ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

08 • 03 • 2017

Noslēdzošais Latvijas čempionāta posms slēpošanā Madonā

Saistītā informācija

Šajā nedēļas nogalē, 11. un 12.martā, Madonas aktīvās atpūtas un sporta bāzē “Smeceres sils” norisināsies Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotais Latvijas čempionāta trešais posms distanču slēpošanā. FIS statusā sezonas noslēdzošajā posmā distanču slēpotāji sacentīsies divās disciplīnās – komandu sprintā brīvajā stilā, kas būs jauninājums, un vidēja garuma distancē klasiskajā stilā ar masu startu. Jauniešu grupām komandu sprinta vietā būs ierastā stafete ar trim slēpotājiem komandā.

Tik tikko “Smeceres sila” stāvvietu pametušas lielās norvēģu fūres ar smērēšanas kabīnēm, jo pagājušā nedēļas nogalē Skandināvijas kausa posmā Madonā startēja vairāk nekā simts šīs slēpošanas lielvalsts pārstāvju, bet Latvijas labākās slēpošanas bāzes apkārtnē jau atkal ir rosība, jo tiek veikti sagatavošanās darbi noslēdzošajam šīs sezonas posmam distanču slēpošanā. Pagājušā nedēļas nogalē bija samērā silts, un sniegs pamazām kusa, veidojot arī biezu putru, tad šīs nedēļas sākumā uznākušie ziemīgie apstākļi ir palīdzējuši, lai šo sestdien un svētdien Madonā labas kvalitātes trasē varētu sacensties mūsējie valsts čempionāta ietvaros. Lai arī pagājušā nedēļas nogalē startēja ļoti daudz spēcīgu ārzemnieku, kas neļāva mūsējiem atrasties augšgalā vai pat viducī, tas nebūt nav mazinājis Latvijas slēpotāju apņēmību, tieši otrādi, mūsējiem ir radies lielāks azarts, ko uz sezonas beigām, neskatoties uz nogurumu, viņi mēģinās izlikt trasē, radot interesantas cīņas abas sacensību dienas.

Pirmo reizi Latvijas čempionāta programmā būs komandu sprints FIS statusā, un tas tiks aizvadīts sestdien. Līdz ar to pieaugušo un junioru grupas pārstāvji šajā sezonā nenoskaidros labākos klasiskajā stafetē, kurā pēdējos divus gadus sanāca maz komandu – ne vairāk par trim. Komandu sprintā ir sava specifika, pie kuras mūsējie nav īsti pieraduši. Tā kā komandā ir divi dalībnieki, tad noteikti šajā disciplīnā sacentīsies vairāk par trim komandām. Dažas sporta skolas vai sporta klubi uzliks pat vairāk kā vienu sastāvu. Svētdien savukārt ir paredzēta klasiskā stila distance, kas šajā sezonā jau būs trešo reizi, bet pirmo reizi ar masu startu, tādējādi arī pārbaudot to, cik laba ir slēpotāju taktiskā sagatavotība. Tas, protams, attiecas uz līdzvērtīgo konkurentu cīņām. 

Ja sievietēm abas iepriekšējās reizes šajā sezonā klasikā ir uzvarējusi Patrīcija Eiduka, tad vīriešiem ir bijuši dažādi uzvarētāji.  Pirmajā posmā nepārspēts palika Indulis Bikše, bet otrajā posmā, nestartējot madonietim, pirmo vietu ļoti pārliecinoši ieguva Oskars Muižnieks. Par iepriekšminēto trīs uzvarētāju dalību vēl nav skaidrs, tāpēc, iespējams, ka būs jauni uzvarētāji. Muižniekam pagājušā nedēļas nogalē Skandināvijas kausā varēja vērot pamatīgu formas kritumu, kas nav nekas pārsteidzošs, jo ilgstoši nevar būt lieliskā formā, turklāt šajā sezonā Oskars startējis krietni vairāk nekā iepriekšējos gadus. Bikše svētdien Lahti pasaules čempionātā nostartēja 50km, pirmo reizi veicot šo distanci sacensību režīmā, tāpēc starts svētdien ir atkarīgs no tā, ka šajās dienās noritēs atjaunošanās. Arī Patrīcijai Eidukai bijuši ļoti daudz startu šajā gadā, kur uzrādīti ļoti labi rezultāti, un noguruma uzkrāšanās tāpēc ir tikai loģiska, turklāt viņai tikko palika 17 gadu. Pēc sestdienas klasikas Skandināvijas kausā Inga Paškovska arī izteicās par uzkrāto sagurumu, tāpēc nestartēja iedzīšanā pēdējā dienā, bet gan jau būs uz strīpas šajā nedēļas nogalē. Taču par nogurumu nav sūdzējusies un kā parasti startēs Laima Klauža, kurai papildus motivācija būs gan nepaņemšana uz Lahti, kā arī atgriešanās realitātē pēc sākotnējiem priekiem, kad tika publicēti Skandināvijas kausa pēdējās trešās sacensību dienas rezultāti, kas vēlāk izrādījās, ka bija neprecīzi.

Jauniešu grupās sestdien stafetēs, kur visi trīs posmi būs jāveic brīvajā stilā, sporta skolas jau domāju stratēģiju, kā arī kuru dalībniekus kādā no posmiem likt. Ņemot vērā individuālajā distancē uzrādītos rezultātus, galveno favorītu vidū būs SS “Arkādija”, Madonas BJSS, Cēsu pilsētas SS, Siguldas SS un Alūksnes BJSS. Un gan jau kāda no komandām izmantos iespēju kādu “vientuļu” savas grupas spēcīgu slēpotāju pielikt klāt vecākās grupas stafetes komandai.

Autors: Ivars Bācis

2 Komentāri

Sportahttp://sportacentrs.com/ziemas_sports/sleposana/10032017-nosledzosais_latvijas_cempionata_posms_slcentrs:
10 • 03 • 2017 / 22:10
INFORMĀCIJA 12.03. LČ Masu starta klasiskā stilā dalībniekiem. Sacensību žūrija vērsīs pastiprinātu uzmanību klasiskā stila kontrolei. Īpašs aicinājums jauniešu grupu dalībniekiem un viņu treneriem, izmantot slēpes ar pēdas smēru, nevis par katru cenu mēģināt nostumt visu distanci bezsolī. Īsākais sacensību aplis būs 2.5km ar vērā ņemamiem 3 kāpumiem.
11 • 03 • 2017 / 10:39
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv