ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -0°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

03 • 01 • 2016

Latvijas čempionāta 1.posms un FIS sacensības slēpošanā Priekuļos

Šī mēneša vidū, 16. un 17.janvārī, Priekuļu Slēpošanas un biatlona kompleksā norisināsies Latvijas Slēpošanas savienības un Cēsu Olimpiskās centra rīkotais Latvijas čempionāta pirmais posms distanču slēpošanā, kas jau sesto gadu pēc kārtas būs Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) statusā un pulcēs dalībniekus arī no citām valstīm. Sacensību programmā ir ierastā vidējā distance ar intervāla startu gan klasiskajā stilā, gan brīvajā stilā.

Jau par tradīciju ir kļuvis tas, ka janvāra vidū Priekuļos ar Latvijas čempionāta pirmo posmu tiek atklāta distanču slēpošanas sacensību sezona Latvijā. Arī šogad pirmais posms būs šajā pazīstamajā Vidzemes slēpošanas centrā, taču tās šoreiz nebūs sezonas atklāšanas sacensības pie mums, jo nedēļu pirms tam Madonā savu nacionālo čempionātu pirmo reizi vēsturē FIS statusā rīkos mūsu dienvidu kaimiņi lietuvieši. Un savā ziņā tas ir labi, jo mūsējiem būs iespēja „iesildīties” un izmēģināt savus spēkus pirms pašu čempionāta sākuma. Lai arī tas nav objektīvs varējuma atspoguļojums, tomēr ar šīm divām FIS sacensībām janvārī Latvijas distanču slēpotājiem būs dota iespēja nopelnīt labus FIS punktus, jo sezonas sākumu, ar vienu izņēmumu, nekādi nevar nosaukt par izdevušos.

Pagājušā gadā Latvijas čempionāts Priekuļos bija labvēlīgs mūsu slēpotājiem, it īpaši meitenēm, kuras, pateicoties pretim nākošajai FIS sistēmai, ieguva 140-150 FIS punktus. Tas ir ļoti labi, taču jāpatur prātā, ka šādus punktus viņas vēl ilgi neiegūs pieklājīga līmeņa sacensībās ārzemēs. Tāpēc, no vienas puses, nevajadzētu ieslīgt pašapmierinātībā, bet, no otras puses, tas ir jāizmanto kā stimuls un iedvesma grūtam darbam treniņos, lai sasniegtu tādu līmeni, ka šādus punktus un vēl labākus varēs iegūt arī spēcīga sastāva sacensībās ārzemēs.

Kā parasti pirmajā dienā slēpotāji sacenšas klasiskajā stilā, bet svētdien ir paredzēts slidsolis. FIS grupām sievietēm abas dienas jāveic 5km, bet vīriešiem 10km. Pārējām jauniešu grupām būs salīdzinoši īsas distances no 1-2,5km, bet senioru grupām uz pusi īsākas nekā FIS, tātad 5km vīriešiem un 2,5km sievietēm.

Pagājušā gadā vīriešiem klasiskajā stilā dominēja igauņi, kuri ieguva pirmās četras vietas, bet uzvarēja Marti Himmā. Tā kā sievietēm pirmajā dienā bez dažām lietuviešu jaunietēm un vienas brazīlietes startēja pamatā Latvijas pārstāves, tad galvgalī bija mūsu jaunietes Krista Razgale un Patrīcija Eiduka. Otrajā dienā slidsolī savu pārākumu neskatoties uz nebūšanu optimālajā formā, nodemonstrēja lietuviete Diāna Rasimovičiute-Brice. Savukārt, vīriešiem O.Muižnieka pārliecinošā uzvara izsauca zināmu rezonansi, kaut gan nekāds liels pārsteigums tas nebija, jo, pirmkārt, Oskars bija satrenējies un spēcīgs, un, otrkārt, palīdzēja agrais starta numurs, jo vēlāk startējošajiem vadošajiem pēc FIS punktu reitinga nācās saskarties ar laika apstākļu maiņu un līdz ar to neslīdēšanu.

Šogad, iespējams, nebūs tik lielas atstarpes no uzvarētājiem un tuvākajiem sekotājiem. Tāpat vajadzētu būt interesantai cīņai ne tikai starp mūsējiem un citu valstu pārstāvjiem, bet arī starp mūsu pašu vecākās grupas jauniešiem un junioriem/pieaugušajiem. Tāpat būs interesanti vērot cīņas jauniešu grupās – ko atsevišķu grupu „otrgadnieki” spēs likt pretī dažiem jaunpienācējiem un kas pēc pēdējo divu gadu trīs SS „Arkādija” pārstāvju dominēšanas jaunākajā U12 grupā puišiem un meitenēm ieņems viņu vietu.

Ivars Bācis

2 Komentāri

buus intresants gads.

04 • 01 • 2016 / 00:45
VE grupā garākā distance LČ šogad - 15km. Kur vēl tālāk? Čempionāts beigsies vēl īst nesācies.

04 • 01 • 2016 / 10:47
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv