ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

18 • 01 • 2016

LČ slēpošanā brīvajā stilā pārējām grupām blīvāki rezultāti nekā klasikā

Svētdien Latvijas čempionāta distanču slēpošanā 1.posma otrajā sacensību dienā brīvā stila distancē ar intervāla startu piedalījās dalībnieku un arī cīņa par uzvaru jauniešu un veterānu grupās kopumā bija sīvāka nekā sestdien klasikā, V40 grupā pat diviem dalībniekiem uzrādot pat identisku laiku un dalot pirmo vietu. Tikmēr jauniešu grupās otrajā dienā lielāko uzvaru skaitu nopelnīja Madonas BJSS, iegūstot četras pirmās vietas, kamēr SS “Arkādija” un Cēsu pilsētas Sporta skola (CPSS) katra pa divām.

Vecākā jauniešu grupa S un V18 (1998.1999.g.) sacentās kā parasti kopā ar junioriem un eliti FIS sacensībās rīta pusē. Meitenēm 5km distancē trijniekā bija tās pašas, kas sestdien, tikai mainītā secībā. Ja klasikā Vineta Pētersone bija stabili priekšā tuvākām divām sekotājām no savas grupas, tad šoreiz cēsniece nenostartēja tik labi un palika tik pat stabili aiz Kristas Razgales un Ievas Pūces trešajā vietā. Savukārt Kristas un Ievas duelī atkal virsroku ņēma cēsniece Razgale, turklāt faktiski ar tādu pašu desmit sekunžu pārsvaru. Mūsējās visas apsteidza divas šī vecuma igaunietes – Stīna Līsa Trū un Mariela Pullesa. Ja Pullesa Kristai bija priekšā pusminūti, tad gadu jaunākās Trū pārsvars sasniedza jau gandrīz pusotru minūti. Puišiem madonietis Raimo Vīgants bija labākais savā vecuma grupā arī no baltiešiem, palaižot priekšā tikai divus igauņu un divus lietuviešu juniorus no V20 grupas, kuri ir divus vai trīs gadus vecāki. Raimo nopelnīja savus labākos FIS punktus karjerā – 113., kas ir teicams rādītājs 16 gados, taču nedrīkst aizmirst, ka FIS sacensībās bieži tiek iegūti labāki punkti nekā reālais varējums. Turklāt favorīts Aivars Rehemā bija ļoti tālu no savām spējām, jo, piemēram, PK posmā Kūsamo viņš Induli Bikši bija pārspējis par divām minūtēm. Alvim Šķēpam no CPSS atkal otrā vieta, bet trešais šoreiz bija Kārlis Fogelis no Tukuma.

Junioriem SV20 grupās (1996./1997.g.) Latvijas pārstāvju vidū bija mazāka konkurence, puišiem piedaloties atkal tiem pašiem diviem, bet meitenēm pāris dalībniecēm vairāk. Pirmie otro dienu pēc kārtas bija Ralfs Eiduks (Aizkraukles SS) un Kitija Auziņa (Madonas BJSS), taču viņi piekāpās jaunākās grupas S un V18 pārstāvjiem. Ja Ralfs tikai vienam – divus gadus jaunākajam Raimo Vīgantam (šajā gadījumā piekāpšanas fakts ir saprotams, vienīgi atstarpe pārāk liela – vairāk nekā pusotra minūte – aut.piez.), tad Kitiju pārspēja trīs S18 grupas pārstāves. Arī citu valstu junioriem mūsējiem sanāca zaudēt ļoti daudz – vīriešu konkurencē labākajam junioram S.Terentjevam 2:45, bet sieviešu konkurencē uz pusi īsākā distancē labākajai juniorei M.Pullesai 2 minūtes, bet jaunietei S.L.Trū – divas ar pusi minūtes.

V16 grupā (2000./2001.g.) 5km pirmās dienas pārliecinošais uzvarētājs Niks Saulītis nebija atguvies un nejutās labi, tāpēc “izstājās” no pretendentu loka uz uzvaru jau pirmajā aplī, kad bija ceturtais un līderiem zaudēja pusminūti, bet beigās finišēja 9.vietā. Tikmēr pēc divu gadu pārtraukuma pie uzvaras tika cēsnieks Reinis Upens, kuram pēc pusdistances 0,2 sekundes vēl priekšā bija un beigās pusminūti zaudēja otrās vietas ieguvējs Ilvars Bisenieks no Madonas BJSS. Arī pirms diviem gadiem abi bija pirmajās divās vietās, bet šoreiz identisku trijnieku neļāva atkārtots daugavpilietis Kirils Matjuhins, kurš uz ceturto vietu nobīdīja madonieti Kalvi Krīgeru. Meitenēm sestdien savu pirmo Latvijas čempionāta zelta medaļu ar otru svētdien papildināja Laura Kvāle no SS “Arkādija”, kas atkal bija nepārspēta 2,5km distancē, taču šoreiz konkurentes Laurai jau bija daudz tuvāk, tiesa, tās vairs nebija sporta skolas biedrenes kā sestdien, bet gan daugavpiliete Inese Golubeva un trijnieku noslēgusī alūksniete Sanita Buliņa.

V14 grupā (2002.g/2003.g.) līdzīgi kā V16 grupā pirmās dienas uzvarētājam otrajā dienā pagalam nesekmējās un slidsolī palika bez godalgas, taču Bruno Krampe no SS “Arkādija” vismaz ieslēpoja pieciniekā. Slidsolī cīņa par godalgām bija krietni līdzīgākā, jo pirmo trijnieku šķīra 8 sekundes. Madonietis Uvis Akmentiņš beidzot tika pie pirmās uzvaras Latvijas čempionātos, bet SS “Arkādija” godu ar otro vietu nosargāja Gustavs Lukstiņš, kamēr trijnieku savā spēcīgākajā slēpošanas stilā noslēdza Emīls Pometuns no Alūksnes. Meitenēm 2km, kaut arī konkurentes bija daudz tuvāk nekā klasikā, stabila uzvara Samantai Krampei (SS “Arkādija”), bet par otro vietu ļoti līdzīgi cīnījās četras dalībnieces, kuras šķīra tikai piecas sekundes. Trijniekā iekļuva tās pašas slēpotājas, tikai šoreiz Kristīne Brunere no Siguldas Sporta skolas bija priekšā CPSS pārstāvei Signei Miķelsonei, apsteidzot cēsnieci par pusotru sekundi. Tikmēr 2 sekundes līdz trijniekam pietrūka alūksnietei Anastasijai Ņedaivodinai, kura gan pērn, gan 2014.gadā bija priekšā Brunerei. Tikmēr tikai sestā palika igauniete Ketlina Kuka, kura Igaunijā 2003.gadā dzimušajām meitenēm ir otrajā vietā.

V12 grupā (2004.g. un jaunāki) 2km  dubultuzvara Madonas BJSS, jo pirmais bija Silvestrs Švauksts, bet otrais Gustavs Sināts, abiem pabīdoties par vienu pozīciju augstāk nekā sestdien, kamēr pirmo reizi pie godalgas tika gulbenietis Rihards Berkolds. Vakardienas uzvarētājs Gustavs Staņa no SS “Arkādija” palika piecas sekundes aiz trijnieka. Meitenēm 1km nemainīga bija tikai uzvarētāja – madoniete Lība Igaune, bet pie pirmajām godalgām tika daugavpiliete Solvita Maļina un ugāliete Karīna Bernāne, kas pārstāv Talsu NSS. Cēsniecei Martai Upmalei līdz godalgai otro dienu pēc kārtas pietrūka 2,5 sekunžu.

V40 grupā 5km  pēc pusdistances šķita, ka Markes Birkentāls izcīnīs otro uzvaru. Viņš to arī izcīnīja, bet bija jādalās ar cēsnieku Ivo Cauni, kurš beigās talsinieku noķēra un uzrādīja identisku laiku. Daumantam Putnim no SSK “Bebra” trešā vieta. Sievietēm uzvarēja Ļubova Pavļukova (Stiga OK), bet sestdienas vienīgā dalībniece Ieva Mauliņa ieguva otro vietu, bet vecākā dalībniece šajā grupā Žanete Leimane noslēdza trijnieku. V50 grupā atkal dominēja Staņislavs Monskis no Daugavpils, bet sestdien nestartējušais Antis Zunda no Gulbenes novada ieguva otro vietu, kamēr šoreiz trijniekā ielauzās Uldis Lapsa (SK Skanste), par četrām sekundēm no trijnieka izstumjot pirmās dienas otrās vietas ieguvēju Ivaru Sedlenieku, kuram labāk patīk garās distances. Dāmām S50 grupā Inguna Eglīte bija ātrāka par Zinaīdu Rācenāju, kuras cienījamais vecums atbilst amerikāņu kalnu slēpotājas Lindsijas Vonas uzvaru skaitam pasaules kausa posmos.V60 grupā pirmais trijnieks atkal nemainīgs – Leons Seškens (AC Sports), Andris Dainis no Valkas un Aivars Gabliks, taču šoreiz Seškens par uzvaru nevarēja būt tik drošs, jo tikai trīs sekundes viņam piekāpās Dainis.

Ivars Bācis

7 Komentāri

Ivar,kā ir trenējušās Igaunietes.Nevajag salīdzināt pavisam atšķrīgas lietas.Kuras tad ir bijušas uz pirmo sniegu un kalnu nometnēm.Tev kā LSS Pārstāvim,jau bij jāzin no kā prasīt rezultātus,kam vēl jāpatrenējas KALNOS,
Uldis
18 • 01 • 2016 / 20:29
Paldies Ivaram par saturīgo komentēšanu sacensību laikā un izsmeļošiem aprakstiem šeit. Lai izdodas noturēt līmenī šajā šakāļu bariņā.

18 • 01 • 2016 / 22:20
Manuprāt nav pareizi pārmest Ivaram. Nebiju manījis, ka Ivars būtu LSS pārstāvis. Komentē, raksta rakstus, izsaka savu viedokli, atspoguļo reālo situāciju un analizē, lai cik tas bieži arī būtu nepatīkami. Ir preses seja??? nu un kas. bet ne jau pārstāvis. Pārstāvji mums ir citi.
Pirmais Sniegs un augstkalni, cik kuram reizes un cik ilgi, tas ir viens. Bet ir arī daudzas citas ikdienišķākas lietas, kas nodrošina igaunietēm šo pārsvaru. ( arī ilgtermiņā)

19 • 01 • 2016 / 11:41
Pavisam vienkārši Igauņiem un pat Lietuviešiem ir normāla slēpošanas vadība, kas novirza visus līdzekļu attīstībai un sportistu izauksmei. Un Ivaram būtu vēlams papētīt igauņu un lietuviešu sistēmu distanču slēpošanas finassēšanas sistēmu un salīdzināt ar LSS.
IVAR gaidam rakstu par šo tēmu, salīdzini lūdzu cik saņem sportists Igaunijā, cik Lietuvā un Latvijā izlases sportists, tas būs ļoti interesanti.

19 • 01 • 2016 / 15:59
Labākajiem lietuviešu junioriem finansējums ir ap 20000eur gadā katram.
Točna zinu
19 • 01 • 2016 / 17:23
Jā bet šoreiz igauņi un lietuvieši pazaudēja vīru konkurencē. Tas gan , ka viņiem to ātro sportistu ir vairāk. Un savulaik nopeltā Inga arī spīrājas.

20 • 01 • 2016 / 18:32
Armēnijas čempionāts...
24 • 01 • 2016 / 00:12
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv