 10 • 2016 / 10:10
Indulis skrien starp stiprākajiem Latvijas skrējējiem. Gribi augt, tad jāsacenšas ar stiprākajiem. Rezultāts un izpildījums Carnikavā apmierinošs. Citu spēcīgāku slēpotāju šobrīd diemžēl nav.
Pļaviņu kross esošajās distancēs, 5km vīriem jāskrien zem 16.00, sievām zem 11.00, tad tikai LSS būtu jāsāk finansēt elites sportisti. Domāju, ka Indulis šobrīd ir vienīgais vīrs no slēpotājiem, kas to varētu, par sievām - diemžēl pagaidām neviena.

20 • 10 • 2016 / 10:09
Spriežot pēc pēdējā komentāra- Nortugam Latvijas izlasē vieta nespīd. Jo 5km skrien ap 18 minūtēm.

20 • 10 • 2016 / 21:28
Bet 3km zem 8min

20 • 10 • 2016 / 23:47
Neesi slinks - pajautā Peteram pats!
http://petternorthugjr.tumblr.com/ask

21 • 10 • 2016 / 09:47
pētījuma rezultatatīvā daļa..
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25034543

21 • 10 • 2016 / 10:08
20.10. plkst. 10.09 - LSS finansē tos kuri ir pat 5 tajās vietās, bet cik noprotu ne Induli vai Raimo vai Patrīciju , jo šie neparaksta līgumu. Šobrīd ir vajadzīga pelēkā masa, lai radītu it kā izlases aprises, bet tas vai sportists ir labākais vai nē tas būtībā nav svarīgi. Sistēma ripo tāpat. Cik esmu dzirdējis salīdzinoši interesants ir naudas līdzekļu maksājums d/slēpošanas atb. personām gada pirmajos 8 mēnešos pret šiem labākajiem sportistiem ,kuru dēļ vispār kāds seko līdzi rezultātiem, lasa sporta komentārus, skatās televīziju. Bēdīgi. Dzirdēju, kia Indulis šobrīd dodas uz augstkalni un arī par atbalstītāju un ģimenes sarūpētajiem līdzekļiem. Ne jau par LSS. Atb.personām būtu jāatrod iespēja kā viņus atbalstīt pat ja neiekļaujas līguma rāmjos , ja vien viņi ir atbildīgas personas nevis algas sarūpētāji sev kā šobrīd izskatās .

21 • 10 • 2016 / 13:01
...tos trīs nedrīkst finansēt, jo savādāk aizskries pārāk tālu no pārējiem
tāds laikam vairākuma viedoklis.

21 • 10 • 2016 / 19:47
...Tu domā LSS darboņu(otkatu meistaru) vairākuma viedoklis nevis veselā saprāta viedoklis.
Protams,LSS vajag tādu pelēko masu,kuri ir zaudējuši pēdējās pašcieņas paliekas un skrien visur,kur LSS pasvilpj.Jo uz to rēķina bez sirdsapziņas pārmetumiem var uzvārīties. Labākajiem pietiek pašcieņas,lai ar sakostiem zobiem ietu uz priekšu bez LSS,nevis vnk atmazgātu darboņiem piķi.

21 • 10 • 2016 / 23:38
Норвежский лыжник Андерс Окланд
06 • 11 • 2016 / 10:46
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv