ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

28 • 02 • 2017

Bjergena Pasaules čempionātā uzvar arī 10km, Muižniece septītā desmita vidū

Saistītā informācija

Pasaules čempionātā distanču slēpošanā, kas norisinās Somijas pilsētā Lahti, pie otrā zelta šajā čempionātā tika norvēģiete Marita Bjergena, kas pārliecinoši uzvarēja 10km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu, par četrdesmit vienu sekundi apsteidzot titula aizstāvētāju zviedrieti Šarloti Kallu, kura uzvarēja šajā distancē brīvajā stilā pirms diviem gadiem Falunā. Latvijas slēpotāja Anda Muižniece 71 dalībnieces konkurencē visu laiku stabili turējās septītā desmita vidū, kur arī finišēja. Uzvarētājai mūsu pārstāve zaudēja septiņas minūtes un ieņēma 66.vietu, apsteidzot tikai kvalifikācijas slēpojuma dalībnieces, kā arī brazīlieti.

Pēc svētdienas komandu sprinta, kur vīriešu konkurencē neiztika bez dramatiskiem notikumiem, kur abu vainas dēļ (Iversens nogrieza ceļu Niskanenam, bet Niskanens neizvēlējas apdzīt pa ārējo malu, kā to pareizi izdarīja Ustjugovs attiecībā pret Pelegrino – aut.piez.) somi palika bez droša zelta un norvēģi bez medaļas, bet krieviem uz tā rēķina sanāca iegūt šoreiz nepelnīto zeltu, pasaules čempionātā pirmdiena bija brīva, bet šodien čempionāts turpinājās ar vienīgo intervāla starta distanci, sievietēm sacenšoties 10km klasiskajā stilā. Startam bija pieteiktas 72 slēpotājas, kuru vidū bija arī viena mūsējā – Anda Muižniece. Apskatot starta sarakstu, bija skaidrs, ka 25 gadus vecajai Andai izdosies apsteigt pāris konkurentes, jo bija pieteikušās četras no kvalifikācijas slēpojuma desmitniekā iekļuvušajām, kā arī 41 gadus vecā brazīliete.

Jau pašā sākumā izstājās spēcīga slovēņu sprintere Alenka Cebaseka, kas ik pa laikam tiek trīsdesmitniekā pasaules kausa posmos arī distancē, līdz ar to radot iespēju mūsu slēpotājai ieņemt par vienu pozīciju augstāku vietu. Pie pirmās kontrolatzīmes jeb 1,5km Anda uzrādīja 66.laiku (+1:02). Turpinājumā priekšā aizgāja 19 gadus vecā kazahiete, kas pērn pasaules junioru čempionātā 5km klasikā ierindojās 42.vietā, bet tika apsteigta lēnāk palīkusī kvalifikācijas slēpojuma uzvarētāja Jonsdotira no Islandes, līdz ar to mūsu slēpotājai saglabājot to pašu 66.vietu arī finišā. Atpalikšana no uzvarētājas septiņas minūtes deva 219 FIS punktus, kas tad arī ir reālā varējuma atspoguļojums. Septiņas minūtes ir vairāk nekā 20 %. Lai arī sanāca par minūti mazāk zaudēt uzvarētājai nekā Ingai Dauškānei šajā distancē Sočos, tomēr iegūtie FIS punkti abām ir ļoti līdzīgi. Divas minūtes ātrāk par Muižnieci noslēpēja abas igaunietes, Laurai Albai ieņemot 56., bet Anetei Vērpalu 57.vietu. 

Cīņa par uzvaru nesanāca, jo Marita Bjergena, izvirzījusies vadībā no paša sākuma, pārsvaru ar katru kontrolatzīmi palielināja, līdz tas finišā pār otro vietu ieguvušo Šarloti Kallu sasniedza 41 sekundi. Līdz ar to Bhjergena tika pie otrā zelta šajā čempionātā, bet kopumā pie sešpadsmitās augstākā kaluma medaļas pasaules čempionātos. Arī Kallai šī bija otrā medaļa čempionātā, jo skiatlonā viņa aiz Bjergenas un somietes Kristas Parmakoski bija trešajā vietā. Tikmēr 2007.gada pasaules čempione sprintā Astrīda Jakobsena, uzvarētājai zaudējot 55 sekundes, otro čempionātu pēc kārtas atzīmes ar iekļūšanu trijniekā distancē, iegūstot šoreiz bronzu un ceturtajā vietā atstājot līdz pusdistancei turējušos pasaules kausa līderi Heidi Vengu (Norvēģija). Vienīgā, kas sešiniekā nepārstāvēja Zviedriju vai Norvēģiju, bija sešinieku noslēgusī mājiniece Kertu Niskanena (+1:23). Tikmēr olimpiskā čempione šajā distancē Justīna Kovaļčika (Polija) ieņēma dalīto astoto vietu (+1:34) ar norvēģieti Ingvildu Estbergu.

Rīt 15km klasiskajā stilā sacentīsies vīrieši, kuru vidū redzēsim arī Induli Bikši, kurš Lahti varēja ierasties tikai iepriekšējā vakarā pirms sprinta. 

Autors: Ivars Bācis 

7 Komentāri

Kāpēc nestartēja Auziņa?
01 • 03 • 2017 / 10:57
Kitija Auziņa atteicās startēt 10 km C sacensībās.
01 • 03 • 2017 / 17:09
Tad kā ir pareizi, atteicās jeb Did not qualify for final race (pēc FIS oficiālajiem rezultātiem)?
01 • 03 • 2017 / 19:29
Aigar, pēc noteikumiem( punkts 9.1.1.1) Kitija kvalificējās, jo izpildīja abus noteikumus - tika top 10 un FIS punkti zem 180.
http://www.fis-ski.com/mm/Document/documentlibrary/MajorEvents/05/55/15/WSCRules2016Eclean19122016_English.pdf
Kā rezultātos pareizi noformē gadījumus kad sportists neizmanto šo iespēju startēt pamatsacensībās, jāprasa kādam no mūsu TD. Man liekas pareizāk būtu rakstīt nestartēja, bet tad varbūt būtu nesaprašana, kur nestartēja, pamatsacensībās, vai kvalifikācijā, lai gan pēc loģikas būtu jābūt skaidram ka nestartēja pamatsacensībās, jo kvalifikācijai ir savi rezultāti. Bet te rezultātos ir iekļauti arī kvalifikācijas sacensību dalībnieki. Tikai tos man liekas arī vajadzētu sarindot pēc uzrādītā rezultāta nevis otrādi starta secībai.
Kitija nav vienīgā kas nav startējusi no tām kas kvalificējās.
01 • 03 • 2017 / 21:14
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv