ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

20 • 02 • 2017

Pasaules kausā Otepē klasikā Bikše izstājas, uzvar Sunbī

Saistītā informācija

Svētdien mūsu ziemeļu kaimiņos Otepē notikušajā pasaules kausa posmā distanču slēpošanā 15km (3x5km) distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu Latvijas vadošais slēpotājs Indulis Bikše, netrāpot ar pareizo smēri un līdz ar to zaudējot daudz laika pirmajos divos apļos, otrajā aplī izstājās. Uzvaru 79 dalībnieku konkurencē izcīnīja pasaules kausa līderis Martins Jonsruds Sunbī, bet sievietēm 10km kārtējo pirmo vietu nopelnīja norvēģiete Marita Bjergena.  

Vakar Igaunijas slēpošanas centrā ar tradicionālo vidējo distanci klasiskajā stilā noslēdzās divu dienu Pasaules kausa posms distanču slēpošanā, kas bija pēdējais pirms pasaules čempionāta, kas Somijas slēpošanas centrā Lahti sāksies nākamās nedēļas ceturtdienā. Atšķirībā no sestdienas sprinta šodien uz starta izgāja tikai viens Latvijas pārstāvis – Indulis Bikše, jo sestdien ar labu rezultātu atzīmējusies Inga Paškvoska jau sākotnēji bija plānojusi startēt tikai vienu dienu – sprintā brīvajā stilā.

Pirms nedēļas Bikše izlaida Latvijas čempionāta otro posmu, piedaloties spēcīgākā sastāva ziemeļu kaimiņu čempionātā turpat Otepē un parādot, ka joprojām ir labā formā. Tādējādi jau otro nedēļas nogali pēc kārtas madonietim sanāca startēt „Tehvandi” trasē, kas ir viena no grūtākajām pasaules kausa apritē. Lai arī līdz šai nedēļas nogalei Bikšes kontā bija 15 starti PK posmos, tomēr vistuvākajā vietā Otepē līdz šim tieši PK posmos nebija startējis.

Pašā sezonas sākumā Somijas ziemeļu ciematā Rukā Indulis jau vienreiz nostartēja šajā distancē un uzrādīja visu laiku labāko rezultātu klasikā no visiem Latvijas slēpotājiem, uzvarētājam zaudējot trīs ar pusi minūtes un nopelnot 78 FIS punktus. Līdzīgu rezultātu bija mērķis uzrādīt arī šoreiz. Izloze nebija mūsu slēpotājam izdevīga, jo 82 dalībnieku vidū viņam bija beigu gala 71.numurs, un bija jāstartē tieši aiz pasaules kausa kopvērtējuma līdera Martina Jonsruda Sunbī. Izdevīgākā pozīcijā bija no dalībniekiem par vienu vietu rangā augstāk esošais igaunis Kārels Korge, kuram tika 41.numrus un iespēja startēt starp elites slēpotājiem – francūzi Gaijāru un kanādieti Hārveju.

Indulis parasti ātri sāk, tāpēc pie pirmās kontrolatzīmes tika gaidīts, ka viņš būs samērā augstu. Taču tā nesanāca, jo pirmajā starpfinišā garā kāpuma beigās pie tramplīna pēc 2,5km madonieti ieraudzījām vien 74.vietā, līderim Sunbī zaudējot vairāk nekā minūti (1:04). Nākamajos 1,3km viņa deficīts palielinājās vēl gandrīz par 40 sekundēm, un 3,8km starpfinišā pie tilta Indulis no līdera atpalika jau 1:42, kas lika saprast, ka visticamāk ir pieļauta kļūda ar smēru izvēli. Pēc pirmā apļa jeb 5km Bikše atradās 75.vietā un no Sunbī atpalika 2:24,faktiski tikpat daudz, cik Zviedrijas posmā Ulrikehamnā visā 15km distancē slidsolī kopumā. Tā vēl mūsu slēpotājs pamocījās līdz otrā apļa vidum (7,5km), bet pēc tam jau pavisam mierīgi pavizinājās līdz stadionam atpakaļ un likumsakarīgi izstājās, lai nebūtu sevi lieki jāsamoca pirms pasaules čempionāta. Tā bija pirmā nefinišēšanas reize I.Bikšem šāda līmeņa sacensībās. Kā atzina Induļa tēvs un treneris Zintis Bikše, tad šoreiz ir sanācis kļūdīties ar smēriem. Laika apstākļi nebija pateicīgi, un ne visai veiksmīga izvēle bijusi arī citiem.

Par veiksmīgu nenosauksi arī mājinieku startu, jo labākie no ziemeļu kaimiņiem bija Aivars Rehemā un Karels Tamjarvs, kuri ieņēma attiecīgi 43.(+3:30) un 46.vietu (+3:43). Līdz ar to igauņiem joprojām nav nopelnīti punkti PK kopvērtējumam distancē, kas savukārt ir iegūti mums.

Jau no paša sākuma izvirzoties vadībā un savu pārsvaru palielinot, uzvaru svinēja Sunbī, bet Rukas uzvarētājs novembra beigās Ivo Niskanens, zaudējot Sunbī 37 sekundes, ieņēma otro vietu. Tikmēr uz trešo vietu pakāpās pirms dažiem gadiem Skandināvijas kausa posmā Madonā startējušais norvēģis Kristians Holunds. Neskatoties uz šo panākumu un 9.vietu “Tour de ski” kopvērtējumā, Holundam vieta 12 vīru Norvēģijas izlasē nav atradusies.

Sievietēm 106. uzvaru PK posmos izcīnīja Bjergena, bet ar otro vietu, parādot, ka ir atkal labā formā, izcēlās zviedriete Šarlote Kalla (+26,5 s). Tikmēr trijnieku noslēdza PK kopvērtējuma līdere Heidi Venga no Norvēģijas. (+ 57,2 s). Līdz ar to gan vīriešiem, gan sievietēm trijnieku noslēdza Madonā startējušie slēpotāji. Tikmēr Latvijas čempionāta pirmajā posmā klasikā dominējusī igauniete Anete Vērpalu Bjergenai zaudēja vairāk nekā piecas minūtes un ierindojās 55.vietā no 60 startējušajām slēpotājām.

Autors: Ivars Bācis, Foto: Ilze Cekule

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv