ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

05 • 01 • 2016

Spraigā PJZO atlasē noskaidroti uzvarētāji

Šodien Madonā „Smecersila” trasē otrajā atlases sacensību dienā uz Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskajām spēlēm (PJZO) Lillehammerē 10,2km brīvajā stilā jauniešiem pārliecinoši pirmais bija madonietis Raimo Vīgants, bet jaunietēm 5,1km distancē ar 46 sekunžu pārsvaru uzvarēja Patrīcija Eiduka, kas padarīja cīņu divu disciplīnu summā ārkārtīgi līdzīgu un ļoti aizraujošu. Līdz ar to atlases sacensībās divu disciplīnu kopvērtējumā uzvarēja Raimo Vīgants un Patrīcija Eiduka, kura tikai par diviem punktiem apsteidza Vinetu Pētersoni. 

Vakar sprintā favorīte bija vienu gadu vecākā Vineta Pētersone. Tā kā sprints bija klasiskajā stilā, kur svarīgu lomu spēlē roku stiprums, cēsnieces favorītes statuss bija vēl lielāks, un viņa arī likumsakarīgi uzvarēja, taču, ka pārsvars būs tik liels – 10 sekundes, daudzi nebija gaidījuši. Pēc FIS punktu sistēmas aprēķinātā un sprintā iegūtā 44 punktu pārsvara, lai izcīnītu ceļazīmi, Vineta šodien varēja arī neuzvarēt, bet viņa nedrīkstēja zaudēt vairāk par noteiktu laika daudzumu. Vakar rakstā, vadoties no tā, ka uzvarētāja varētu 5km veikt ap 15 minūtēm, pieminēju, ka šie 44 punkti atbilstu aptuveni 45 sekundēm, taču, ja uzvarētājas laiks būtu lielāks, tad arī starpība palielinātos, piemēram, 16 minūtēs veicot 5km, 44 punktu pārsvars jau tuvotos vienai minūtei (tas par labu nāktu Vinetai – aut.piez.). Kaut arī brīvā stila distancē favorītes lomā bija Patrīcija, tomēr atspēlējamais deficīts 45 s līdz 1min. bija liels, radot viņai ļoti sarežģītu uzdevumu. Starp citu, līdzjutēji aptaujā savas balsis bija atdevuši pilnīgi vienādi par abām pretendentēm.

Šādos gadījumos svarīga ir arī starta secība, kas tika noteikta, ņemot vērā reitingu distancē, nevis situāciju pēc pirmās dienas. Līdz ar to Patrīcija, kuras reitings ir krietni labāks, startēja noslēdzošā, bet Vineta tieši pirms viņas. Tas, no vienas puses, par labu nāca zināmā mērā strupceļā iedzītajai Aizkraukles SS pārstāvei, taču, no otras puses, ja gadījumā Patrīcija noķertu Vinetu, tad cēsniece varēja mēģināt “nosēdēt astē”, jo 30 sekunžu deficīts viņu pilnībā apmierinātu.

Pirmo apli (1,7km) Patrīcija Eiduka veica visātrāk (4:03,9) un apsteidza Vinetu par 8,4 sekundēm. Šāds sākums apstiprināja, ka laiki būs ātrāki par 15 minūtēm un ka gaidāma ļoti aizraujoša un līdzīga cīņa divu disciplīnu summā. Pēc otrā apļa, kad Patrīcija jau bija gandrīz noķērusi Vinetu un pārsvars pieaudzis līdz 25 sekundēm, kļuva skaidrs, ka ceļazīmes likteni izšķirs sekunde vai dažas sekundes. Noslēdzošā apļa sākuma daļā Patrīcija jau apdzina Vinetu, kurai bija jāmēģina noturēties gadu jaunākās slēpotājas aizmugurē, taču cēsniecei tas neizdevās. Finišā P.Eduka uzrādīja laiku 13:04,9 un par 46,7 sekundēm apsteidza Vinetu. Nākamās jau zaudēja vairāk nekā trīs ar pusi (!) minūtes.

Pirmdien sprintā Patrīcija par otro vietu saņēma 44,80 “soda” punktus, bet šodien Vineta par otro vietu 47,60 punktus, kas nozīmē, ka divu disciplīnu summā Patrīcija Eiduka uzvarēja ar 2,8 punktu pārsvaru.

Puišiem jau pirmā apļa beigās Raimo Vīgants noķēra 30 sekundes priekšā startējušo Reini Upenu, tā pabraucot kopā nākamos divus apļus, bet pēc tam distances otrajā pusē aizbēgot no cēsnieka un atvedot 1:47 pārsvaru. Raimo 10,2km distanci veica 25:49,2. Divu disciplīnu summā viņš Reini pārspēja par 160 punktiem. 

Atlase ir noslēgusies, uzvarētāji zināmi. Nākamajā rakstā pašu iesaistīto personu komentāri.

Ivars Bācis


11 Komentāri

Patrīcija malacis-visjaunākā un visstiprākā,parādija "vecajām" kā tās lietas darās!
Lai veicas abiem olimpiādē!
~Malacis
05 • 01 • 2016 / 18:04
Milžu cīņas!!!:) iteresanti

05 • 01 • 2016 / 18:16
Patrīcija un Raimo ar savu milzīgo darbu un attieksmi tiešām godam ir nopelnījuši iespēju braukt uz Lillehammeri.
Lai ātrs slēpojums olimpiādē!

Un tie čīkstētāji,kuriem trase nav pareiza un tiesneši šmaucas,ejiet un trenējaties:)).
Lille
05 • 01 • 2016 / 23:02
Meitenes malači. Atlases noteikumi ir noteikumi, bet pie tik vienādiem rezultātiem jābrauc bija Vinetai jo trešajā disciplīnā - slēpošanas krosā viņa ir daudz pārāka par Patrīciju.

Lai veicas olimpiādē.

06 • 01 • 2016 / 09:02
Negribētu arī teikt - tieši tā! Bet piekrist par tādu lietu gan! Olimpiādē ir 2 sprinti un tikai viena distance. Kā BMX Pasaules grandam viņai skikross kā zivs ūdenī būtu, atšķirībā no klasiskā sprinta.. Domāju, ka lielākā daļa piekristu, ka tieši šī disciplīna īpaši parādītu meiteņu kontrastu. Žēl, ka visi vienojās par šādu atlasi, bet nu jau vairs neko nepadarīs!
Lai Patrīcijai veicas distancē un Vinetai trasē! Tiešām, pelnījušas bija abas!

06 • 01 • 2016 / 09:46
Beidzot redzu te sakarīgus komentārus. Gan atbalstošus un veiksmi vēlošus, neatkarīgi no rezultāta, gan konstruktīvus padomus, ieteikumus.
Visu cieņu Vinetai par dalību slēpošanā, iesaistīšanos konkurencē un rezultātiem un ceru ka viņa vēl turpinās sastādīt konkurenci. Tomēr sportistam, kam kā izskatās, primāri ir BMX (par ko liecina arī iekļūšana LOV sastāvā) nevajadzētu būt īpaši sarūgtinātam par atlases iznākumu. Tāpēc šoreiz varbūt arī labi, ka Patrīcija uzvarēja un tik nedaudz. Tur gan arī vēl nevar zināt, kas viņa būs, slēpos, vai būs biatloniste. Blakusesošie garauši tā vien skatās uz šo burkānlauku.... un arī pašiem burkāniem reizēm šķiet, ka blakus dārzā augsne un laistīšana ir labāka (vispārzināmais pieņēmums - labi ir tur, kur mūsu nav).
Droši vien, ka Vinetai varētu būt priekšrocības skikrosā, un būtu bijis labi sarīkot atlasi arī šajā disciplīnā, tomēr neatceros, ka Latvijā vispār kaut kas tāds kādreiz kaut kur ir noticis... tāpēc šobrīd varbūt ir labi tā kā ir. Kā būtu, ja būtu, mēs nezinām, tas viss ir tikai pieņēmumi.
Veiksmi visiem sportistiem un viņu treneriem.

06 • 01 • 2016 / 10:49
Oficiālajā LSS portālā fanojam par to, kā BMXisti un biatlonisti sacenšās distanču slēpošanas atlasē, lai tiktu Olimpiskā tūrisma braucienā. Šoreiz tā ir PJZO. Pēc pāris gadiem tas pats būs uz ZOS. Nav jābrīnās, ka pēc tam jāskaidrojas medijiem par baltām slēpēm un c. virtuves sīkumiem.

06 • 01 • 2016 / 12:27
Nedaudz gadus atpakaļ skikross bija Priekuļos,bija labs.Žēl,ka Mārtiņš vairs neorganizē.
skikross
06 • 01 • 2016 / 15:01
Ticu, ka arī Vinetai gribējās tikt uz olimpiādi, bet pavadot laiku slēpošanā viņa būtiski grauj savas BMX spējas. Tu atkal varēji tikt uz pjedestāla, ja vien pēc traumas nebūtu centusies slēpot.
Vineta, Tev ir labs materiāls augstiem rezultātiem! Neieteiktu to sabojāt!
Gaidīsim Tevi uz sprinta sacensībām!

07 • 01 • 2016 / 01:05
Kdam laikam skauz ka BMX var kaut ko izdarit sleposana? Varbut pasam paņemt slepes un kaut ko izdarit pirms gudri spriedelet. Tapec jau LSS un FIS finasejums ir lai atbalstitu sportistus un nodrosinatu adekvatus apstaklus treniniem un sacensibam...nevis visu uzkraut uz vecaku vai pasu sportistu pleciem.

08 • 01 • 2016 / 19:31
Kur ir šodienas Lietuvas Čempja rezultāti?

08 • 01 • 2016 / 20:54
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv