ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

03 • 03 • 2017

Nortugs otrais Skandināvijas kausā sprintā Madonā, Eiduka labākā no Latvijas

Ļoti spēcīga sastāva Skandināvijas kausa trešajā posmā distanču slēpošanā, kas šodien sākās Madonas slēpošanas bāzē „Smeceres sils”, augstāko vietu no Latvijas sasniedza 17 gadus vecā Patrīcija Eiduka, kura 73 dalībnieču konkurencē sprintā brīvajā stilā sievietēm 1,1km uzrādīja 38.laiku (+11,87 s), līdz tikšanai ceturtdaļfinālā jeb trīsdesmitniekam pietrūkstot divām sekundēm, bet tai pat laikā sprintā nopelnot savus rekordpunktus – 139 FIS punkti. Vīriešu konkurencē diemžēl nevienam no mūsējiem 156 dalībnieku vidū 1,7km sprintā neizdevās iekļūt simtniekā, labākajam esot Oskaram Muižniekam, kurš ieņēma 103.vietu (+17,75 s). Uzvaras finālā svinēja šī gada pasaules čempione U23 grupā Anna Divika no Zviedrijas un pasaules kausa posmu finālists Hovards Taugbols, kurš turpat aiz sevis atstāja pasaules kausa posma uzvarētāju un Petera Nortuga brāli Tomasu. 

Piektdien ar sprintu brīvajā stilā sākās trīs dienu sacensības Skandināvijas kausa trešajam un noslēdzošajam posmam šajā sezonā, šīm prestižajām sacensībām atgriežoties Latvijā pēc gada pārtraukuma. Pirmo reizi pie mums šāda līmeņa sacensībās sacentās tik daudz slēpotāju – 73 sievietes un 156 vīrieši, pārstāvot 10 valstis, ieskaitot arī ārpus Eiropu esošo Japānu un ASV. Dalībnieku vidū bija arī 22 Latvijas slēpotāji – 14 vīrieši un 8 sievietes. Kā jau to varēja sagaidīt, šādā spēcīgā konkurencē, kur ir daži pasaules kausa posmu uzvarētāji, labāko trijniekā un desmitniekā PK posmos iekļuvušie, kā arī medaļu ieguvēji pasaules junioru un U23 grupas čempionātos, mūsu slēpotājiem ir grūti cīnīties par augstām vietām. Labākas vietas tika gaidītas no sievietēm, kur tomēr bija uz pusi mazāk dalībnieču. Un tā arī notika.

Sprinta kvalifikācijā, kur dalībnieki startēja pa vienam, labāko laiku no Latvijas pārstāvēm uzrādīja Patrīcija Eiduka, kurai nācās startēt pašās, lai arī reitings bija ap 50.vietu, un kura iekļuva četrdesmitniekā, nopelnot ne tikai savus labākos FIS punktus, bet arī vērtīgākos, kas arī savā ziņā raksturo Patrīcijas ļoti labo startu. Līdz trīsdesmitniekam pietrūka divas sekundes. Kā atzina treneris Ingus Eiduks, tad startējot pēc reitinga kādas 25 pozīcijas augstāk, nebūtu neko būtiski ietekmējis šajā mīkstā seguma trasē, vienīgi kādu pussekundi varētu ātrāk, bet ne vairāk. Piecdesmitniekā iekļuva Inga Paškovska, kas arī labi nostartēja, nosprintojot par 2,3 sekundēm lēnāk nekā Eiduka un ieņemot 49.vietu (+14,18 s). Lai arī viņas iegūtie 160 FIS punkti nav paši labākie, par 24 atpaliekot no labākā rezultāta šajā disciplīnā, tomēr šādā spēcīgā sastāvā tie ir vieni no vērtīgākajiem, parādot pozitīvo vērtējumu Ingas startam. Nākamās mūsējās zaudēja vēl 10 un 11 sekundes vairāk, ierindojoties 62. un 63.vietā, un cīņā par trešo vietu Latvijas slēpotāju vidū krāslaviete Natālija Kovaļova par 0,7 sekundēm apsteidza madonieti Kitiju Auziņu.

W_Finish.jpg
FIS Skandināvijas kauss 2017 sprints, Smeceres Sils, Madona, 2017.gada 3.marts. Foto: Didzis Grodzs

W_Prize.jpg
FIS Skandināvijas kauss 2017 sprints, Smeceres Sils, Madona, 2017.gada 3.marts. Foto: Didzis Grodzs

Vīriešiem no latviešiem šodien ātrākais, bet ne augstākajā vietā, bija madonietis Raimo Vīgants, kurš piecus metrus pirms finiša nokrita un pazaudēja noteikti vairāk par 5-6 sekundēm, kas viņam deva vien 114.vietu (+21,7 s), par 11 pozīcijām un 4 sekundēm paliekot aiz Muižnieka, kurš ar 103.vietu bija visaugstāk no mūsējiem, nopelnot 136 FIS punktus, taču nevarētu teikt, ka tas Rīgā dzīvojošajam alūksnietim dotu gandarījumu par paveikto. Trešo laiku mūsējo vidū uzrādīja siguldietis Ingmars Briedis, taču 1,7km veica precīzi par 20 sekundēm lēnāk nekā kritienu piedzīvojušais Raimo.

Vīriešiem finālā iekļuva tikai norvēģi, jo arī pusfināla divpadsmitnieku viņu bez viena soma bija 11. Uzvaru tāpat kā pirms trim gadiem Madonā izcīnīja pasaules kausa posmos trīs reizes labāko sešiniekā iekļuvušais Hovards Taugbols, kuram pavisam tuvu finiša taisnē pietuvojās Tomass Nortugs, bet trijnieku noslēdza Vegards Nilsens, kurš aiz pjedestāla 4.vietā atstāja Petera Nortuga jaunāko brāli Evenu. Sievietēm arī izpaudās skandināvu dominance, taču šeit vairāk toni noteica zviedrietes, kuras finālā bija vairākuma – piecas pret vienu norvēģieti. Uzvaru bez lielām problēmām nodrošināja Anna Divika, aiz sevis atstājot komandas biedreni un pasaules kausa posma komandu sprintā uzvarētāju Mariju Nordstrēmu. Norvēģietei Lotai Udnesai Vengai, kura ir medaļniece pasaules junioru čempionātos, izdevās tomēr iekļūt trijniekā, aiz sevis atstājot finālisti PK posmos sprintā un vasarā Madonā PK posmā rollerslepošanā uzvarējušo Linnu Semskaru. Vienīgā dāmu konkurencē, kas ir uzvarējusi PK posmos – Jenija Ēberga, finālā palika tikai sestā.

M_Finish.jpg
FIS Skandināvijas kauss 2017 sprints, Smeceres Sils, Madona, 2017.gada 3.marts. Foto: Didzis Grodzs

M_Prize.jpg
FIS Skandināvijas kauss 2017 sprints, Smeceres Sils, Madona, 2017.gada 3.marts. Foto: Didzis Grodzs

Rīt sacensību otrā diena, kad vīrieši veiks 10km klasikā ar intervāla startu, bet sievietes uz pusi masā. Sestdien uzrādītie rezultāti tiks ņemti vērā svētdienas iedzīšanā.

Autors: Ivars Bācis


3 Komentāri

Pfe,kas tad tas pa sprintu-1,7km,pie mums LČ 14-16 gadīgie bērni brauc 1,5km!!! Tiem skandināviem vismaz 3km bija jāsprinto:))
06 • 03 • 2017 / 09:51
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv