ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

20 • 11 • 2015

Nortugs zviedru tērpā uzvar FIS sacensībās Bruksvalarnā [papildināts]

Saistītā informācija

Šodien Zviedrijas ciematā Bruksvalarnā ar vidējo distanci klasiskajā stilā ar intervālu startu sākās trīs dienu FIS sacensības distanču slēpošanā, kuras parasti notiek nedēļu pēc Beitostēlenas un ir Zviedrijas slēpošanas sezonas atklāšana, kur bez mājinieku vadošajiem slēpotājiem, no kuru vidus var izcelt Šarloti Kallu un Danielu Rikardsonu, piedalās arī dažu citu valstu pārstāvji, piemēram, Norvēģijas, kas bija atsūtījusi arī četrus izlases vīrus ar pašu Peteru Nortugu priekšgalā. Protams, arī skatītāju uzmanība ir liela, it īpaši no mājinieku un arī norvēģu puses. Starp citu, pirms nedēļas FIS sacensībām Beitostēlenā sekoja pusmiljons zviedru skatītāju, ņemot vērā faktu, ka šajā Norvēģijas slēpošanas centrā nepiedalījās neviens zviedru slēpotājs. Sākotnēji tika pieteikti arī daži Latvijas jaunieši un juniori, bet tā kā viņi vēl uz sniega nav aizvadījuši treniņus, tad sacensībās vēl nepiedalījās. Tomēr kāds no Latvijas slēpos Bruksvalarnas trasē, jo vienā disciplīnā – sprintā – piedalīsies un sacensību apritē atgriezīsies Inga Dauškāne, kura Zviedrijā jau vairāk kā nedēļu pavada uz sniega.

Trīs dienu FIS sacensību tūre sākās ar nedaudz saīsinātu ierasto vidējo distanci ar intervāla startu, samazinot to par 5km, proti, sievietēm veicot uz pusi mazāk – tikai 5km, bet vīriešiem 10km ierasto 15km vietā.  Sievietēm startēja trīs reizes mazāk dalībnieču nekā vīriem – 66 slēpotājas, kas bez vietējās nācijas pārstāvēja arī Slovēniju, Horvātiju, Norvēģiju un Slovākiju. Nekādu pārsteigumu nenotika un ar 25 sekunžu pārsvaru uzvaru svinēja Olimpiskā un pasaules čempione Šarlote Kalla, kas aiz sevis atstāja Olimpisko čempioni stafetē un pasaules vicečempioni sprintā Idu Ingemarsdoteru. Jau no paša sākuma ļoti līdzīgi par sešinieku cīnījās abas šīs sezonas labākās pasaules kausa kopvērtējuma rollerslēpotājas no Zviedrijas, finišā kausa ieguvējai Linai Semskārai (+38 s) apsteidzot Mariku Sundīnu par vienu sekundi. Tikmēr Madonā pasaules kausā juniorēm dominējusī divdesmitgadīgā Sandra Ulsone ierindojās vien 34.vietā (+1:44).

Vīriešiem no gandrīz 200 dalībniekiem (190 slēpotāji) no pirmajām kontrolatzīmēm vadībā izvirzījās zviedru nacionālās izlases formā slēpojošais norvēģis Peters Nortugs, kurš turpinājumā savu pārsvaru palielināja un uzvarēja, tuvāko konkurentu apsteidzot par 36 sekundēm. Pēc finiša Nortugs par uzvaru neizrādīja nekādu prieku: “Pirmā vieta man šeit neko nenozīmē. Tas bija parasts treniņslēpojums, un nelīksmoju par uzvaru. Tas ir tāpat, kā es 14 gadu vecumā būtu pārspējis trīs gadus veco jaunāko brāli (domāts Evens – aut.piez.),” savā manierē par konkurentu “spējām” ar ironija izsakās Nortugs. Lielāko uzmanību piesaistīja viņa zviedru tērps, kas izsaucis ne tikai pozitīvu reakciju. “Daudzi uz to skatās ar naidu, bet es viņus netiesāju. Cilvēki var domāt, ko viņi grib,” beigās noteic Nortugs.

Negaidīti otrais bija 30 gadus vecais zviedrs Jimmijs Jonsons, kurš vairākas reizes ir bijis sešiniekā un dažas reizes arī trijniekā Maratona kausa posmos, bet neko vērā ņemamu nebija uzrādījis sacenšoties pasaules kausa un FIS sacensību dalībniekiem. No uzvarētāja atpaliekot 38 sekundes, trijnieku noslēdza pagājušā gadā Skandināvijas kausā Madonā 2.vietu ieguvušais zviedrs Martins Johansons. Tikai divas sekundes lēnāk noslēpoja un 5.vietā ierindojās pagājušā sezonā pasaules kausa posmā trijniekā iekļuvušais norvēģis Kriss Jespersens, bet desmitnieku noslēdza viens no Zviedrijas izlases līderiem Daniels Rikardsons, aiz kura tieši palika labākais no “neskandināviem” itālis Matia Pelegrins.  Vīriešiem labākajiem rollerslēpošnā tik labi negāja kā dāmām, jo pasaules kausa ieguvējs Robins Norums ierindojās vien 31.vietā (+1:34), bet viņam uzriez priekšā bija ceturtais labākais rolleslēpošanas sezonā Oskars Persons.

Sestdien 15km brīvajā stilā ar intervāla startu Nortugs nepiedalījās, taču tas netraucēja norvēģiem ne tikai uzvarēt, bet arī aizņemt visu goda pjedestālu. Ātrākais bija Niklass Dīrhaugs, kas beigās ļāva pietuvoties saviem tautiešiem Danielam Helgestadam līdz 3 sekundēm, bet Krisam Jespersenam 10 sekunžu attālumā. Sievietēm atkal nepārspēta palika Šarlote Kalla, kas nodemonstrēja savu pārākumu, par 35 sekundēm apsteidzot otrās vietas ieguvēju un izteiktāku sprinteri Stīnu Nilsoni, bet par minūti vēl vienu savu tautieti un sprintā labākus rezultātus uzrādošo Idu Ingemarsdotiru.

Svētdien sprintā Nilsone nodemonstrēja savas sprinteres īpašības, un pasaules vicečempione sprintā svinēja uzvaru, atstājot Kallu otrajā vietā (+,31 s) un neļaujot titulētai distančniecei tikt pie trešās uzvaras Bruksvalarnā. Tikmēr Kallai tikai 0,01 sekundi piekāpās pasaules kausa posmu godalgotu vietu ieguvēja Hanna Falka. Nilsone līdz šim augstus rezultātus ir uzrādījusi sprintā, taču izteicās, ka plāno arī distancē pietuvoties pasaules elitei. Rezultāti Bruksvalarnā parāda, ka viņa ir pavirzījusies tuvāk mērķim. Sprinta kvalifikācijā no 43 dalībniecēm, apsteidzot četras konkurentes, dalītu 38.laiku uzrādīja Inga Dauškāne, kas līderei zaudēja 34 sekundes un saņēma 236 FIS punktus. Tas ir viņas otrs sliktākais rezultāts sprintā, taču jāņem vērā, ka viņa ir nesen atgriezusies treniņprocesā pēc bērna piedzimšanas pavasarī un tāpēc šāds rezultāts pagaidām ir tikai saprotams.

Jāizceļ pasaules kausa rollerslēpošanā uzvarētāja Linna Semskāra, kura visas trīs dienas bija sešiniekā, turklāt sprinta kvalifikācijā uzrādīja ātrāko laiku. No viņas sezonā varētu sagaidīt labus rezultātus, lai arī sprintā pasaules kausa posmos viņa jau pāris reizes ir bijusi pusfinālā.

Vīriešiem kārtējo norvēģu triumfu nodrošināja pagājušajā gadā Skandināvijas kausā sprintā Madonā uzvarējušais Hovards Taugbols. Taču šoreiz nebija viss “norvēģu pjedestāls”, jo otro un trešo vietu ieguva zviedri, ieskaitot pasaules kausa posmos triumfējušo Teodoru Petersonu. Piektais bija labi zināmais Emīls Jonsons, bet fināla sešinieku noslēdza Nortugs, bet ne Peters, kurš piedalījās tikai pirmajā dienā, bet jaunākais brālis Evens. Tikmēr pasaules kausa posmā jau uzvarēt paspējušais vidējais brālis Tomass Nortugs Bruksvalarnā izkrita pusfinālā un ieņēma 9.vietu.

Ivars Bācis

Papildināts viss raksts 23.11.2015 plkst. 23:14

Nortugs zviedru tērpā uzvar FIS sacensībās Bruksvalarnā

17 Komentāri

Nu ņem vērā, ka Inga tikai nedēlu uz sniega, tad .........vēl redzēsim.

22 • 11 • 2015 / 21:59
Kāds var pateikt, kādi ir kritēriji, lai kļūtu par izlases treneri, pārstāvi, un pēc kādiem kritērijiem tika izvēlēta A. Caune?
Janis
23 • 11 • 2015 / 14:53
Ko redzēsim? :)

23 • 11 • 2015 / 15:15
Latvijā Ingu visdrīzāk citām kundzītēm distancē nebūs viegli nobīdīt malā. To redzēsim.

23 • 11 • 2015 / 15:27
Jāni. Lobijs, lobijs veco zēn..
savādāk marasmu nevar nosaukt.
Nav jau ko trenēt..
Ko viņa trenēs?
Auziņu?
Liepiņu?
Dauškāni?
Bikše pats trenējas, līdzīgi kā Dauškāne un Liepiņš.
Vajadzētu atrast sposrtistus un tad publiski štukot par treneri no malas, iespējams no ārvalstīm, kā konsultantu visupirms.
Sajūta ka LSS vadībai vate galvā.
Sportists
23 • 11 • 2015 / 16:00
nav jau pagaidām nevienas un nav pa šiem gadiem bijušas, ko bīdīt malā. Kad izaugs jaunās, tad skatīsimies.

23 • 11 • 2015 / 16:05
Raksts tak bija par mani. Wtf?
Northu
23 • 11 • 2015 / 16:34
pareizi, ka par Nortugu, nevis gliemezīšiem uz slēpēm.

23 • 11 • 2015 / 18:03
kur var izlasīt informāciju par izlases treneri?

23 • 11 • 2015 / 18:09
no Lilastes
23 • 11 • 2015 / 18:59
Ei ei aiziet pirmais sniegs
Roethe
23 • 11 • 2015 / 19:45
Varbūt pārmaiņas pēc būs atkal cilvēks, kurš nebīda savas kaut kādas intereses, bet ņem un trenē.
Izklausās, ka daži ir aizvainoti, ka nav pieņemti šai darbā. Tad varbūt jāpasēž un japadaomā, kāpēc tā ir.
LL
23 • 11 • 2015 / 21:25
Visiem, kas ko māk un to pierādījuši, tāpat jau pietiek darba. Gaidīsim izlases jaunā trenera programmu, ja vien Brīze nav tās autors...
Tāpat skaidrs, ka stiprākā šogad būs Paškovska...kurai no izlases trenera vajadzīgs tikai tik, lai nemaisa strādāt... Indulim tas pats
varbūt...varbūt
23 • 11 • 2015 / 22:32
Es nu gan tik drošs par Paškovsku nebūtu,jo ir vēl Dauškāne,kas arī kaut ko kustas.

24 • 11 • 2015 / 08:03
ļoti jauks raksts par A.Caune, bet kur oficiāli LSS apstiprināja viņu par izlases trenere?

24 • 11 • 2015 / 10:29
Paldies par komentiem kuri domāti Ingai Paškovskai.
Ši sezona ir saplānota un rezultāti būs tādi kādi būs.
Galvenais izdarīt darbu kas paredzēts un tad domāt par rezultātu.
Andris Gailītis
25 • 11 • 2015 / 23:31
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv