ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

15 • 11 • 2016

Sacensību sezonu atklājuši arī distanču slēpotāji

Pagājušajā nedēļas nogalē Latvijas distanču un kalnu slēpotāji startēja dažāda mēroga sacensībās Somijā. Ja kalnu slēpotājiem tie bija otrie starti šosezon, tad distanču slēpotājiem tā bija sezonas atklāšana, jo Olosā notikušās FIS sacensības kalendārā arī bija pirmās jaunajā sezonā. Labāko rezultātu uzrādīja Indulis Bikše, kurš 15km brīvajā stilā no 140 dalībniekiem ieņēma 28.vietu, uzvarētājam zaudējot precīzi divas minūtes un nopelnot faktiski astoņdesmit punktus – 79,99 FIS punktus. Tikmēr Ingas Paškovskas nopelnītie 145 FIS punkti ir labākais rādītājs viņas karjerā.

Somijas ziemeļu ciematā Olosā, kas tur pat vien ir pie Muonio, ar ko bija pazīstamas iepriekš vienas no sezonas pirmajām FIS sacensībām distanču slēpošanā. Muonio jeb tagad Olos ir spēcīga līmeņa FIS sacensības, kur startē vairāki pasaules kausa posmos augstas vietas ieņemoši distanču slēpotāji. Līdz ar to šajās sacensībās uzrādītos rezultātus var ņemt par pamatu savas gatavības izvērtēšanai. Olosā kopā ar veselu plejādi igauņu startēja arī divi Latvijas pārstāvji – Indulis Bikše un Inga Paškovska. No trijām sacensību dienām – sprints klasikā, vidējā distance klasikā un brīvajā stilā – mūsējie piedalījās divās, izlaižot otro dienu un atpūšoties pirms pēdējās dienas, kas viņiem nāca par labu, salīdzinot ar konkurentiem, kā rezultātā arī pēdējā dienā brīvā stila distancē sanāca uzrādīt augstvērtīgāko rezultātu no abiem startiem Somijas ciematā.

Sezonas pirmajā startā abiem mūsu pārstāvjiem sprintā klasiskajā neizdevās uzrādīt labu rezultātu, lai arī Induļa 148 FIS punkti, zaudējot 1,4km līderim 17 sekundes, ir madonieša 8 labākais rezultāts sprintā, un tas deva 54.vietu no 120 dalībniekiem Kvalifikācijas uzvarētājs soms Āri Lūsua ir pāris reizes startējis Skandināvijas kausā Madonā, savukārt pasaules kausa posmos dažas reizes sprintā ir bijis trīsdesmitniekā, pirms gada Rukā jeb Kūsamo klasiskā stila sprintā iegūstot 24.vietu. Šoreiz kvalifikāciju pārvarēja 16 slēpotāji, kuru vidū bija arī 4 igauņi, no kuriem visaugstāk – 6.vietā – tika Raido Rankels, lai gan kvalifikācijā otro labāko laiku uzrādīja Marko Kilps, tas pats, kurš 2014.gada janvārī pirms Olimpiskajām spēlēm startēja izšķirošajā Latvijas čempionātā sprintā Madonā. Ingai gan sanāca zaudēt ļoti daudz, jo no kvalifikācijas un vēlāk arī fināla uzvarētājas polietes Justīnes Kovaļčikas viņa atpalika 48 sekundes, ierindojoties 64.vietā no 78 dalībniecēm un nopelnot attiecīgi pāri par trīssimt punktiem – 318 FIS punkti.

Paņemot brīvdienu sestdien, kad citi turpināja sacensties klasiskā stila distancē, svētdien ar jauniem spēkiem mūsējie devās trasē un nostartēja daudz labāk nekā sprintā. Indulis Biksē 15km distanci sāka ātrā tempā, pirmos pāris simts metrus pat ļoti ātrā tempā, jo pēc 200m kontrolatzīmes atradās līderpozīcijās. Pēc pirmās trešdaļas jeb 5km madonietis no līdera atpalika tikai 29,6 sekundes un atradās 15.vietā, turklāt priekšā visiem igauņiem. Ja šādu tempu izdotos saglabāt, tad Indulis varēja iegūt trešos labākos FIS punktus karjerā, bet noteikti vērtīgākos, ņemot vērā konkurenci. Taču turpinājumā tomēr nedaudz lika manīt pārāk sparīgs sākums, un mūsu slēpotājs palika mazliet lēnāks, pie 10km noslīdot uz 21.vietu (+1:18) un palaižot priekšā par 13 sekundēm igauni Karelu Tamjarvu. Beigās Indulim 28.vieta, pusminūti zaudējot 16.vietu ieguvušajam Tamjarvam. Uzvaru ar pusminūtes pārsvaru pār otro vietu ieguvušo islandieti Snorri Einarsonu izcīnīja mājinieks Lari Lehtonens, kurš Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos ir bijis divdesmitpieciniekā.

Sievietēm svētdien 10km Inga Paškovska šoreiz pretēji ierastajai tendencei piekust uz beigām pēdējos 5km no līderes atpalika mazāk nekā pirmajos 5km. Distanci veicot 25:52,3 un uzvarētājai zaudējot 3:19, Inga no 75 dalībniecēm ierindojās 56.vietā un nopelnīja 145 FIS punktus, pirmo reizi karjerā iegūstot zem 150 FIS punktiem. Par 16 sekundēm viņa apsteidza labāko Lietuvas slēpotāju Mariju Kaznačenko, kamēr labākā igauniete Tatjana Mannima noslēpoja par divām minūtēm ātrāk nekā mūsu slēpotāja un ieņēma 18.vietu. Šoreiz nestartēja pirmo divu dienu uzvarētāja un titulētākā no dalībniecēm Justīna Kovaļčika, taču polietei pēdējos gados „pieklibo” rezultāti brīvā stila distancē, un diez vai viņa pretendētu uz uzvaru. Atstājot otrajā un trešajā Somijas nacionālās izlases un pasaules kausa slēpotājas Lauru Mononenu un Anni Kilonenu uzvaru svinēja un vienu no nozīmīgākajiem saviem rezultātiem uzrādīja norvēģiete Emīlija Kristofersena. Norvēģijas otrās izlases dalībniece Emīlija bieži ir startējusi Madonā Skandināvijas kausā, un šo simpātisko norvēģu slēpotāju varēsim redzēt arī nākošgad Madonā.

Ivars Bācis

4 Komentāri

Paškovska startēs arī biatlonā?
15 • 11 • 2016 / 12:15
Varbūt, ka LSS (oi piedodiet , tagad jau LSF) finansējumam ir slikta aura, un tie , kuri to saņem vai nu nevar paslēpot vai arī vienkārši to saņemot, izmanto daudz lietderīgāk un atpūšas par šo naudiņu Eiropā.
Bikše team pa lielam iztiekot ar savu, dalēju LOK un dažu sponsoru atbalstu rullē krietni labi.

15 • 11 • 2016 / 12:29
Pārējie sēž Latvijā, jo ja var slēpot Latvijā, tad skriet nav kur, saprotams ar saņemto finansējumu brauciens uz šīm sacensībām, kopā ar nometni, varētu izrādīties pēdējais šajā sezonā.

15 • 11 • 2016 / 22:59
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv