ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

18 • 02 • 2017

Pasaules kausā sprintā Otepē slēpotājiem Bikšem un Paškovskai labs starts

Saistītā informācija

Sestdien Otepē (Igaunija) notikušajā pasaules kausa posmā distanču slēpošanā sprintā brīvajā stilā labi nostartējuši abi Latvijas pārstāvji. Vīriešiem 88 dalībnieku vidū kvalifikācijā 1,6km 62.laiku (+18,64 s) uzrādīja madonietis Indulis Bikše, kamēr sievietēm, apsteidzot 15 konkurentes, vecpiebaldzēniete Inga Paškovska 1,3km bija 53.vietā (+20,58 s). Vēlāk finālos uzvaras svinēja 20 gadus vecais norvēģu talants Joahnnes Klēbū un simpātiskā zviedriete Stīna Nilsone.

Šodien Igaunijas slēpošanas centrā pirmajā sacensību dienā pasaules kausa posmā pēc sešu gadu pārtraukuma uz starta izgāja divi Latvijas pārstāvji, bet šoreiz ne abi vīriešu konkurencē, kā tas bija 2011.gadā, kad mūsu valsti pārstāvēja Arvis Liepiņš un Rinalds Kostjukovs. Pēc vairāk nekā 20 gadu pārtraukuma, kad pēdējo pasaules kausa posmos startēja Ineta Kravale un Ināra Rudko, mēs varējām atkal redzēt Latvijas slēpotāju pasaules kausa posmā arī dāmu konkurencē. Savu debiju PK posmā piedzīvoja Inga Paškovska, kamēr Indulim Bikšem jau šosezon vien tas bija divpadsmitais starts šāda līmeņa sacensībās.

Pirmajā dienā dalībnieki sacentās sprintā. Tā kā pasaules čempionātā Lahti sprints būs brīvajā stilā, tad arī Otepē sprintā slēpotāji sacentās šajā slēpošanas stilā, ne ierastajā klasikā. Vīriešiem 1,6km uz starta izgāja 8 slēpotāji, no kuriem Indulis pēc ranga bija 64. Madonietis palaida priekšā 6 pēc reitinga vājākus konkurentus, taču apsteidza 7 spēcīgākus, ieskaitot arī 2011.gada pasaules čempionāta sprinta finālistu igauni Peteru Kummelu, pasaules kausa pusfinālistu Keinu Einasti (Igaunija) un trīs reizes PK posmos trijniekā sprintā tikušo francūzi Rišārs Žuvs (Richard Jouve), un uzrādīja 62.laiku (izstājās norvēģis Martins Sunbī, kurš paspēja veikt pat priekš sprinta netipiski īsu distanci – nepilnu metru, jo sapinās ar slēpēm nūjās un salauza nūjās uzreiz pēc starta – aut.piez.). Indulis labākā laika uzrādītājam Klēbo zaudēja astoņpadsmit ar pusi sekundes un nopelnīja 121 FIS punktu, kas ir viņa otrs labākais rezultāts sprintos PK posmos. Labākais no Baltijas bija igaunis Marko Kilps, kurš šajā sezonā pāris reizes bija ticis punktos, bet šoreiz palika vien 43.vietā, nosprintojot sešas sekundes ātrāk par latvieti. Kopā Bikši apsteidza pieci igauņi.

DSC_0193.jpg
Indulis Bikše, Pasaules kauss distanču slēpošanā Otapē, Foto: Ilze Cekule

Inga Paškovska 1,3km sprintā no 68 dalībniecēm pēc reitinga bija priekšā deviņām konkurentēm, no kurām lielākais vairums bija mājinieces, kā arī bieži Latvijas sacensībās startējošā lietuviete Marija Kaznačenko, kuru Inga šosezon janvārī divas reizes stabili nosprintoja. Bija cerības uz iekļūšanu sešdesmitniekā, taču Inga patīkami pārsteidza, jo iekļuva ne tikai starp labākajām sešdesmit, bet pietuvojās piecdesmitniekam. Arī šoreiz lietuviete, kā arī vēl 14 citas konkurentes palika aiz latvietes muguras, ieskaitot ceturto labāko šī gada Somijas sprinteri ar leģendārā skrējēja uzvārdu – Lēnu Nurmi. Inga 1,3km veica 3:13,03, Stīnai Nilsonei piekāpjoties divdesmit ar pusi sekundes un nopelnot 143 FIS punktus, kas ir viņas otrs labākais rādītājs karjerā sprintā, bet viennozīmīgi pats vērtīgākais. Līdz ar to Paškovskas startu, ņemto vērā viņas līmeni, var vērtēt, ka ļoti labu. Ar šādu sniegumu pasaules čempionātā, kur nebūs vairāk par 4 lielvalstu pārstāvēm, Inga varētu iekļūt piecdesmitniekā, pacīnoties par visu laiku augstāko vietu pasaules čempionātos Latvijas slēpotāju vidū. Labākā no Baltijas bija pirms trim mēnešiem 18 gadus nosvinējusī igauniete Mariela Pullesa, kura Ingu apsteidza par pussekundi un ieņēma 52.vietu. 

DSC_0177.jpg
Inga Paškovska, Pasaules kauss distanču slēpošanā Otapē, Foto: Ilze Cekule

Vīriešiem pārliecinoši visās kārtās izskatījās šajā sezonā sevi elitei pieteikušais Klēbu, kurš stabili uzvarēja arī finālā, tiekot pie savas pirmās uzvaras 20 gadu un četru mēnešu vecumā, gandrīz atkārtojot sava tautieša Petera Nortuga sasniegumu pirms 11 gadiem, kad viņš pirmo uzvarēja PK posmā Falunā, būdams 20 gadu un trīs mēnešus vecs. Otro vietu ieguva 2014./2015.gada sezonas pasaules kausa labākais sprinteris un Skandināvijas kausā Madonā startējušais norvēģis Fins Krogs, kuram dīvainā kārtā neatradās vieta Norvēģijas komandā pasaules čempionātā sprintā 2015.gadā, bet kuru min kā Nortuga aizstājēju stafetes komandā pēdējā posmā pasaules čempionātā Lahti. Trijnieku noslēdza „Tour de ski” uzvarētājs Sergejs Ustjugovs no Krievijas, ar kuru Krogam būs jācīnās Lahti stafetē.

Arī sievietēm finālā viskuplāk bija pārstāvēta Norvēģija, taču norvēģietes pie uzvaras netika, jo ātrākā bija šīs sezonas vicelīdere Nilsone, kura sesto reizi izcīnīja pirmo vietu sprintā un par ceturtdaļsekundi apsteidza sezonas līderi un Olimpisko čempioni Maikenu Fallu no Norvēģijas, bet trijnieku noslēdza Madonā pirms pieciem gadiem startējusī norvēģiete un pasaules kausa līdere Heidi Venga.

Rīt otrajā dienā slēpotājai sacentīsies vidējā distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu, no mūsējiem startējot tikai Indulim Bikšem.

Autors: Ivars Bācis

Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv