ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 15°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

05 • 02 • 2017

Igaunijas slēpošanas seriāla 4.posmā Latvijas jauniešiem viena godalga

Saistītā informācija

Sestdien Igaunijas lielākajās vairāku posmu distanču slēpošanas sacensībās jauniešiem un junioriem „Swedbank kauss” ceturtajā posmā, kur dalībnieki sacentās klasiskā stila distancēs ar masu startu, šoreiz Latvijas jaunajiem distanču slēpotājiem nācās iztikt bez uzvarām, taču vienu godalgotu vietu izdevās nopelnīt, jo S14 grupā 21 dalībnieces vidū otro vietu izcīnīja rīdziniece Samanta Krampe (SS „Arkādija”), kura 2km distancē finiša sprinta duelī tikai par 0,1 sekundi piekāpās uzvarētājai Karolīnai Tinisonai no Igaunijas. Tikmēr puišiem šajā vecuma grupā 3,2km distancē 30 dalībnieku konkurencē SS „Arkādija” audzēkņiem Gustavam Lukstiņam un Bruno Krampem attiecīgi 4. un 6.vieta.

Nostartējuši piektdien Latvijas Skolu ziemas olimpiskajā festivālā Ērgļos, nākamajā dienā daļa Latvijas jauno distanču slēpotāju, kuru vidū lielākā daļa bija Rīgas SS „Arkādija” pārstāvju un pa kādam slēpotājam arī no Madonas BJSS, Siguldas Sporta skolas (SS) un Cēsu pilsētas sporta skolas (CPSS), devās uz ziemeļu kaimiņu zemi, lai piedalītos šīs sezonas ceturtajā posmā lielākajās un prestižākajās Igaunijas distanču slēpošanas daudzposmu sacensībās. Katrs posms norisināsies citā vietā, un šoreiz latviešiem bija jāmēro īsāks ceļš, jo trešais posms notika Igaunijas ziemeļaustrumos, bet šoreiz dienvidaustrumos pie pašas Latvijas robežas esošajā ciematā Hānjā, kas pazīstams ar ikgadējām MTB kalnu divriteņu sacensībām. Lai arī Igaunijā izplatītāks un iecienītāks ir klasiskais stils, tomēr tikai 4.posmā „Swedbank kausā” pirmo reizi šajā sezonā slēpotāji sacentās šajā slēpošanas stilā, jo pirmajos trijos posmos bija brīvais stils jeb slidsolis. Šis posms atšķīrās arī ar to, ka pirmo un vienīgo reizi šajā sezonā dalībnieki trasē devās vienlaicīgi, t.i., ar masu jeb kopējo startu. Tas arī ļāva eksperimentēt un patrenēt taktiku, kas arī spēlē svarīgu lomu.

Ceturtajā posmā bija pieaudzis mūsu pārstāvēto sporta skolu skaits, jo uz Hānju bija aizbraukuši ne vairs divu, kā tas bija trešajā posmā, bet gan četru sporta skolu slēpotāji. Taču tas godalgoto vietu skaitu nepalīdzēja palielināt, jo šajā sezonā mūsējie pārbrauca ar vismazāko guvumu – vienu godalgu, turklāt pirmo reizi šosezon bez uzvarām, lai gan augstākā kaluma godalga bija pavisam tuvu. S14 grupā (2003.g.) meitenēm uzvarētājas liktenis izšķīrās finiša taisnē duelī starp Skolu olimpiskajā festivālā uzvarējušo un līderi savā vecuma grupā Latvijā rīdzinieci Samantu Krampi un Karolīnu Tinisoni, virsroku par vienu sekundes desmitdaļu ņemot igaunietei, bet Samantai četros startos Igaunijā šajā sezonā tiekot pie trešās godalgas, pēc divām uzvarām pievienojot arī otro vietu. 

Šajā vecuma grupā puišiem pagājušā posmā uzvarēja rīdzinieks Gustavs Lukstiņš, taču klasiskajā stilā ar igauņiem ir grūtāk līdzvērtīgi cīnīties, kas apstiprinājās arī sestdien, kur abiem mūsējiem no SS „Arkādija” un nupat Ērgļos sudrabu un bronzu nopelnījušajiem nācās samierināties ar vietām otrajā trijniekā, jo visu pjedestālu aizņēma ziemeļu kaimiņi, to šajā grupā paveicot pirmo reizi sezonā, jo pirmajos divos posmos trešās vietas ieguva attiecīgi Edijs Eiduks un Gustavs Lukstiņš. Līdzīgi kā meitenēm, finiša sprintā par 0,1 sekundi pārspējot savu tautieti, uzvaru izcīnīja šīs grupas pēdējo sezonu līderis Kaspers Lē, kuram Gustavs zaudēja pusminūti, bet Bruno Krampe 42 sekundes, bet vēl 34 sekundes vēlāk 11.vietā finišēja siguldietis Sandijs Suhanovs. No trijnieka un Latvijas otrās godalgas Lukstiņu šķīra 8,5 sekundes.

Pēc diviem startiem piektdien Skolu Olimpiskajā festivālā, jo bez slēpošanas viņš sacentās savā arī biatlonā, pusi no konkurentiem 5km distancē V15 grupā apdzina un 7.vietā gandrīz divas minūtes aiz uzvarētāja Steve Vahi ierindojās vicečempions U16 grupā Latvijā Uvis Akmentiņš (Madonas BJSS), kurš finiša spurtā pārspēja divus igauņus, bet finišēja vairāk nekā pusminūti aiz sestās vietas ieguvēja. Tāpat septīto vietu 24 dalībnieku vidū 3,2km distancē ieguva rīdzinieks Gustavs Staņa (+1:36), kurš sešiniekam bija daudz tuvāk nekā Akmentiņš, jo no sestās vietas atpalika 6 sekundes. Desmitniekā izdevās iekļūt arī Latvijā savā grupā trešajā vietā nostabilizējušajai rīdziniecei Ulrikai Garisonei, kura S12 grupā 1,2km distancē ieņēma 9.vietu, uzvarētājai zaudējot padaudz – 40 sekundes.

Līdz desmitniekam V12 grupā 2km distancē trīs sekundes pietrūka SS „Arkādija” audzēknim Tomasam Randam (+1:11), kuram 11.vieta. Salīdzinot ar čempionāta pirmo posmu pirms trim nedēļām, ne tik labu sniegumu demonstrēja „arkādieši” Rihards Radziņš un Pēteris Lukstiņš, ierindojoties attiecīgi 13. un 18.vietā, kas uz 57 dalībnieku fona neizskatās slikti, taču it īpaši Lukstiņš jaunākais, kurš šajā slēpošanas stilā Vietalvā ieguva bronzas medaļu un bija padsmit sekundes priekšā Randam, tagad par gadu vecākajam kluba biedram, kurš arī slēpoja 2km, zaudēja 45 sekundes. 

Ivars Bācis

2 Komentāri

06 • 02 • 2017 / 10:26
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv