ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

04 • 01 • 2017

“Tour de ski” 15km iedzīšanā Bikše pārsteidz ar 44.vietu

Saistītā informācija

Oberstdorfā (Vācija) otrajā sacensību dienā un 4.posmā distanču slēpošanas seriāla “Tour de ski” 15km iedzīšanā brīvajā stilā lieliski nostartējis Latvijas pārstāvis Indulis Bikše, kurš no tūrē palikušajiem pašiem spēcīgākajiem 54 dalībniekiem, parādot cīņassparu, spēja iekļūt piecdesmitniekā un iegūt posmā 44.vietu, kas ir Latvijas slēpotāju augstākā vieta šāda līmeņa sacenšibās. Līderpozīcijas ne tikai saglabāja, bet arī palielināja pirmais finiša līniju šķērsojušais Sergejs Ustjugovs no Krievijas, kuram Indulis zaudēja 2:06 un nopelnīja ļoti atzīstamos priekš tā līmeņa 86 FIS punktus. Līdz ar to visas slēpošanas sabiedrībai tiek sarūpēts labs rezultāts un pozitīvas ziņas otro dienu pēc kārtas.

Šodien “Tour de ski” seriāls pārkāpa viducim, jo tika aizvadīts ceturtais no kopumā septiņiem posmiem. Slēpotājiem sanāk pamatīga slodze, jo līdz šim pēdējās piecās dienās ir bijusi tikai viena brīvdiena. Otro dienu pēc kārtas tūres dalībnieki sacentās Vācijas pašos dienvidos esošajā Oberstdorfas trasē. Žūrija bija nolēmusi, ka 15km iedzīšanā beigu sportisti “kopējā vilnī” startēs 3:15 pēc līdera un ka būs jāslēpo pa 2,5km apli. Tas nāca par sliktu Indulim Bikšem, jo labāks variants būtu slēpot pa ierasto šai disciplīnai 3,75km apli, neskatoties uz to, ka tādā gadījumā “kopējais vilnis” būtu ap 5 minūtēm. Vakar skiatlonā 2,5km apli slidsolī, neskaitot pēdējo, kad sprintoja uz finišu, līderi veica aptuveni sešās minūtēs, bet Indulis no vadošajiem katrā aplī vidēji atpalika 38 sekundes, neskaitot noslēdzošo apli. Taču jāņem vērā, ka tas bija otrajos desmit kilometros, kad nogurums lielāks un divatā ar vācieti Kūni, tādēļ bija cerība, ka šodien, startējot kopā ar lielā grupā, deficīts katrā aplī nebūs lielāks par 30 sekundēm, kas ļautu līderiem nenoķert pa apli.

Ceturtajā posmā kopējais dalībnieku skaits bija vēl nedaudz sarucis (54 slēpotāji), jo kopš vakardienas izstājās vēl četri. Indulis Bikše, kurš pēc reitinga bija vājākais no visiem, kopā ar vēl 33, kas kopvērtējumā zaudēja virs 3:20, veidoja milzīgu grupu, kas startēja vienlaicīgi – 3:15 aiz Ustjugova, neatkarīgi no tā, cik daudz viņi bija zaudējuši iepriekšējos trijos posmos kopā (taču deficīts nekur nepazūd, to rēķina, bet kopējo vilni izmanto tāpēc, lai beigās esošie, kas zaudē 6 -10 minūtes, varētu turpināt tūri, jo citādi līderis būtu aizslēpojis otrajā aplī, kamēr daļa nemaz nebūtu startējuši –aut.piez.). Iepriekšējos divos startos līderu temps jau paša sākuma bija augsts, un ko līdzīgu varēja sagaidīt arī šoreiz, jo līderi nebija viens otram blakus, grupā mierīgi braucot un neuzņemoties nevienam “vilcēja” lomu, kas bieži vien ir novērots. Ustjugovs savam pusminūtes pārsvaram negribēja ļaut samazināties, bet Sunbī savukārt atkal vēlējās pietuvināties līderim. Tāpēc solījās būt augsts temps. Un tā arī bija. Taču madonietis ļoti labi turējās lielajā grupā un no vadošajiem atpalika salīdzinoši maz.

Pirmajā aplī 2,5km Indulis līderim bija zaudējis 22 sekundes, bet pusdistancē jeb 7,5km deficīts bija tikai 41 sekundi, kas kopā sastādīja 3:54 un kas liecināja, ka mūsu slēpotājs netiks noķerts pa apli. Otrajā daļā izstājās pieci, kas bija sākuši zaudēt spēkus, tādējādi Latvijas pārstāvis jau bija stabili piecdesmitniekā, taču ne noslēdzošajā vietā. Pēdējos kilometros Bikšem izdevās apdzīt čehu Knopu, bet kopumā piecus no trasē palikušajiem sāncenšiem un finišēt 44.vietā (+2:06). Līdz ar to šis ir vislabākais SS “Arkādija” pārstāvošā madonieša starts prestižajā “Tour de ski”. Aiz I.Bikšes finišēja pēdējās divās sezonās sešas reizes sešiniekā PK posmos tikušais, kā arī visas godalgotas vietas ieguvušais norvēģis Emīls Iversens, pagājušā gada 13.vietas ieguvējs U23 grupā pasaules čempionātā 15km slidsolī Knops no Čehijas, kā arī pēdējā gada laikā 2 reizes PK posmos trīsdesmitniekā slidsoļa distancē tikušo šveicieti Furgeru, Kopvērtējumā pēc četriem posmiem Bikše ieņem 49.vietu (+12:21), bet vairs tikai 17 sekundes priekšā ir čehs Novaks.

Iegūtā 44.vieta ir visaugstākā Latvijas slēpotāju iegūtā vieta lielākajās sacensībās, taču jāņem vērā arī palikušo dalībnieku skaits un “Tour de ski” specifika, kas krietni atšķiras no ierastiem PK posmiem vai pasaules čempionātiem.

Ustjugovs, kaut arī vidusdaļā bija pielaidis tuvāk Sunbī, tomēr beigās pārsvaru pār norvēģi palielināja līdz 37 sekundēm. Minūti un septiņas sekundes vēlāk finiša sprintā par trešo vietu kanādietis Aleks Hārvejs pārspēja pamatā šo duetu velkošo Dario Kolonju no Šveices. Kvintetā par piekto vietu labāks finiša spurtā bija posma ātrākā laika uzrādītājs Mati Heikinens no Somijas (+1:45).

Rīt ”Tour de ski” ir brīvdiena, bet piektdien tā turpināsies ar 10km distanci brīvajā stilā ar intervāla startu. Divi grūti posmi ir godam aizvadīti, un, lai arī piektdienas posms nevar apdraudēt mūsu slēpotāja noturēšanos tūrē, tomēr līdz pēdējam pret kalnu posmam ir viens sarežģīts uzdevums – sestdienas 15km klasikā ar masu startu, kur apļa garums atkal būs tikai 2,5km. 

Ivars Bācis

19 Komentāri

Skaisti! Tagad toč cerības kas tūres finišs būs.
.
04 • 01 • 2017 / 15:13
Te tīrais FIS punktu fails: http://medias4.fis-ski.com/pdf/2017/CC/2911/2017CC2911PRL.pdf
Induļa tīrais laiks dod tīro 44. rezultātu 15km iedzīšanā.
Ļoti atzīstami!
Paldies Ivaram par superoperatīvo reportāžu.

04 • 01 • 2017 / 15:42
Rīgas domes portāls
04 • 01 • 2017 / 15:47
Elpu aizraujošs seriāls! Paldies, ka mums tādu sarūpējāt, Latvijas pārstāvim godam piedaloties, raksta autoram aizrautīgi komentējot, kā arī infoski publicējot:)

04 • 01 • 2017 / 20:20
Karoc dzeku pat special paradija finisa
Visu Pisu
04 • 01 • 2017 / 21:58
sportacentrs.com
04 • 01 • 2017 / 22:43
Šādi tiek pasniegts, ja sabiedrisko mediju portāls paši pēc savas saprašanas kaut ko uzraksta: http://www.lsm.lv/lv/raksts/ziemas-sports/sports/bikse-tiek-lidz-finisam-ari-tour-de-ski-sleposanas-seriala-iedzisanas-distance.a217589/
LSM
05 • 01 • 2017 / 10:14
Jā, LSM nav politkorekti, pēdējā vieta ir augsts rezultāts! Atlaist saeimu!

05 • 01 • 2017 / 10:46
Jebkuru lietu var parādīt no dažādam pusēm. Un tad sanāk visādi štrunti priekš tiem kuri nekad nav bijuši saistīti ar d/slēpošanu.
Indulim ir ļoti atzīstams sniegums pret pasaules slēpošanas grandiem, ņemot vērā daudzus faktorus.
Smaga tūre, pasaules labākie distanču slēpotāji un vēl ne visi. Malacis Indulis un Zintis arī.
Un tā būs vienmēr, ka kāds komentētājs uzrakstīs vienu , bet cits to lietu saskatīs no citas puses.

05 • 01 • 2017 / 11:23
Precizēts gan, bet daudzi citi slēpotāji vairs neturpina tūri, bet Indulis cīnās tālāk. Tā ka varētu teikt nevis pēdējais , bet noslēdzošais. Pē'dejie ir tie,kuri izkrita. Arī no šāda skatu punkta var vērtēt Induļa sniegumu.

05 • 01 • 2017 / 17:20
Palikuši 44.

06 • 01 • 2017 / 10:07
Tūrē noturējušies vairs tika 44 sportisti un Indulis Bikše ir viņu vidū. Tas tāpat kā startēt Tour de France vai Dakāras rallijā. .

06 • 01 • 2017 / 11:51
Nu jau 43. Indulis tajā skaitā.

06 • 01 • 2017 / 12:57
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv