ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

08 • 07 • 2016

Ziemā distanču slēpotājiem izdevās uzrādīt labus rezultātus 3.daļa

Saistītā informācija

Indulis Bikše

Pasaules čempionāts U23 grupā – 32.vieta sprintā, 40.vieta 15km brīvajā stilā, 46.vieta 15km klasiskajā stilā (pāri par 70 dalībniekiem).

Šogad Pasaules junioru un U-23 grupas čempionātā distanču slēpošanā Rasnovā (Rumānija) Latviju pārstāvēja vienīgi Indulis Bikše. Kaut arī bez viņa pēc meistarības līmeņa uz Rumāniju varēja braukt vēl divi mūsējie – Raimo Vīgants un Patrīcija Eiduka, tomēr abi jaunieši tieši pirms junioru čempionāta piedalījās Lillehammerē Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs, kas bija viņu galvenais un nozīmīgākais starts pagājušajā sezonā. Raimo ar Patrīcju ir ļoti jauni, un viņiem vēl vairāki gadi priekšā junioru grupā (Raimo četri, Patrīcijai pieci – aut.piez.). Tāpēc apsveicami, ka netika ne forsēts, ne arī spiests uz kvantitāti, pieņemot pareizu lēmumu, proti, sūtīt tikai Induli Bikši. Līdz ar to pēc ilgiem pārtraukumiem, kad Latvija piedalās pasaules junioru čempionātā, mūsu valsti pārstāvēja tikai viens slēpotājs. Racionāli un ļoti pareizi.

I.Bikšes starts Pasaules čempionātā U-23 grupā Rumānijā vērtējams ar plus zīmi. Protams, ja salīdzina ar panākumiem dažos citos sporta veidos, vietas ceturtajā un piektajā desmitā nevar saukt par augstām, taču, priekš Latvijas līmeņa distanču slēpošanā Madonas novada pārstāvja uzrādītais Rasnovā ir uzskatāms par labu rezultātu. Turklāt jāņem vērā ne tikai iegūtās vietas, bet arī uzrādītie FIS punkti.

Lai arī iepriekš Indulis labāk startēja distancē, tomēr pagājušajā sezonā viņam pāris reizes sanāca uzrādīt labāku rezultātus sprintā. Ja ne FIS punktu ziņā, tad iegūtās vietas kontekstā gan, jo visaugtākā vieta U-23 čempionātā tika nopelnīta tieši sprintā, tikai 0,9 sekundes pietrūkstot līdz kvalifikācijas pārvarēšanai un iekļūšanai trīsdesmitniekā. Mūsu slēpotājam izdevās pamatīgi apsteigt (par 17 vietām) 2013.gada pasaules junioru čempionātā sprintā klasiskajā stilā 20.vietu ieguvušo un divus gadus vecāko igauni Johannesu Alevu. Tiesa, Alevam no visām disciplīnām tieši sprints šajā reizē sanāca gaužām neveiksmīgs, jo viņa nopelnītie 173 FIS punkti ir par 80 sliktāk nekā pirms diviem gadiem sprintā pasaules čempionātā (93 FIS punkti), kad igaunis pirmo gadu startēja U23 grupā.

Šoreiz brīvā stila distancē Induli pārspēja pērn pasaules junioru čempionātā Almati par daudzām vietām apsteigtie slēpošanas lielvalstu pārstāvji kā somi Vuorinens un Maki, itālis Celgers, zviedrs Sandstrēms, francūzis Šovēns, kanādietis Dumā. Bikše šoreiz pamanījās zaudēt 14 vietas un 40 sekundes rumānim Cioncam, kurš pērn junioru čempionātā zaudēja Indulim vairāk nekā 50 vietas un gandrīz divas ar pusi minūtes. Taču tas nebūt nenozīmē, ka mūsējais šoreiz būtu vāji nostartējis vai sliktāk kā pagājušā gadā. Induļa iegūtie 84 FIS punkti 15km brīvajā stilā ir viņa labākais rādītājs distancē lielākajās sacensībās, turklāt par 9 punktiem labāk nekā pagājušā gadā 10km brīvajā stilā Almati. Gan Latvijas slēpotājs, gan arī iepriekš pieminētie citvalstu labie slēpotāji nostartēja savu spēju robežās. Nekas jau tāds nenotika. Viss ir nostājies savās vietā atbilstoši reālajam spēku samēram uz doto laika posmu, un šoreiz iepriekšminētie slēpošanas lielvalstu pārstāvji bija tur, kur viņiem ir jābūt. Tam, ka šoreiz iznākums ir savādāks nekā pērn, ir viens svarīgs iemesls.

Rasnovā nebija tādu specifisku augstkalnes apstākļu, kuriem lielākā daļa lielvalstu pārstāvju pērn nebija gatavojušies. Savukārt, 2015.gadā no madonieša puses tika pielietota ļoti pareiza un gudra sagatavošanās taktika priekš Almati, aizvadot pirms čempionāta sacensību norises vietā treniņnometni, faktiski vēl augstāk kalnos nekā sacensību trase. Un tas pamatīgi palīdzēja Indulim, jo lielākā daļa slēpošanas lielvalstu, izņemot krievus, tam negatavojās un tāpēc Almati specifiskajos apstākļos nespēja parādīt savu varējumu, nostartējot samērā viduvēji vai vāji. Līdz ar to arī madonietim sanāca tik augstas vietas pagājušajā gadā. Taču tāds iznākums pērn ir pašu lielvalstu problēma, ne mūsējā, jo mums šoreiz nav jāmeklē attaisnojums neveiksmē, kā citas reizes, jo priekš Latvijas tas bija visveiksmīgākais un labākajām vietām bagātākais junioru čempionāts. Ņemot vērā šo specifiku ar Almati, nevarēja no I.Bikšes prasīt, lai arī šogad viņš iekļūst trīsdesmitniekā vai divdesmitniekā, turklāt vēl pirmajā gadā U23 grupā, ko ir grūtāk izdarīt nekā pēdējā gadā junioros. Vēl jau nākamos divus čempionātus madonietis varēs startēt U23 grupā, un, kā rāda pašreizējie rezultāti un tendence, tad trīsdesmitniekam, un pie lielākas veiksmes arī divdesmitniekam, nevajadzētu izpalikt.

Nerēķinot vietās, bet FIS punktos, jo U23 grupā dalībnieku skaits un arī sastāva spēcīgums ir atšķirīgs, līdzīgi kā I.Bikše pirms dažiem gadiem Čehijā U23 grupā nostartēja arī Arvis Liepiņš, kurš sprintā klasiskajā stilā ieguva 140 FIS punktus, bet 15km distancē brīvajā stilā 95 FIS punktus (abos startos par desmit sliktāk nekā Indulim – aut.piez.). Tiesa, tas bija Arvim noslēdzošais gads U23 grupā, bet Indulim šis ir tikai pirmais. Ja paskatās uz Liepiņa rādītājiem pirmajā gadā U23 grupā (2011.gads Otepē), tad abu madoniešu startā ir neizšķirts, jo sprintā Liepiņam ir labāki punkti nekā Indulim (114 FIS punkti), bet, savukārt, 15km distancē Arvim ir par vairākiem desmitiem vājāks rezultāts nekā sešus gadus jaunākajam novadniekam (128 FIS punkti). Jāatceras, ka Arvim reti kad ir sanācis tieši čempionātos labi nostartēt, izņemot 2010.gadu Vācijā.

Un vēl – iegūto vietu ietekmē gan dalībnieku skaits, gan arī šo dalībnieku stiprums. Savukārt iegūtie FIS punkti, neskaitot paša sniegumu, ir atkarīgi arī no tā, cik spēcīgi slēpotāji ir galvgalī un kā viņi nostartē, kā arī, vai attiecīgajā gadā vadošie U23 grupas pārstāvji ir ko spējuši sasniegt pieaugušo konkurencē PK posmos. Ja vadošie U23 grupā ir tiešām ļoti spēcīgi, tad viņi “atved” lielu pārsvaru, un pārējie līdz ar to iegūst sliktākus punktus.  Piem., 2013.gadā Liberecē sprintā uzvarēja itālis Pelegrīnī, kurš tobrīd jau spēja iekļūt PK posmos finālā un izcīnīt godalgu, bet ārpus piecpadsmitnieka palika tādi meistari kā krievi Sergejs Ustjugovs un Gļebs Retivihs, kuri jau uz to brīdi bija paspējuši PK posmos dažas reizes iekļūt finālā. Tikmēr no šā gada pirmā trijnieka sprintā neviens PK posmos nav ticis pat pusfinālā (tiesa, dažas reizes PK finālos tikušie francūzis Žuvs un norvēģis Taugbols palika attiecīgi 5. un 17.vietā – aut.piez.). Savukārt distancē 2013.gada vicečempions Belovs no Krievijas tolaik regulāri dzīvojās pa desmitnieku PK posmos, bet šā gada čempions Krugers no Norvēģijas sezonas beigās dažas reizes pietuvojās desmitniekam, ierindojoties no 11.-14.vietai. Arī vadošie ar pārējiem slēpotājiem U23 grupā šogad tik lielas atstarpes neveidoja kā, piem., 2013.gadā, kas liecina, ka šogad tik spēcīgs sastāvs pašā spicē nebija kā pirms trim gadiem Liberecē. Tai pat laikā ir kāds trumpis par labu arī šim gadam U-23 grupā, proti, tikai 5.vietā palikušais pagājušā gada pasaules junioru čempions Červotkins (Krievija) savā vienīgajā startā PK posmā 2016.gadā pamanījās izcīnīt sesto vietu.

Nobeigums ar 4.daļu nākamajā rakstā

Ivars Bācis

7 Komentāri

Forši uzrakstīts, paldies Ivaram:)

08 • 07 • 2016 / 20:09
Ne pa tēmu! Interesanti kā LČ rollerslēpošanā Priekuļos brauks pa pļavu un skaidinieku ar rolleriem! SUPER ideja LSS atbikdīgajai personai J. Pīpkalējam! Ja neticat paskatieties nolikumu!

09 • 07 • 2016 / 12:13
labs raksts, bet rezūltāti būtu vēl labāki, ja LSS nečakarētu un iedotu kaut vienu kapeiku treniņu nometnēm.

09 • 07 • 2016 / 13:38
Lasīju nolikumu par rollerslēpošanas mačiem. Varbūt kāds var paskaidrot sekojošo: Grupās sākot no 16 gadiem jāstartē ar rolleriem Riteņu ø 100 mm un garums starp asīm ≥ 53 cm. Riteņu gumijas cietība Nr 3. Kas tos ražo? Vai tos dos kāds vai tagad visiem tādi ir jāiegādājas? Manējiem Marwe nav šitas izmērs. Un kur tad to cietību lai nomēra? My sportā, sportlandā vai kur citur? Un tā mērīšana ir maksas pakalpojums vai kā? Mož kāds zina šito fīču?

13 • 07 • 2016 / 23:22
Faktiski LČ posmiem pieļaujamais riteņu gumijas cietības diapazons ir 70-80 A (šoras). Šāda riteņu cietība ir lielākajai daļai tā saucamo melno treniņu riteņu: Swenor, Fishcher, Swix, Skigo un c. ražotāju. rollerslēpju modeļiem. Daži iepriekšējo gadu riteņu modeļiem tas atbilst tā 2.nr. riteņiem, šā gada modeļiem tas ir nr.3. Cik zinu Marwe slidosoļa riteņi ir 105mm (jauni) diametrā, bez tam to materiāls ir nevis gumijas, bet poliuretāna (PU). Tā kā tie nederēs. http://goo.gl/CjEiT8

Riteņu cietību mēra ar durometru (A tipa). Durometra letāko modeļu cena internetā ir no 25-35 EUR. https://goo.gl/o3P2yh Cietība tiks kontrolēta (bez maksas) sacensībās pirms starta. Ja gribas tik skaidrībā ātrāk, tad varu nomērīt Cēsīs/Priekuļos (bez maksas), iepriekš sazinoties par laiku.
14 • 07 • 2016 / 09:39
Visiem ir rolleri STARTI, un kamdēļ, U-16 grupā vajag kaukto mainīt?

15 • 07 • 2016 / 09:14
Gribu redzēt,kurš būs tas viedais kurš pateiks-kurš ritenis ir gumijas un kurš poliuretāna,ja abi būs melni? Vai nav loģiskāk noteikt riteņu cietību un viss?
Cietību var objektīvi nomērīt,nevis uz aci pateikt.
Marwists
21 • 07 • 2016 / 19:47
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv