ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

01 • 03 • 2017

Niskanens kļūst par pasaules čempionu 15km klasikā, Bikše 64.vietā

Saistītā informācija

Latvijas vadošais slēpotājs Indulis Bikše šodien pasaules čempionātā Lahti 15 km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu nenostartēja veiksmīgi, jo 88 dalībnieku vidū ierindojās 64.vietā, uzvarētājam zaudējot netipiski daudz – vairāk nekā sešas minūtes, jo priekš šādiem laika apstākļiem, pēc trenera teiktā, viņam nav piemērotu slēpju. Par pasaules čempionu kļuva mājinieks Īvo Niskanens, kas par 17,9 sekundēm apsteidza pasaules kausa līderi Martinu Jonsrudu Sunbī, tādējādi kompensējot zelta neiegūšanu komandu sprintā, kur daļēji pats bija arī vainīgs. 

Pirms sava pirmā starta sprinta pagājušo ceturtdien Indulis Bikše varēja ierasties tikai iepriekšējās dienas vakarā, līdz ar to madonietim nesanāca iepazīties ar trasi. Pa šīm dienām, pa vidu kurām tika nolemts nepiedalīties sestdien notikušajā skiatlonā, ir sanācis daudz paslēpot un iepazīt sarežģīto Lahti trasi, līdz ar to rezultātam vajadzētu būt labam, kaut arī klasiskais stils Indulim nav stiprākā puse. Vienīgi bažīgus darīja laika apstākļi, kuriem Indulim nav atbilstošu slēpju.

Uz starta izgāja 88 dalībnieki, no kuriem Indulis pēc reitinga bija sešdesmit trešais, taču saglabājot iespējas iekļūt ne tikai sešdesmitniekā, bet mēģinot pacīnīties par to, lai Latvija pirmo reizi būtu pasaules čempionātā piecdesmitniekā. Taču jau ar pirmajām kontrolatzīmēm bija pilnībā skaidrs, ka Indulim šādos laika apstākļos neizdosies iekļūt piecdesmitniekā, un ka būs sarežģīti pārvarēt pat sešdesmitnieka robežu. Pēc 1,5km viņš atradās 60.vietā (+30 s), bet pēc trešdaļas distances noslīdēja uz 68.vietu (+2:13), un bija skaidrs, ka sanāks līdzīgi kā nedēļu pirms čempionāta Pasaules kausa posmā Otepē. Šoreiz, protams, Bikše noslēpoja līdz galam. Nākamos pāris kilometros izdevās pakāpties par divām pozīcijām, bet pēdējā kilometrā apsteigt arī kanādieti, kas deva tobrīd 65.vietu (+6:19), bet, tā kā par klasiskā soļa neievērošanu tika diskvalificēts 60.laika uzrādītājs Jans Antolecs no Polijas, tad Indulim beigās 64.vieta, kas tāpat neko būtiski nemaina, jo nav tajā līmenī, uz ko mūsu labākais distanču slēpotājs ir spējīgs.

Vislabākais no Igaunijas slēpotājiem bija Algo Kerps, kurš vienīgais no ziemeļu kaimiņiem iekļuva trīsdesmitniekā, iegūstot 25.vietu (+2:31). Ļoti līdzīgi nostartēja pārējie trīs igauņi, kas noslēpoja par trim minūtēm ātrāk nekā Bikše, ierindojoties uzreiz aiz labāko trīsdesmitnieka un finišējot 15 sekunžu robežās. Visaugstāk tika 31.vietu ieņēmušais Aivars Rehemā (+3:10), kam sekoja Raido Rankels un Andreas Vērpalu, kuriem 33. un 35.vieta. Skaidrs, ka ar šiem igauņiem klasikā Indulis Bikše nevarēja cīnīties, ko varēja redzēt arī Igaunijas čempionātā pirms divām ar pusi nedēļām, kad Vērpalu un Rankelam šajā pašā distancē tika zaudēta pusotra minūte. Ja madonietim izdotos līdzīgs starts kā februāra otrajā nedēļas nogalē, tad tas dotu par aptuveni desmit pozīcijām augstāku vietu – sestā desmita vidū. Tikmēr labākais no lietuviešiem bija strauji progresējušais Deividas Kļisevičus, kurš noslēpoja par 1:16 lēnāk nekā Indulis un ierindojās 72.vietā. Latvijas čempionāta pirmajā posmā dominējušais kazahs Denis Volotka ierindojās 41.vietā, uzvarētājam zaudējot 3:42, bet Induli apsteidzot par nedaudz vairāk nekā divām ar pusi minūtēm. 

Pēc trešdaļas distances vadībā ar 11 sekunžu pārsvaru izvirzījās Īvo Niskanens, kam sekoja Martins Sunbī, Vēl padsmit sekundes tālāk atradās pāris slēpotāju ar krievu Aleksandru Besmertnihu un norvēģi Niklasu Dīrhaugu priekšgalā. Turpinājumā Olimpiskais čempions komandu sprintā Niskanens saglabāja savu pārsvaru un izcīnīja pirmo uzvaru pasaules čempionātos, pievienojot komandu sprintā iegūtajai bronzai otro medaļu šajā čempionātā un karjerā. Arī savu otro medaļu Lahti un vēlreiz sudrabu ieguva Sunbī, kurš bija otrais skiatlonā un kuram joprojām trūkst individuālā zelta pasaules čempionātos. Tikmēr ne tikai pirmo individuālo medaļu šajā čempionātā, bet arī karjerā izcīnīja 2011.gadā Madonā un 2009.gadā Rīgā startējušais norvēģis Dīrhaugs, kurš pietuvojās Niskaneanm, zaudējot somam 31 sekundi, un apsteidzot Besmertnihu. Jāpatur prātā 20 gadus jaunais andorietis Ireneu Esteve Altimires, kurš skiatlonā ieņēma 33.vietu, bet tagad 29.vietu, esot aiz norvēģu talanta Klēbu (15.vieta) otrajam no U23 grupas, kuram izdevās iekļūt trīsdesmitniekā (+2:44).

Rīt un parīt aizraujošās stafetes, bet sestdien un svētdien garās distancēs attiecīgi sievietēm un vīriešiem.

Autors: Ivars Bācis 

Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv