ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

01 • 07 • 2016

Mūsējie Pasaules kausa sezonu rollerslēpošanā sāk ar divām 5.vietām

Šodien Horvātijas pilsētiņā Oroslavjē pasaules kausa rollerslēpošanā (distanču slēpošanas vasaras paveids) pirmā posmā pirmajā sacensību dienā 6km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu pret kalnu Latvijas pārstāvji tika pie divām piektajām vietām, ko junioru konkurencē ieguva madonietis Raimo Vīgants, bet pieaugušo grupā sievietēm Inga Dauškāne. Nospiedošu pārsvaru nodemonstrēja Zviedrijas pārstāvji, izcīnot uzvaras visās četrās grupās.

Junioriem (1996.g. un jaunāki), kur piedalījās pārstāvji no deviņām valstīm, dominēja abi šā gada pasaules Junioru čempionātā ziemā labāko sešpadsmitniekā iekļuvušie 20 gadus vecie zviedri Markus Fredriksons un Alfrēds Buskvists, kuri bija krietni priekšā pārējiem. No abiem zviedriem pārāks izrādījās pagājušā gada pasaules kausa sezonas labākais juniors rollerslēpošanā Fredriksons, kurš 6km pret kalnu klasiskajā stilā veica 25:04,1 un savu tautieti apsteidza par 33 sekundēm. Trijnieku noslēdza 19 gadus vecais itālis Frančesko Bekis (+1:49), kuram spēcīgāks ir sprints un kurš būs favorīts uz uzvaru svētdien. Līdz ar to pirmajā trijniekā iekļuva pagājušās sezonas kopvērtējuma labākie trīs juniori, turklāt tādā pašā secībā pēc ranga.

Visjaunākais dalībnieks – mūsu 17 gadus vecais Raimo Vīgants – noslēpoja par divām ar pusi minūtēm lēnāk nekā uzvarētājs un ieņēma piekto vietu, 40 sekundes piekāpjoties šā gada pasaules junioru čempionāta 45.vietas ieguvējam šajā distancē Janam Koristekam no Slovākijas, bet par 14 sekundēm apsteidzot sešinieku noslēdzošo šī gada Norvēģijas junioru čempionāta 26.vietas ieguvēju. No pirmā astotnieka, izņemot divus gadus vecāko itāli Beki, pārējie bija trīs gadus vecāki par mūsu slēpotāju.

Pieaugušo grupā sievietēm, kur šogad bija krietni mazinājusies konkurence, nestartējot nevienai no kopvērtējuma trijnieka, pārākumu nodemonstrēja pirmo gadu pieaugušo grupā startējusī 2015.gada Zviedrijas 15.labākā juniore Sandra Ulsone, kas 6km veica 29:42,5, tuvāko konkurenti un pagājušā gada piektās vietās ieguvēju šajā distancē Horvātijā Kseniju Konohovu no Krievijas apsteidzot par trim minūtēm. Trešā ātrākā izrādījās uzvarētājai četras minūtes zaudējusī itāliete Liza Bolcana, kura pērn Oroslavjē šajā distancē juniorēm bija 5.vietā. Latvijas pārstāvei Ingai Dauškānei līdz trijniekam pietrūka pusminūte un viņa ieņēma 5.vietu (+4:33).

Vissīvākā cīņa par uzvaru izvērtās vīriešiem, kur zviedrs Robins Norums itāli Simone Paredi tajā pašā 6km distancē pārspēja tikai par 0,9 sekundēm, bet trešās vietas ieguvējs slovāks Peters Mlinars no uzvarētāja atpalika 12 sekundes. Ingmaram Briedim bija grūti cīnīties ar konkurentiem un, atpaliekot no Noruma sešas minūtes, ierindojās starp diviem ukraiņiem priekšpēdējā divpadsmitajā vietā. Savas pirmās sacensības pasaules kausā rollerslēpošanā aizvadīja pazīstamais igauņu sprinteris Peters Kummels, taču 2011.gada pasaules čempionāta 6.vietas ieguvējam sprintā ziemā šoreiz astotā vieta (+2:21).

Juniorēm šo pašu distanci visātrāk veica 17 gadus vecā zviedriete Emma Laršona (32:12,8), kura šā gada nacionālajā junioru čempionāta skiatlonā ziemā ieņēma 11.vietu. Madoniete Kitija Auziņa divus gadus jaunākajai zviedrietei zaudēja gandrīz sešas minūtes, faktiski minūti uz kilometru, un ierindojās 7.vietā, 51 sekundi aiz sešinieku noslēdzošās igaunietes Marijas Pullesas. Latvijai otru priekšpēdējo vietu sarūpēja Paula Bergfelde, kura no uzvarētājas atpalika deviņas minūtes un apsteidza vien 16 gadus veco horvātu jaunieti. 

Jau pagājušajā gadā Pasaules kausa posmos rollerslēpošanā sāka piešķirt FIS punktus. Tā kā mūsējie vadošajiem priekš tik īsas, bet tai pat laikā grūtas distances, pārsvarā zaudēja ļoti daudz, un šie vadošie nav ar samērā labu FIS punktu reitingu, izņemot pirmo trijnieku vīriešiem un abus zviedrus junioros, tad Latvijas slēpotājiem šoreiz sanāca nopelnīt neierasti “lielus” jeb pat varētu teikt “kosmiskus” punktus, jo Raimo Vīgants bija vienīgais no mūsējiem, kam izdevās iegūt zem 400 (!) FIS punktiem – 348 punktus. Ingai Dauškānei 539, Kitijai Auziņai 636, Ingmaram Briedim 711, bet Paulai Bergfeldei 905 punkti.

Ivars Bācis

5 Komentāri

Bez atlases uz PK ir ekskursija.
Uldis
04 • 07 • 2016 / 10:40
Kā bez atlases?!
Juris taču atlasīja ;)
Žanis
04 • 07 • 2016 / 16:05
A kuram un kur vajadzēja atlasīties?
Uldi Tev sveiciens vārda dienā :)
Pēteris
04 • 07 • 2016 / 21:21
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv