ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

07 • 12 • 2016

Latvijas slēpotājām dažādas sekmes FIS sacensībās

Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās distanču slēpošanā Somijas pilsētiņā Rukā 10km brīvajā stilā ar intervāla startu Inga Paškovska 30 dalībnieču vidū ieņēma 12.vietu, nopelnot 159 FIS punktus, bet Anda Muižniece Ramzavā Austrijā 1,2km sprintā brīvajā stilā ierindojās 28.vietā un ieguva vien 272 FIS punktus, bet 5km brīvajā stilā ar intervāla startu finišēja 16.vietā, nopelnot 141 FIS punktu.

Pagājušajā nedēļas nogalē FIS sacensībās Somijā un Austrijā sacentās divas Latvijas slēpotājas. Inga Paškovska turpināja sacensību sēriju Skandināvijā, startējot vienreiz un uzrādot labu rezultātu brīvā stila distancē, bet Anda Muižniece pēc biatlona sacensībām nostartēja arī slēpošanā, piedaloties divos startos un vispirms uzrādot vāju rezultātu sprintā, bet nākamajā dienā jau daudz labāk nostartējot brīvā stila distancē.

Inga Paškovska, kas sacensību sezonu atklāja pavisam agri – ar pirmajām FIS sacensībām novembra otrajā nedēļas nogalē Somijas ciematā Olosā, nostartējusi novembra beigās FIS sacensībās Zviedrijā, atgriezās Somijā, lai pagājušā nedēļas nogalē piedalītos sacensībās Rukā. Inga pirmās dienas 5km klasiskajā stilā izlaida, jo sezonas sākumā uzrādītie rezultāti klasikā liecināja, ka viņa pagaidām vēl nav gatava rādīt labu sniegumu šajā slēpošanas stilā, tāpēc koncentrējās uz svētdienas 10km brīvajā stilā. Bez mājiniecēm sacentās arī dažas korejietes, ukrainietes, armēnietes, mongolietes, un vēl dažu citu nāciju pārstāves. Sastāvs nebija spēcīgs, jo labākā pēc reitinga bija 207.vietā esošā korejiete Čia-Von Lī, kura tad arī uzvarēja un nopelnīja sākotnējos 68,69 FIS punktus. I.Paškovska šai korejietei zaudēja trīs minūtes, kas trešo nedēļas nogali pēc kārtas, gluži kā nomērīts, deva rezultātu punktos ap 160 – 159 FIS punktus (Idrē 162, Sāriselkā arī 159 – aut.piez.). Līdz ar to Ingai ir labas iespējas uzlabot reitingu par aptuveni 20 punktiem un pakāpties jaunajā listē kas iznāks 21.decembrī, par vairāk nekā 100 pozīcijām uz 770.vietu. Līdz tam jau būs iespējas nopelnīt vēl kādus labus punktus Lapinlahti, kur parasti slēpotāji “nozvejo labu lomu”.

Anda Muižniece, kas pārgājusi uz biatlonu un otro sezonu startē šajā sporta veidā, pēc pieticīgā starta pirmajos divos IBU kausa posmos, piedalījās FIS sacensībās Ramzavā, kur pirms 17 gadiem norisinājās pasaules čempionāts. Austrijā dalībnieču sastāvs bija spēcīgāks nekā Somijā, startējot savulaik PK posmos trīsdesmitniekā tikušajām Evelīnai Marcišai un Kornēliaji Kubinskai.  Interesanti, ka abas polietes sacensību apritē atgriezās pēc pusotra gada pārtraukuma, vēl pamazām cenšoties atgriezties kādreizējā formā.

Sprints A.Mužniecei neizdevās, jo labākā laika uzrādītājai, pasaules čempionāta U23 grupas 20.vietas ieguvējai austrietei Natālijai Švarcai sanāca zaudēt 25 sekundes, bet viduvējā lietuviete Marija Kaznačenko nosprintoja par 10 sekundēm ātrāk nekā mūsu slēpotāja. Arī iegūtie 272 FIS punkti nav starp Andas labākajiem 10 rezultātiem sprintā. Toties daudz labāk sanāca nobraukt nākošajā dienā 5km brīvajā stilā. Uzvaru izcīnīja tā pati Švarca, kas pasaules kausa posmos dažas reizes ir tikusi trīsdesmitniekā, bet klasiskajā stilā, toties pasaules čempionātā Falunā 10km brīvajā stilā bija tālajā 65.vietā (+6 min.). Muižniece no viņas atpalika 1:18, kas deva 16.vietu, 4,8 sekundes aiz piecus gadus jaunākās igaunietes Anetes Vērpalu, kas šogad janvārī startēja arī Latvijas čempionātā un FIS sacensībās Priekuļos, ieņemot 6.vietu un zaudējot I.Dauškānei 5km 20 sekundes. Nopelnītie 141,80 FIS punkti ir trešie labākie viņas karjerā.

Poliete Marciša ieņēma 2.vietu, pasaules čempionāta U23 grupas 34.vietas ieguvēja šajā distancē slovēniete Slabanja noslēdza trijnieku (+11 s), kamēr Kubinska finišēja 4.vietā (+20 s). No vienas puses, punkti visām dalībniecēm varēja būt labāki, jo abām polietēm dēļ izlaistās sezonas nebija FIS punktu reitinga (pirms tam abām bija attiecīgi 58 un 67 FIS punkti – aut.piez.), taču, no otras puses, tad arī polietes nebūtā šādā kondīcijā un noslēpotu ātrāk, radot lielākas atstarpes. Vēl novembrī Andai labs starts bija Beitostēlenā, kur kopā ar spēcīgajām norvēģietēm ieņemta 31.vieta, zaudējot formas atgūšana procesā esošajai Bjergenai 4:14 un nopelnot 157 FIS punktus.

Līdz ar to abām divām mūsējām ir redzams progress šajā sezonā, bet tāpat jāturpina iet uz augšu un “jānomet” vēl vairāki desmiti FIS punkti no sava rezultāta, ja grib pārstāvēt valsti pasaules čempionātā. Pagaidām ar augstvērtīgāko rezultātu ir izcēlusies 16 gadus vecā Patrīcija Eiduka, kas Zviedrijā nopelnīja 121 FIS punktu.

Ivars Bācis

3 Komentāri

Biatlonā arī intresanti ibu junioriem,tikai viena dalibniece Pūce kas ir radiniece Upeniekam.Nākotne biatlonā bēdīga.
Uldis
10 • 12 • 2016 / 15:18
Biatlonam ir tikai viena iespēja.Maksimāli atbalstīt slēpošanu un tad mēģināt kādu piesaistīt biatlonam.
fokuss
10 • 12 • 2016 / 17:38
par junioriem droši vien nemaksā kontribūcijas, tāpēc nesūta, par ibu maksā, tur arī sūta un tam mēģina piesaistīt slēpotājus

11 • 12 • 2016 / 14:12
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv